Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Βρετανία εξαιτίας της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Η έρευνα υποδεικνύει επίσης διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για ενίσχυση της κατανάλωσης εν όψει της ύφεσης θα έχουν ως αποτέλεσμα το «φούσκωμα» του ελλείμματος σε επίπεδα-ρεκόρ.
Ο Peter Mandelson, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων, επιβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τις δαπάνες των σχολείων και των νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι με την κίνηση αυτή υποστηρίζει την πολιτική «ξοδέψτε, ξοδέψτε, ξοδέψτε».
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν πρέπει να συμβάλλουν στην επιβράδυνση», δήλωσε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κόστος του να μην κάνουμε τίποτα θα είναι μεγαλύτερο από το να επιτρέψουμε την επιβράδυνση της οικονομίας αφήνοντας τον πληθωρισμό να ανέβει. Το κόστος του να μην κάνουμε σχεδόν τίποτα θα είναι μεγαλύτερο από το να λάβουμε μέτρα για διατήρηση των επιπέδων κατανάλωσης και επένδυσης στην πραγματική οικονομία, επενδύοντας στο δημόσιο τομέα και σε έργα υποδομής».
Η στρατηγική της κυβέρνησης, ωστόσο, αμφισβητήθηκε έντονα από τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. «Ο υπουργός Οικονομικών κάνει εικασίες για τη χρονική στιγμή εφαρμογής των μεγάλων έργων που θα χρειαστούν χρόνια ενδεχομένως για να λειτουργήσουν στην πράξη, γεγονός που δεν θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν αυτό το χειμώνα», δήλωσε ο Όσμπορν. «Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τις βοηθήσει ώστε οι εργαζόμενοι να μην χάσουν τις δουλειές τους». Οι Συντηρητικοί, σχολιάζει, θα έδιναν στις μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις καταβολές του ΦΠΑ έως έξι μήνες για να πάρουν μια ανάσα.
Πηγή: Guardian