Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 14:25

ΕΛΙΧΘ: Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της, κατέθεσε η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007, με στόχο την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της, κατέθεσε η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, τα οποία οφείλονται κυρίως στη μη χρηματοδότησή της από τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, αλλά και στη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διεθνής οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΙΧΘ, επί της άνω αιτήσεως εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, η οποία απαγορεύει την λήψη αναγκαστικών μέτρων και μέτρων συλλογικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας, των μελών του Δ.Σ. και των εγγυητών, η εκτέλεση ασφαλιστικών μέτρων, η μονομερής καταγγελία ή η τροποποίηση συμβάσεων καθώς και η λήψη διοικητικών μέτρων.

Για τη χρηματοδότηση των αναγκών της τόσο σε κεφάλαιο κίνησης όσο και των επενδυτικών της ενεργειών, η εταιρεία βρισκόταν σε διαδικασία για τη σύναψη κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, ενέργειες οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.

Επιπλέον, οι συνεργαζόμενες τράπεζες της εταιρείας περιόρισαν σημαντικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης με σημαντική αύξηση των απαιτούμενων καλύψεων για την εξασφάλιση των χορηγήσεων, όπως σημειώνει η ΕΛΙΧΘ.

«Συνέπεια των ανωτέρω, η ρευστότητα της εταιρείας έχει συρρικνωθεί ουσιαστικά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της αδυναμία κάλυψης των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης και εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της.»

Στην προσπάθειά της να αποσοβήσει περαιτέρω επέκταση των ανωτέρω προβλημάτων, η ΕΛΙΧΘ προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επαναδιαπραγμάτευση της σύναψης του νέου ομολογιακού δανείου καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του υφιστάμενου δανεισμού χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, προσέγγισε τις υπόλοιπες τράπεζες για σύναψη ομολογιακού δανείου, χωρίς θετική κατάληξη έως τώρα, ενώ προέβη και σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση θεσμικών επενδυτών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά με στόχο την συμμετοχή στο κεφάλαιο της εταιρείας, ενέργειες οι οποίες δεν έχουν έως τώρα καρποφορήσει.

Τέλος, η εταιρεία σημειώνει ότι επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της και την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, μεταξύ των οποίων, η βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας, η διάθεση μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, η κατά το δυνατό μείωση του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων και ο διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους των υποχρεώσεών της τόσο προς τους προμηθευτές της και προς τις τράπεζες.