Τη διόγκωση των κινδύνων που εγκυμονεί η τρέχουσα συγκυρία για όλους τους χρηματοοικονομικούς τομείς επισήμαναν οι τρεις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, χθες, με κοινή έκθεσή τους για το φθινόπωρο του 2022. Η έκθεση των EBA (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλιστικών Εταιρειών) και ESMA ESAs (Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών) υπογραμμίζει ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν εντείνει τις ευπάθειες σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Τη διόγκωση των κινδύνων που εγκυμονεί η τρέχουσα συγκυρία για όλους τους χρηματοοικονομικούς τομείς επισήμαναν οι τρεις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, χθες, με κοινή έκθεσή τους για το φθινόπωρο του 2022.
Η έκθεση των EBA (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), EIOPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλιστικών Εταιρειών) και ESMA ESAs (Ευρωπαϊκή Αρχή Κεφαλαιαγορών) υπογραμμίζει ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν εντείνει τις ευπάθειες σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς. Οι θεσμοί συμβουλεύουν τις εθνικές εποπτικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές προκλήσεις.
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη μετά την πανδημία έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας και οι διαταραχές στο εμπόριο προκάλεσαν ταχεία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Προσθέτει στις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις αυξάνοντας έντονα τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, επιδεινώνει τις ανισορροπίες στην προσφορά και τη ζήτηση και αποδυναμώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ο κίνδυνος επίμονου πληθωρισμού και στασιμότητας έχει αυξηθεί. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, έχουν επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον κινδύνου του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζήτησε από όλες τις τράπεζες που εποπτεύει να ξαναγράψουν τα business plan τους σε λευκό χαρτί.
Η αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς έχει αυξηθεί σε γενικές γραμμές λόγω των υψηλών αβεβαιοτήτων. Μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων, οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική. Ο συνδυασμός υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και χαμηλότερου οικονομικού προϊόντος μπορεί να ασκήσει πίεση στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ επηρεάζει αρνητικά την πιστωτική ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η μείωση των πραγματικών αποδόσεων μέσω υψηλότερου πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων σε μια εποχή που οι αυξήσεις των επιτοκίων δρομολογούν μια εκτεταμένη επανεξισορρόπηση των χαρτοφυλακίων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένες επιχειρησιακές προκλήσεις που σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν μέχρι σήμερα ανθεκτικό, παρά την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
Υπό το φως των ανωτέρω κινδύνων και τρωτών σημείων, η Μικτή Επιτροπή των θεσμών συμβουλεύει τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν τις ακόλουθες πολιτικές ενέργειες:
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που επωφελήθηκαν από προσωρινά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία και εκείνων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον πληθωρισμό και στις υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.