Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 16:26

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κιότο το Εθνικό Σύστημα Απογραφής Εκπομπών

Θετική είναι η έκθεση των Επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ελληνικό Σύστημα Απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς όπως επισημαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Εθνικό Σύστημα Απογραφής Εκπομπών λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο και τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Θετική είναι η έκθεση των Επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ελληνικό Σύστημα Απογραφής των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς όπως επισημαίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβεβαιώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το Εθνικό Σύστημα Απογραφής Εκπομπών λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο και τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (ERT) καταλήγει ότι το εθνικό σύστημα, στις θεσμικές, νομικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που εδραίωσε και τυποποίησε με υπουργική εγκύκλιο, είναι πλήρως λειτουργικό, και η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη τεχνική επάρκεια του προσωπικού εντός του εθνικού συστήματος, να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται απογραφές, και να κατατίθενται εγκαίρως στη γραμματεία του ΟΗΕ».

Με βάση την Έκθεση των Επιθεωρητών η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ συνεδριάζει τον επόμενο μήνα για να αξιολογήσει την Ελλάδα.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 8 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2008, έλεγξε και αξιολόγησε επιτόπου τις Εθνικές Απογραφές των Θερμοκηπικών Αερίων που υπεβλήθησαν κατά τα έτη 2007 και 2008, όσο και το Εθνικό Συστήμα Απογραφών στο σύνολο του. Στα πλαίσια αυτά συνάντησε όλο το προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και άλλων οργανισμών που συμμετείχαν στην προετοιμασία της απογραφής και στη διαχείριση του συστήματος και είχαν σε βάθος συζήτηση πάνω σε όλες τις πτυχές του Εθνικού Συστήματος Απογραφών.

Όπως προκύπτει από την Έκθεση, τα κύρια ευρήματα της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων έχουν ως εξής:

- Το Εθνικό Σύστημα Απογραφής είναι σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της απόφασης 19\CMP.1 του ΟΗΕ, όσον αφορά το σχεδιασμό, την προετοιμασία και τη διαχείριση των απογραφών των αερίων του θερμοκηπίου.

- Το Εθνικό Σύστημα Απογραφής πλαισιώνεται από όλες τις απαιτούμενες θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι ειδικοί επιστήμονες που αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Απογραφών διαθέτουν πλήρη τεχνική επάρκεια και η χώρα είναι απολύτως ικανή να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται απογραφές και να τις καταθέτει εγκαίρως στη Γραμματεία Κλίματος του ΟΗΕ.

- Το Εθνικό Σύστημα Απογραφής είναι σε συμφωνία με τις απαιτήσεις των κανονισμών για τα εθνικά συστήματα απογραφής

- Όσα αναφέρονται και περιγράφονται στην Υπουργική Εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2008 με τίτλο "Δομή του Εθνικού συστήματος απογραφής θερμοκηπικών αερίων - ρόλοι και ευθύνες" βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη εγκύκλιο καθορίζονται οι θεσμικές ρυθμίσεις μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων, περιγράφονται οι αντίστοιχες υποχρεώσεις και ορίζονται οι χρονικές προθεσμίες για την παροχή στοιχείων.

- Η χώρα έχει εδραιώσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η συνέχεια των απογραφών σε περίπτωση μεταβατικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για την αρχειοθέτηση όλων των πληροφοριών των απογραφών στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που έχει και τη συνολική ευθύνη.

- Η υποβολή της Ετήσιας Απογραφής σύμφωνα με την Σύμβαση και το Πρωτόκολλο του Κυότο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου έγινε έγκαιρα εντός των απαιτούμενων χρονικών πλαισίων. Εκτός από την έκθεση της εθνικής απογραφής η Ελλάδα κατέθεσε μία πλήρη σειρά πινάκων που καλύπτουν όλη την περίοδο από το 1990 έως και το 2006.

Συνολικά, σημειώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν υπήρξε κανένα αρνητικό σχόλιο. Υπάρχουν, διευκρινίζεται, προτάσεις για περαιτέρω βελτίωση τεχνικών θεμάτων τα οποία, όπως είναι εμφανές στα επιμέρους κεφάλαια της Έκθεσης (π.χ. παρ. 53, 54, 70, 93, 97, 126) αφορούν επιμέρους θέματα, στοιχεία και χρησιμοποιηθείσες μεθοδολογίες, κατά κύριο λόγο, για την προ του 2004 περίοδο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργείο, η Ομάδα των Επιθεωρητών ιδιαιτέρως επιδοκιμάζει την Ελλάδα για βελτιώσεις που έγιναν στο Εθνικό Σύστημα Απογραφών.

Με τη δημοσίευση της Έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, αρχίζουμε ξανά να αισιοδοξούμε, διότι μετά το διεθνή διασυρμό που υπέστη η χώρα τον περασμένο Απρίλιο, με την πρώτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΟΗΕ, ως η πρώτη και μοναδική χώρα του κόσμου που αποκλείστηκε από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, με ευθύνη της κυβέρνησης, αρχίζει να διαφαίνεται μια καλύτερη προοπτική, σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης,.

Η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το εθνικό σύστημα καταγραφής λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΗΕ για το θεσμικό, νομικό και διαδικαστικό σκέλος, επισημαίνοντας επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει την τεχνική αρτιότητα και το απαραίτητο προσωπικό για να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται την καταγραφή των εκπομπών, αναγνωρίζει το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι η τελική απόφαση του ΟΗΕ, που θα σημάνει και την οριστική λήξη του αποκλεισμού της χώρας από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αναμένεται τον επόμενο μήνα, μετά την εξέταση της Έκθεσης από την Επιτροπή Συμμόρφωσης του Οργανισμού.

« Ας περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε, τόσο το αποτέλεσμα, όσο και με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή - και να ευχηθούμε να είναι θετική η εξέλιξη για τη χώρα μας - πριν αρχίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ να πανηγυρίζει», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.