Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 18:12

Υπέρ νέων δημοσιονομικών κινήτρων o Mπεν Μπερνάνκι

Χρειάζεται ακόμη μία δόση δημοσιονομικών κινήτρων για να βοηθήσουμε την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι.

Χρειάζεται ακόμη μία δόση δημοσιονομικών κινήτρων για να βοηθήσουμε την οικονομία των ΗΠΑ να ανακάμψει από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση, δήλωσε ο διοικητής της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο Μπερνάνκι εκπονεί πρόγραμμα δημοσιονομικών κινήτρων, σε μια σπάνια παραδοχή από τη Fed ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία. Την άνοιξη, το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο παροχής κινήτρων που προέβλεπε φοροαπαλλαγή 600 δολαρίων το άτομο. Οι φοροαπαλλαγές φαίνεται ότι κράτησαν την οικονομία «ζωηρή» το καλοκαίρι, πριν την τελευταία πιστωτική συρρίκνωση που έκανε την εμφάνισή της το Σεπτέμβριο.

Επαναλαμβάνοντας τις γενικές αρχές που είχε επικαλεστεί τον Ιανουάριο, ο Μπερνάνκι δήλωσε ότι το καινούργιο σχέδιο πρόκειται να είναι επίκαιρο, προσωρινό και εστιασμένο. Ο Μπερνάνκι υποστήριξε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να προβλέψει «μέτρα για βελτίωση που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των καταναλωτών, των αγοραστών κατοικίας και άλλων δανειοληπτών στις πιστώσεις».

Τα δημοσιονομικά κίνητρα αφορούν στις πολιτικές που σχετίζονται με τη φορολογία και τις δαπάνες με στόχο την προσωρινή ενίσχυση της ζήτησης, είτε μέσω της επιστροφής χρημάτων στους φορολογούμενους είτε μέσω κρατικών δαπανών.

Οι δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν την άμεση εφαρμογή ενός μεγάλου προγράμματος κινήτρων, είτε το διάστημα μετά τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου είτε, κατά πάσα πιθανότητα, στις αρχές Ιανουαρίου, μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο Κογκρέσο.

Πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα διοχετεύσει ακόμη 150 δισ. στην οικονομία, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Στο σχέδιο των δημοκρατικών οι προβλέψεις αυτές εντάσσονται με τη μορφή νέων προσωρινών φοροαπαλλαγών, κονδυλίων για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων έργων υποδομής, βοηθημάτων προς τις «στριμωγμένες» πολιτείες και χρημάτων για την παροχή κουπονιών σίτισης και επιδομάτων ανεργίας. Τον τελευταίο μήνα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέκρινε ένα σχέδιο 61 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση ανάλογων μέτρων, αλλά βρήκε αντίθετη τη Γερουσία.

Οι ρεπουμπλικάνοι έχουν γενικά διατηρήσει μια πιο μετριοπαθή στάση σχετικά με το σχέδιο που επικεντρώνεται στην πλευρά της ζήτησης και εστιάζουν τις προσπάθειές τους σε μακροπρόθεσμες πολιτικές στην πλευρά της προσφοράς για αύξηση της ανάπτυξης, όπως εμπορικές συμφωνίες ή μόνιμη διεύρυνση των φορολογικών περικοπών που εφαρμόστηκαν το 2001 και το 2003.

Στα σχόλιά του για την οικονομία, ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι διακρίνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια χαλάρωσης του ισχυρού «παγώματος» της πιστωτικής αγοράς μετά την πρωτοφανή συντονισμένη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για αναδιάρθρωση των κεφαλαίων σε όλες τις μεγάλες τράπεζες και εγγύηση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού χρέους.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αξιολογηθούν πλήρως οι επιπτώσεις», δηλώνει και προσθέτει ότι ο ίδιος αισιοδοξεί ότι τα μέτρα θα κατορθώσουν τελικώς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επαφέρουν την ομαλή λειτουργία στην πιστωτική αγορά.

«Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς αποτελεί ένα πρώτο βήμα, δεν θα εξαλείψει άμεσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη οικονομία», σχολίασε ο Μπερνάνκι. «Ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα θα κυμανθεί χαμηλότερα από τα τελευταία έτη εντός των επόμενων τριμήνων».