Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 06:08

ΓΣΕΕ: Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Πολύ υψηλό ήταν σύμφωνα με τα συνδικάτα το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στη χθεσινή γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Κινητοποιήσεις σήμερα των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών.

Πολύ υψηλό ήταν σύμφωνα με τα συνδικάτα το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στη χθεσινή εικοσιτετράωρη γενική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τα μέτρα για το ασφαλιστικό, την ακρίβεια και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες έβαλαν λουκέτο, πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ματαιώθηκαν, ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται πτήσεις εκτάκτου ανάγκης μόνο. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ματαίωσαν 152 πτήσεις, ενώ η Aegean Airlines ακύρωσε 46 πτήσεις εσωτερικού.

Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά, τα νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ στην απεργία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πορεία στο κέντρο της Αθήνας κατά του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2009, του οποίου η συζήτηση στη Βουλή ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στα φοροεισπρακτικά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών.

Γ. Παναγόπουλος: Αρχή μακροχρόνιου αγώνα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους η διεθνής οικονομική κρίση, αλλά υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής αναφερόμενος ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τους φόρους αλλά και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών στο νέο προϋπολογισμό που όπως προειδοποίησε θα ξεσηκώσουν πρωτοφανείς κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο κ. Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι η χθεσινή απεργία και το μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο που ακολούθησε θα είναι αρχή μακροχρόνιου αγώνα των συνδικάτων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε με την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάπης, που ζήτησε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του 2009, να υπάρξει έκτακτη ενίσχυση στο εισόδημα των χαμηλόμισθων, να προχωρήσουν αμέσως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους χώρους που δεν έχουν συμφωνηθεί, να προωθηθεί πολιτική αναβάθμισης και εξυγίανσης των ΔΕΚΟ αλλά με διάλογο με τους εργαζόμενους, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο με έντονο τρόπο για ευθύνες των μάνατζερ σε ΟΣΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Αιτήματα

Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Στο εν λόγω ψήφισμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ζητούν μεταξύ άλλων:

“- Τερματισμό της λιτότητας και της φοροεπιδρομής κατά μισθωτών και συνταξιούχων.

- Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση μισθών- ημερομισθίων- συντάξεων, επιδόματος ανεργίας για να αποκατασταθούν οι απώλειες στο εισόδημά μας.

- Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000¤

- Μείωση ή πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

- Ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη των αποθεματικών των ταμείων που έχουν εξανεμιστεί από την πτώση των χρηματιστήριων και τα τοξικά ομόλογα. Επιστροφή όλων των χρημάτων σε όλα τα ταμεία από τα δομημένα ομόλογα.

- Μείωση επιτοκίων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, προστασία δανειοληπτών.

- Ανατροπή και κατάργηση των αντιασφαλιστικών προβλέψεων του Ν 3655/08 και των προηγούμενων νόμων. Καμία χειροτέρευση στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ενιαία Λίστα ΒΑΕ. Ισχυρό δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ενίσχυση του ΙΚΑ που πλήττεται σημαντικά από τις προωθούμενες ενοποιήσεις.

- Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας της αγοράς, αυστηρή τιμωρία των κερδοσκόπων και των καρτέλ τροφίμων και καυσίμων.

- Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καμία ανασφάλιστη εργασία. Δημοκρατική επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Περιορισμό της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

Και επεισόδια στην πορεία

Kατά τη διάρκεια της πορείας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, σημειώθηκαν επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα, δύο τραπεζοϋπάλληλοι και τέσσερις φοιτητές, όπως έγινε γνωστό http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/22/1580234.htm . Οι τραυματίες διακομίστηκαν αρχικά στην Πολυκλινική και στη συνέχεια στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Θύμα επίθεσης από ομάδα νεαρών έπεσε την ώρα της πορείας και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στην οδό Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.

Κινητοποιήσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών

Με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και τo φορολογικό προχωρούν σήμερα σε κινητοποιήσεις οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο στο κοινό μέτωπο σε βάρος της κυβέρνησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), διαφοροποιείται ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ) που προχωρεί σε συμβολική 3ωρη στάση (9 π.μ.-11π.μ.).

Συγκεκριμένα τόσο η ΓΣΕΒΕΕ, όσο και η ΕΣΕΕ διαμαρτύρονται για την ελλιπή χρηματοδότηση και κακή διαχείριση του ασφαλιστικού τους ταμείου (ΟΑΕΕ) αλλά και για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ. Για σήμερα από τους ΕΒΕ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας, αλλά και στην Αθήνα στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή (πεζόδρομος).

Ιδιαίτερα σήμερα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, που η οικονομική κρίση απειλεί τις ΜΜΕ και την κοινωνική συνοχή, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα όχι μόνο στήριξης του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, αλλά και της πραγματικής Οικονομίας, βασικός πυλώνας της οποίας είναι οι μικρές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα ακολουθείται αντίθετη πορεία. Αποσταθεροποιείται και οδηγείται στην οικονομική κατάρρευση ο ασφαλιστικός τους Οργανισμός. Αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και αποψιλώνεται το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα με τις μεγάλες αυξήσεις των ΔΕΚΟ, της φορολογίας και των διυλιστηρίων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, έκανε λόγο για «έγκλημα» και σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για το ταμείο.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ. Αρμενάκης από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα το άρθρο 14 του νόμου που αφορά στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.