Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 08:53

Market Beat: Με τα διεθνή σε άνοδο, η Αθήνα θα αναμετρηθεί με την πλησιέστερη οροφή της

Με αυξομειώσεις στην διάθεση για ρίσκο η δυναμική στην Wall Street αλλά με κέρδη στο κλείσιμο. Ήταν εντυπωσιακή η συντονισμένη άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών. Το διεθνές κλίμα δεν λειτουργεί εις βάρος της διάθεσης για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά.

Με αυξομειώσεις στην διάθεση για ρίσκο η δυναμική στην Wall Street αλλά με κέρδη στο κλείσιμο. Ήταν εντυπωσιακή η συντονισμένη άνοδος των ευρωπαϊκών δεικτών. Το διεθνές κλίμα δεν λειτουργεί εις βάρος της διάθεσης για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν σήμερα, πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στη διαμόρφωση τάσης αυτή την εβδομάδα.

Γιατί οι αγοραίοι αναμένουν να δείξουν ότι ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία θα βοηθήσουν τους αξιωματούχους της Federal Reserve να μετρήσουν πόσο μακριά έχει φτάσει η μάχη τους ενάντια στην εκτίναξη των τιμών και πόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν συνάντηση για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Το φρόνημα των αγοραίων εκφράζει η Stephanie Lang, διευθύντρια επενδύσεων της Homrich Berg. «Αν ο πληθωρισμός μετριαστεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, νομίζω ότι η Fed μπορεί να νιώσει πιο άνετα ότι η δουλειά της μπορεί να είναι πιο κοντά στο να ολοκληρωθεί από ό,τι πίστευαν αρχικά».

Τα διεθνή ειδοποιούν για διατήρηση της ανόδου

  • Οι ασιατικές μετοχές συνέχισαν το παγκόσμιο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου εν μέσω εικασιών ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη θα υποστηρίξουν τα στοιχήματα ότι ο πληθωρισμός εκεί πλησιάζει στο αποκορύφωμά του.
  • Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά αφού ο S&P 500 ολοκλήρωσε την καλύτερη τετραήμερη άνοδο του από τον Ιούνιο τη Δευτέρα, μετά από ισχυρά δεδομένα από τις προπαραγγελίες για το iPhone 14 Pro Max της Apple.
  • Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε για τρίτη ημέρα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα θετικά σημάδια στην οικονομία έναντι της υπέρ σύσφιξης ρητορικής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Federal Reserve.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη μετά την απότομη κλίση της καμπύλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ΗΠΑ.

Στην Αθήνα

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών διαπραγμάτευσης και με τζίρο τότε 30 εκατ., η αγορά με άνοδο +1% είχε αποκτήσει μια θετική και μετρημένα αισιόδοξη εικόνα. Ωστόσο η συνέχεια προκάλεσε τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα καθώς ξεκίνησε η αποστασιοποίηση από το κλίμα των διεθνών. Με χαμηλό για την εποχή και για τις απαιτήσεις μιας ανοδικής κίνησης με σταθερότητα  τζίρο, η ζήτηση ξεθύμανε, την ώρα που τα διεθνή τραβούσαν την ανηφόρα με τα υπέρ ανόδου μηνύματα στην έναρξη της Wall Street.

Το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του τζίρου των blue chip επί του συνολικού που ήταν άνω του 90% τονίζει την απόλυτη κυριαρχία των ισχυρών θεσμικών στις συναλλαγές. Για αυτό κατά την εκτίμησή μας ήταν μελετημένες από επαγγελματίες οι κινήσεις αποκατάστασης ασυμμετριών που προκλήθηκαν στις μέρες των ισχυρών πιέσεων στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό υποδηλώνει η πρώτη θέση με βάση τα ημερήσια κέρδη της ΣΑΡ +5,38% που την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε -6,49% και βρέθηκε σε χαμηλά σε βάθος άνω των πέντε ετών. Στις παρατηρήσεις που εισπράξαμε από τις ερωτήσεις σε εγχώριους παράγοντες τονίστηκε  αφενός η εστίαση που παρατηρείται στις μετοχές του 25άρη, αφετέρου η ύπαρξη μετοχών που εμφανίζουν αλυσίδα τριών ανοδικών κλεισιμάτων.

Με τη χθεσινή ανοδική σύνοδο συμπληρώθηκαν τρεις στη σειρά και ο Γενικός Δείκτης τιμών έχει προσθέσει 3,3% ενώ ο Δείκτης των Τραπεζών με το 8,9% φωνάζει για το ποιος είναι ο κεντρικός πυλώνας  της απομάκρυνσης από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου στις 818,8 μονάδες. Τα στοιχεία των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ πέρασαν από τους αναλυτές των επενδυτικών εταιριών. Παράλληλα εκτός εξαιρέσεων οι εγχώριοι παράγοντες αναγνωρίζουν τη βαρύτητα στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο ταμπλό που αποκτούν οι Τράπεζες.

Οι εγχώριοι αναλυτές αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι για τη συνέχεια με την ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ να αποτιμά την εντύπωση των πρωθυπουργικών δηλώσεων στην ΔΕΘ ως ακολούθως: “Δημοσιονομικά συνετό ήταν το καλάθι των μέτρων στήριξης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Στη ζώνη 855 - 850 η πλησιέστερη περιοχή στήριξης για το ΓΔ σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”. Στο ίδιο θέμα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημείωσε: “Το τοπίο Παγκοσμίως είναι ομιχλώδες, με τους περισσότερους να περιμένουν κατάρρευση των Αγορών. Ο Πρωθυπουργός, από την έκθεση Θεσσαλονίκης, μοίρασε ένα σημαντικό πακέτο 5,5 δισ. ευρώ με σκοπό να συντηρήσει την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως να καθησυχάσει ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο θέμα τον Χειμώνα για την Χώρα και παρουσιάζοντας ότι πληρώνουμε από τα χαμηλότερα κόστη ρεύματος στην Ευρώπη. Πολιτικά δείχνει να πιστεύει σε αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, έχοντας μπροστά του ακόμα τουλάχιστον ένα 7μηνο για να πείσει. Από την άλλη η Τουρκία συνεχίζει να ψάχνει ένα επεισόδιο, με τις περισσότερες Χώρες να ξέρουν ότι οι προβοκάτσιες θα συνεχιστούν”.

Η Eurobank Equities αναφέρθηκε στα κίνητρα των αγοραστών: “Η Αγορά συνέχισε την ανοδική της κίνηση, παίρνοντας πίσω μέρος των απωλειών των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς εμφανίζονται αγοραστές οι οποίοι τοποθετούνται στα χαμηλά”. Σε άλλου είδους κίνητρα εστίασαν από την Beta Sec. θωρώντας ότι ήταν: “Μία ανοδική συνεδρίαση, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών του Πετρελαίου, αλλά και των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου που ανακοινώνονται”.

Στην πρωινή ανασκόπηση χθες ήταν σαφές πως τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, σαν σε συνέχεια της ανόδου των δεικτών της Wall Street. Επίσης για ανοδική έναρξη ειδοποίησαν και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών. Με τους επενδυτές της Αθήνας διψασμένους για μια κίνηση που θα έδειχνε πως η κατρακύλα από τις 900 μονάδες είχε πυθμένα τις 818, από την προηγούμενη βδομάδα, το ξεκίνημα θα ήταν σίγουρα ανοδικό.

Από τον Ηλία Ζαχαράκη το σχόλιο για την εικόνα του ΓΔ: Ο ΓΔ έκλεισε οριακά κάτω από το όριο της αντίστασης του 850 πληρώνοντας το 38% της πτωτικής κίνησης. Από την άλλη ο τραπεζικός ήδη πλήρωσε το 61% με πολύ καλύτερο γράφημα πλησιάζοντας πλέον πολύ κοντά στο πάνω μέρος του πτωτικού καναλιού στις 585. Αν δούμε το αντίστοιχο επίπεδο του ΓΔ είναι στην ζώνη των 900 μονάδων. Ο ΓΔ για ακόμα μία φορά είναι καθυστερημένος τεχνικά σε σχέση με τους ξένους θυμίζοντας ότι άργησε να κάνει και την πτωτική κίνηση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,71% ή 269,6 μονάδες στις 32.381,34, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,07% στις 4.110,41 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,27% στις 12.266,41 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+3,8%) και American Express (+2,7%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Amgen (-4%) και Home Depot (-0,9%). Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό χρηματιστήριο τερμάτισε πτωτικό σερί τριών εβδομάδων, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 2,66%, τον S&P 500 3,65% και τον Nasdaq 4,14%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,36% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 3,56%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% έναντι του ευρώ, στα 1,0137 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή για την ανακοίνωση των μετρήσεων του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα στην βδομάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές συντονισμένα εμφάνισαν κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,76% στις 427,75 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,66% στις 7.473,03 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,4% στις 13402,27 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,95% στις 6.333,59 μονάδες. Οι δείκτες των αγορών της περιφέρειας του ευρώ εκτινάχθηκαν ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 2,33% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατά 2,01%.

Στο μεταξύ, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Ιούλιο κατά 0,2%. Η βρετανική οικονομία είναι πλέον 1,1% υψηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020, του μήνα πριν χτυπήσει την οικονομία η πανδημία. Ενώ η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά, λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη  χθεσινή έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo. Ωστόσο, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,9% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0131 δολ.

ΧΑ

Με σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση η άνοδος των διεθνών “μεταφράστηκε” στο +0,95%

Οι επενδυτές με χαμηλότερο από τα συνήθη για την εποχή  τζίρο και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 849,89 από 841,91 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,95% ή 8 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Εμφανίστηκαν 19 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που συγκέντρωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον, και στο κλείσιμο ξεχώρισαν  με κέρδη από +3% και πάνω οι ΣΑΡ +5,38%, ΕΛΧΑ +4,50%, ΛΑΜΔΑ +3,46%, ΑΛΦΑ +3,17%, και ακολούθησε  η ΚΟΥΕΣ +2,84%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 6 με απώλειες αλλά πτώση πάνω από -1% εμφάνισαν οι ΕΛΠΕ -4,78%, με ΜΟΗ -4,23% και ΟΛΠ -1,06% και κανένα στα αμετάβλητα. 

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,457 από 69,572 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,869 εκατ. ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν τα 3,336 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ  3,190 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ 308.155 ευρώ την ΠΕΙΡ 34.584 ευρώ.

Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σαφώς ανοδική εικόνα, καθώς σχεδόν όλα είχαν κέρδη της τάξης του +2% και πάνω, έχοντας ενδοσυνεδριακά αναζήτηση κορυφής σταθερά μετά τις 16:00. Η άνοδος σταθεροποιήθηκε εκεί από τη διαπίστωση ότι η σύνοδος της Wall Street είχε ανοδικό άνοιγμα, που έφερε σε λίγα λεπτά κέρδη της τάξης του +1% για τους δείκτες της Νέας Υόρκης. Αυτό δεν φάνηκε να  επηρεάζει αποφασιστικά  τις μάχες που δόθηκαν τη Δευτέρα 12/9 στην Αθήνα που εμφάνισε από ενωρίς ένα μεγάλο rebound. Η σύνοδος έφερε τον Γενικό δείκτη στο κλείσιμο 4,3 μονάδες ψηλότερα από το κατώτερο μέρας.        

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 62 από 66 την Παρασκευή  9/9 και 30 από 33 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 25 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,713 από 61,225 δις ευρώ.

Η εικόνα συνολικά τονίζει την επικράτηση μιας διάθεσης για σχηματισμό θέσεων σε μεγάλο πλήθος μετοχών, προκαλώντας τους άνοδο κύρια στις τραπεζικές προσπαθώντας να διορθώσουν τις ασυμμετρίες από την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρα κατανεμημένο  και έφερε στον FTSEM 10  ανοδικές μετοχές. Ξεχώρισαν για την άνοδό τους ΑΒΑΞ +6,62% ΠΛΑΘ +2,78% ΕΝΤΕΡ +2,08% και με 6 πτωτικές ο Δείκτης περιέλαβε 4 αμετάβλητες.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 4,293% την προηγούμενη πέρασε στο 4,167% έχοντας φθάσει στο 4,316% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 566,95 με μεταβολή +1,82%. Ο FTSE25 έκλεισε +1,23% ψηλότερα στις 2051,03 από 2026,02 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 25,01 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής 9/9, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,75%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εστίαση θα παραμείνει στα ΣΜΕ επί μετοχών

Η άνοδος επί τρεις συνεδριάσεις στη σειρά έφερε τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα που επιτρέπουν να δονούν τις συναλλαγές οι μάχες μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων σε κάθε αγορά. Δηλαδή όσων στοιχηματίζουν και εργάζονται για την πτώση και εκείνων που έχουν έτσι τοποθετηθεί ώστε να επωφελούνται από την άνοδο.

Σχετικά αναφέρθηκε ο Ηλίας Ζαχαράκης. “Τεχνικά, η Αγορά δοκιμάζει μία αντίδραση, αν και ακόμα είναι νωρίς να δούμε αγοραστικά σήματα. Την Παρασκευή λήγει η σειρά των συμβολαίων, που σίγουρα έχει την σημασία της, μιας και συνήθως μας δείχνει αν οι “short”, ή οι “long” έχουν το “πάνω χέρι” στην Αγορά. Να θυμίσουμε ότι στις 17 Ιουνίου (προηγούμενο triple witching) ο ΓΔ είχε κλείσει στις 825 μονάδες”.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα στο θετικό πεδίο και με τιμές σταθερά πάνω από τις 2039 μονάδες. Το άνοιγμα στις 2039,22 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 13,20 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 25,01 μονάδες  ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2039,22 μονάδες (+0,65%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 12:29 και ήταν οι 2062,21 μονάδες (+1,79%). Το κλείσιμο στις 2051,03 από 2026,02 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 41,233 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1164 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2059,00 μονάδες, κατώτερο τις 2039,00 με τελευταίες τιμές στις 2050,00 μονάδες και κλείσιμο στις 2048,25 από 2021,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε από 3006 από 3394 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 552 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 2053,25 κατώτερο 2020,00 και τιμή κλεισίματος στις 2037,50 από 2012,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1047 από 940.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον περιορίστηκε σε 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής 9/9 έκλεισε στις 556,84 με μεταβολή +3,54%. Χθες Δευτέρα 12/9 κινούμενος μεταξύ 561,54 μονάδων (+0,84%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 561,54 μονάδες (+0,84%), και ανώτερο τις 572,91 (+2,89%), έκλεισε στις 566,95 με μεταβολή +1,82%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,965 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +3,17% απασχόλησε 3,728 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,75% απασχόλησε  3,776 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,92% απασχόλησε 2,424 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,83% απασχόλησε 3,002 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 577,25 από 567,00 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 11031 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,943 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 43.105 από 50.670. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 8136 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 30242 από 24.035.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5567 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,33 ευρώ και έγιναν 11.582 από 13.764 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 3483 ΣΜΕ και τα ανοικτά συμβόλαια έγιναν 6.522 από 3944.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2396 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,919 ευρώ και έγιναν 14.485 από 16.186 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 1975 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 4330 από  2625.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 16464 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ και έγιναν 29.053 από 37.678 οι ανοικτές θέσεις. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 8385 ΣΜΕ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.743 από 7982.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 4221 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου και 3278 για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 3029 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη σειρά Σεπτεμβρίου και 3080 για την επόμενη. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 5420 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 5000 για ΑΔΜΗΕ, τα 4705 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, και τα 3400 για ΕΛΠΕ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές συνέχισαν το παγκόσμιο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου εν μέσω εικασιών ότι τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σήμερα θα υποστηρίξουν τα στοιχήματα ότι ο πληθωρισμός εκεί πλησιάζει στο αποκορύφωμά του.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε για τρίτη ημέρα, το μεγαλύτερο σερί απωλειών σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα θετικά σημάδια στην οικονομία έναντι της υπέρ σύσφιξης ρητορικής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Federal Reserve. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά γεγονότα που θα επηρεάσουν την τάση αυτήν την εβδομάδα:

• Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ΗΠΑ, σήμερα

• ΔΤΚ του Ηνωμένου Βασιλείου, Τετάρτη

• PPI ΗΠΑ, Τετάρτη

• Αποθέματα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, λιανικές πωλήσεις, αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, βιομηχανική παραγωγή, Πέμπτη

• Πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, ποσοστό ανεργίας, Παρασκευή

• ΔΤΚ ζώνης του ευρώ, Παρασκευή

• Το καταναλωτικό φρόνημα από τη μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ, Παρασκευή

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,20%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,66%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά +2,67%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με κέρδη +0,33%

Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε +0,23%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +0,76% και ήταν στις 513,94 μονάδες