Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 16:57

ΟΟΣΑ: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων - φτωχών

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει διευρυνθεί στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αλλά όχι με την ταχύτητα που προέβλεπαν κάποιοι, διαπιστώνει o OOΣΑ.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει διευρυνθεί στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αλλά όχι με την ταχύτητα που προέβλεπαν κάποιοι και τόσο ώστε να πυροδοτεί φόβους για κοινωνικές ανακατατάξεις, διαπιστώνει έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις επιχειρούν να αντισταθμίσουν τις κοινωνικές διαφορές μέσω αύξησης της φορολογίας και ενίσχυσης των δαπανών στην κοινωνική πρόνοια.

«Η αύξηση των ανισοτήτων, αν και ευρεία και σημαντική, δεν ήταν τόσο θεαματική όσο πιθανόν πίστευε ο περισσότερος κόσμος», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός στην 309σέλιδη έκθεσή του.

Όπως επισημαίνει, οι ανισότητες στα εισοδήματα έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2000 στον Καναδά, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και τη Φινλανδία, ενώ αντιθέτως μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο Μεξικό, την Ελλάδα και την Αυστραλία.

Οι μικρότερες ανισότητες παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στη Δανία, ενώ οι υψηλότερες στο Μεξικό και την Τουρκία.