Υπό τη σκιά των αποφάσεων της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο οποίο μετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες. Σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από το περσινό, με ανησυχίες αλλά και προσδοκίες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν το επενδυτικό τους στίγμα στα ξένα funds ειδικά μετά την άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Πού εστίασαν όμως τις ερωτήσεις τους οι ξένοι επενδυτές;
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Υπό τη σκιά των αποφάσεων της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs στο οποίο μετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες.
Σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από το περσινό, με ανησυχίες αλλά και προσδοκίες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, οι ελληνικές τράπεζες έδωσαν το επενδυτικό τους στίγμα στα ξένα funds ειδικά μετά την άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Πού εστίασαν όμως τις ερωτήσεις τους οι ξένοι επενδυτές;
- Ποιότητα δανειοδοτήσεων: Αν και οι ελληνικές τράπεζες τα πήγαν εξαιρετικά καλά σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματά τους και ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια που κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για νέες μη εξυπηρετούμενες πιστώσεις ως απότοκο της βαθιάς ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Και μολονότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, οι πάντες εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν τέτοιες ενδείξεις σε όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα. Δεν αναμένεται, πάντως, κατά την τρέχουσα χρονιά, τα κόκκινα δάνεια να διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα του 10% των νέων δανείων που χορηγήθηκαν. Όπως απαντούν τα στελέχη των τραπεζών, περισσότερο κινδυνεύουν τα ρυθμισμένα δάνεια, ωστόσο και εδώ οι τράπεζες έχουν λάβει τις σχετικές μέριμνες.
- Χρονικός ορίζοντας κρίσης: Η συζήτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών με τα funds κινήθηκε σε επίπεδο εκτιμήσεων για τη χρονική διάρκεια της κρίσης, γιατί, όπως είπαν οι ελληνικές τράπεζες στα funds κατά τη διάρκεια συναντήσεων, είναι άλλο η κρίση να κρατήσει 6 μήνες και πολύ διαφορετικό αυτή να διαρκέσει δύο χρόνια.
- «Μαξιλάρι» καταθέσεων: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλεονεκτήματα έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως διότι διαθέτουν μεγάλο «μαξιλάρι» καταθέσεων ως απότοκο του Covid-19 που με βοηθήματα και άτοκα δάνεια γέμισαν οι λογαριασμοί ιδιωτών αλλά και επιχειρήσεων. Η ενίσχυση της καταθετικής βάσης είναι μέσα στις εκτιμήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο ανόδου των αποδόσεων. Αυτό ενισχύει τη ρευστότητα των τραπεζών και περιορίζει τον κίνδυνο για κόκκινα δάνεια.
- Αποτελέσματα και μέρισμα: Θα επιτύχουν άραγε οι τράπεζες τα αποτελέσματα που προσδοκούν στο νέο περιβάλλον ώστε να μπορέσουν να δώσουν μέρισμα; Σε σημαντικό βαθμό, κάτι τέτοιο θα καθοριστεί από την πιστωτική επέκταση των τραπεζών που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ανακοπεί, παρατηρούσαν οι τραπεζικοί παράγοντες. Η πιστωτική επέκταση είναι πολύ σημαντική και στηρίζεται στην ισχυρή ανάπτυξη εργασιών των δανειοληπτών. Μόνον το δεύτερο τρίμηνο οι τράπεζες χορήγησαν 1 δισ. ευρώ η κάθε μία και αντίστοιχα θα είναι τα αποτελέσματα και για το τρίτο τρίμηνο.