Περαιτέρω επιβράδυνση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παραμένοντας πάνω από το 11%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην περαιτέρω μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού. Ο χάρτης των ανατιμήσεων.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Περαιτέρω επιβράδυνση, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παραμένοντας πάνω από το 11%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.
Δύο παράγοντες που φαίνεται να έπαιξαν ρόλο στην περαιτέρω μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα, μετά το υψηλό σημείο στο οποίο βρέθηκαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση καθώς τον Αύγουστο τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα.
Στο σκέλος της ενέργειας, η αύξηση στο φυσικό αέριο έφτασε στο 261,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, στον ηλεκτρισμό 38,% και στα καύσιμα – λιπαντικά 21,5%.
Εξίσου σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο στις μεταφορές, καθώς στις μετακινήσεις με αεροπλάνο καταγράφηκαν αυξήσεις 71,4%, με ταξί 32,9% και με πλοίο 25,4%.
Τα έλαια-λίπη βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των τροφίμων με τη μεγαλύτερη άνοδο τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 25,5%. Ακολουθούν το ψωμί-δημητριακά με 18,5%, τα γαλακτοκομικά-αυγά με 18% και το κρέας με αύξηση 17,1%.
Η ανοδική αυτή πορεία του τελευταίου 1,5 έτους ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021: από το -1,6% και με σταθερά βήματα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στο 12,1% για να καταγράψει μικρή υποχώρηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 11,2% από 11,1% για τον Αύγουστο, διατηρώντας την οριακή μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο που ήταν 11,3% τον Ιούλιο.
Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φτάσει στο 8,9% το 2022.