Σημαντική αύξηση του συνολικού επενδυτικού της προγράμματος, για την επόμενη πενταετία, από 1,3 δις. στα 2 δις. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Nova - Wind.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σημαντική αύξηση του συνολικού επενδυτικού της προγράμματος, για την επόμενη πενταετία, από 1,3 δις. στα 2 δις. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Nova - Wind.
Τμήμα των επενδύσεών της, περί τα 0,5 δις. ευρώ, αφορούν την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH). Θα κατασκευάσει περίπου 1,6 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας ή το 35% των συνολικών, και θα καλύψει, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα στελέχη της, περίπου 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις ή το 40% του ελληνικού πληθυσμού, στο 70 % των Περιφερειών της Ελλάδας (ανάπτυξη 22.000 χιλ. οπτικών ινών).
Σε κάποιες περιπτώσεις το δίκτυο της Nova θα απλώνεται και σε περιοχές που έχει ή θα έχει FTTH ο ΟΤΕ.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνέντευξη τύπου χθες, για πρώτη φορά θα υπάρξει ανταγωνισμός στις υποδομές σταθερής τηλεφωνίας.
Πρόσθεσε πάντως πως πρόθεση της εταιρείας είναι να επιδιώξει, όπου είναι δυνατόν, συνεργασία με τους υπολοίπους παρόχους, ενώ σχετικά με τη ΔΕΗ η οποία προτίθεται επίσης να εισέλθει στις τηλεπικοινωνίες με εναέριο δίκτυο οπτικών ινών, είπε πως δεν υπάρχει συμφωνία για συνεργασία. Συμπλήρωσε, ότι εφόσον η ΔΕΗ προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου, η Nova θα εξετάσει πιθανή συνεργασία μαζί της, εκεί που δεν θα έχει δικό της FTTH.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Wind εκτιμάται ότι έχει υλοποιήσει περί τις 62 χιλ. συνδέσεις FTTH.
Πρόσφατα στο μεταξύ η Hellenic Open Fiber (HOF), θυγατρική της Nova - Wind, έκανε γνωστό ότι αντλεί κεφάλαιο ύψους 80 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 100 εκατ. σε δίκτυα νέας γενιάς. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες η Nova είναι πιθανό να κάνει περαιτέρω χρήση της δυνατότητας δανεισμού που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της Nova (όπως είναι η ονομασία της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συγχώνευση των Nova – Wind) που περιλαμβάνει επίσης τις επενδύσεις σε 5G και τηλεοπτικό περιεχόμενο, είναι σημαντικά αυξημένο από το υφιστάμενο και τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της.
Πριν λίγες μέρες η United Group, μητρική εταιρεία της Nova, ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Windπραγματοποίησε κεφαλαιουχικές δαπάνες 70 εκατ. και η Nova 32,9 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνουν εκτός από τα δίκτυα νέας γενιάς και τις δαπάνες για το τηλεοπτικό περιεχόμενο).
Όπως επισημαίνουν τα ανώτατα στελέχη της Nova η εκτιμώμενη πολλαπλασιαστική επίδραση της επένδυσης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
Προσθέτουν, ότι η δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2027. Το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών διαστασιοποιείται για να παρέχει ταχύτητες, 100 φορές υψηλότερες από τις σημερινές. Προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες εμπορικά πακέτα με ταχύτητα 1 Gigabit.
Η United χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως αγορά στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο της και αναφέρει ότι μετά την εξαγορά της Nova το 2021, ολοκλήρωσε και της Wind τον Φεβρουάριο του 2022, επενδύοντας συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.
Για το νέο επενδυτικό πρόγραμμα στις τηλεπικοινωνίες ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μάξιμου με την διευθύνουσα σύμβουλο της United Group, Victoriya Boklag, τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Nova και πρόεδρο της BC Partners (επενδυτικό κεφάλαιο - βασικός μέτοχος της United) στην Ευρώπη, Νίκο Σταθόπουλο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Nova, Παναγιώτη Γεωργιόπουλο.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ακόμα μια επένδυση που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα και πρόσθεσε ότι το 2022 θα είναι έτος ρεκόρ όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση στον κόσμο όσο αφορά την κινητή τηλεφωνία, αλλά περίπου 92η στη σταθερή και πρόσθεσε: «Η επένδυση αυτή έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κομμάτι της υστέρησης. Είναι ακόμη ένα λιθαράκι προς την ψηφιοποίηση κράτους και οικονομίας».
Η κα. Boklag επίσης επεσήμανε: «Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για τη United Group. Το έχουμε αποδείξει με την επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει. Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας, με την πρόσθετη επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ που ανακοινώνουμε σήμερα. Αυτό το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδιόκτητου δικτύου 10 Gigabit με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες για ευρυζωνικές ταχύτητες για τις επόμενες γενιές. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση αυτού ακριβώς του οράματος».