Πακέτο πέντε μέτρων πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να μην μετατραπεί η ενεργειακή κρίση σε οικονομική κατάρρευση.
Πακέτο πέντε μέτρων πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια της Κομισιόν να μην μετατραπεί η ενεργειακή κρίση σε οικονομική κατάρρευση.
Το έκτακτο σχέδιο της Επιτροπής βασίζεται σε πέντε άξονες, με πρώτο το πλαφόν στις τιμές. Τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν επίσης:
Πώς υποδέχθηκαν όμως τα κράτη- μέλη της ΕΕ τις προτάσεις της Κομισιόν; Ανάμεικτα, σύμφωνα με το Politico που υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αιφνιδιάστηκαν και έχουν διχαστεί. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές του Politico, δύο από τα προτεινόμενα μέτρα βρίσκουν ευρεία υποστήριξη τόσο από την Επιτροπή όσο και από χώρες της ΕΕ. Το πρώτο είναι η παροχή πίστωσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών - αν και οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιθυμούν διαβεβαιώσεις ότι τα έσοδα θα παραμείνουν στη σωστή χώρα.
Το μέτρο που συγκεντρώνει τις ενστάσεις είναι η επιβολή του πλαφόν στις τιμές, το οποίο στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στο πορτοφόλι του Κρεμλίνου, με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Να σημειωθεί ότι το μέτρο φαίνεται να έχει θορυβήσει τη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απειλεί ότι θα διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ, αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Ρωσίας. «Η Δύση θα παγώσει όπως η ουρά του λύκου στο γνωστό ρωσικό παραμύθι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «δυσπιστεί» σχετικά με την ιδέα του πλαφόν.
Η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, είναι εναντίον της, όπως και η Σλοβακία και τουλάχιστον δύο άλλες χώρες, σύμφωνα με τις πηγές του Politico.
Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ιταλίας, θέλουν η Κομισιόν να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ. Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό είναι κάτι που «εξετάζει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αλλά οι Βρυξέλλες είναι σε γενικές γραμμές αντίθετες με την ιδέα.
Ενώ η Νορβηγία, πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει δηλώσει ότι ίσως είναι ανοιχτή στην πρόταση για το πλαφόν, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις ΗΠΑ καθώς έρχονται οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο που μπορούν να περιπλέξουν την κατάσταση.
Η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε το ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα, αντί με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης με βάση την πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή, σύμφωνα με αξιωματούχο.
Η έκκληση της Πολωνίας για μεταρρύθμιση του Συστηματος Εμπορίας Εκπομπών, στο οποίο αποδίδει την αύξηση των τιμών της ενέργειας, δεν βρίσκει αντίκρισμα σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Σουηδία.
Η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής. Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει δεσμευτικό χαρακτήρα. Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι προαιρετικά.
naftemporiki.gr