Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 16:21

Στη Βουλή το σ/ν για τη στήριξη των τραπεζών

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας που παρουσίασε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Παρουσιάσαμε στην κυβερνητική επιτροπή το σχέδιο νόμου, το οποίο κατατίθεται σε πολύ λίγες ώρες στην Βουλή για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο τις επιπτώσεις από την διεθνή χρηματιστηριακή κρίση». Σημείωσε δε πως βασική επιδίωξη είναι να ωφεληθούν οι απλοί πολίτες.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ειδικότερα πως το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο όσον αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια. Προβλέπει ρητά ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση που θα αποκτήσουν οι τράπεζες με τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, θα διοχετευθεί αποκλειστικά για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους, διευκρίνισε.

Επανέλαβε ακόμη ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλώς ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής, χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».