Στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ ρωσικοί πύραυλοι πετούσαν πάνω από την Ουκρανία, οι Ρώσοι πολίτες δεν ήξεραν τι τους επιφυλάσσoυν οι εξελίξεις. Το ρούβλι κατέρρεε, η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο εξωτερικό είχε διακοπεί και οι πιστωτικές κάρτες τους είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. «Το τελευταίο που μπορούσε κανείς να σκεφτεί ήταν ένα ταξίδι στο εξωτερικό», θυμάται η Όλγα Σμισλάεβα από το ταξιδιωτικό γραφείο Wanderlust στη Μόσχα, σε συνέντευξή της στη DW.
«Το ενδιαφέρον για ταξίδια κατά τα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο ήταν σχεδόν μηδενικό, με εξαίρεση βέβαια τα επαγγελματικά και τις οικογενειακές επισκέψεις στο εξωτερικό. Κρατήσεις που είχαν ήδη γίνει, ακυρώθηκαν, ενώ σε εκείνες δεν προστέθηκε σχεδόν καμία νέα».
Μόλις τον Μάιο κάποιοι «γενναίοι» και πλούσιοι Ρώσοι τόλμησαν να ταξιδέψουν ξανά στο εξωτερικό με προορισμό τις Μαλδίβες, τον Μαυρίκιο και την Τουρκία. Η ζήτηση για premium ταξίδια και προορισμούς πολυτελείας αυξήθηκε και πάλι. «Οι άνθρωποι άρχισαν να προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και έκαναν προσπάθειες να ζουν μέσα σε αυτήν», συνοψίζει η Σμισλάεβα.
Υπάρχει ωστόσο και μία τάση για ταξίδια αναψυχής στην Τουρκία, η οποία διαρκεί μέχρι και σήμερα, επισημαίνει ο Αρτούρ Μουραντιάν, από το ταξιδιωτικό γραφείο Space Travel. Επίσης, οι κρατήσεις Ρώσων τουριστών με προορισμό την Ελλάδα και την Ιταλία δεν σταμάτησαν: «Για τους πλούσιους Ρώσους με έγκυρη βίζα Σένγκεν, η αναστολή των απευθείας αεροπορικών πτήσεων προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν πρόβλημα», λέει στη DW.
Οι προορισμοί για διακοπές πολυτελείας έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση «σε χώρες που διάκεινται ευμενώς προς τους Ρώσους τουρίστες», ξεκαθαρίζει ο Μουραντιάν, ο οποίος τοποθετεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κορυφή των κρατήσεων για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα, όπως και χώρες της νοτιοανατολική Ασίας: «Ευτυχώς, οι αεροπορικές συνδέσεις προς τα εκεί είναι πολύ καλές», λέει ικανοποιημένος. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, τα ταξίδια προς το εξωτερικό έχουν γίνει ακόμη φθηνότερα για τους Ρώσους, καθώς το ρούβλι έχει αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει σε αντίθεση με το ευρώ και το δολάριο.
Παράλληλα, η ζήτηση για ταξίδια με προορισμό την Ευρώπη έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην απουσία απευθείας πτήσεων και στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας: «Κανείς δεν θέλει να ταξιδεύει σε μη φιλικά κράτη, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων αν κάτι τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του στο μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Μουραντιάν.
Κατά τη ρωσική κυβέρνηση, τα λεγόμενα "μη φιλικά κράτη" περιλαμβάνουν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρίσκοντα σε λίστα χωρών του Κρεμλίνου, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.
Και τι γίνεται με όλους εκείνους τους πλούσιους Ρώσους; Μπορούν ακόμη να νοικιάζουν ελεύθερα γιοτ και ιδιωτικά τζετ στη Δύση; Η Όλγα Σμισλάεβα παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τέτοιου είδους υπηρεσίες. Ευτυχώς, όχι ακόμα». Το ερώτημα είναι μάλλον πώς θα πληρωθεί αυτή η πολυτέλεια. Τουλάχιστον από τεχνικής άποψης, καθώς οι κάρτες Visa και Master που εκδίδονται στη Ρωσία δεν ισχύουν πλέον στη Δύση. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν δυσκολέψει επίσης, ωστόσο αδύνατο δεν είναι ακόμη τίποτα, λέει η ταξιδιωτική πράκτορας.