Μέχρι το τέλος του έτους και σε κάθε περίπτωση στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί, απασχολώντας εποχιακά στην κορύφωση του έργου, έως και 2000 εργαζόμενους.
Μέχρι το τέλος του έτους και σε κάθε περίπτωση στις αρχές Ιανουαρίου του 2023, αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κατασκευαστικά έχει ολοκληρωθεί , απασχολώντας εποχιακά στην κορύφωση του έργου, έως και 2000 εργαζόμενους.
Στην μονάδα ξεκίνησαν ήδη οι πρώτες επί μέρους δοκιμές, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο της μονάδας Ανέστη Κεφαλά που μίλησε στην ΕΡΤ Κοζάνης και τον Αντώνη Μαυρίδη, «προβλέπεται η δοκιμαστική λειτουργία του συνόλου της μονάδας, καθώς και η φάση της ημιεμπορικής χρήσης της», η οποία θα πραγματοποιηθεί ένα μήνα πριν εισέλθει στο εμπορικό στάδιο.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κεφαλάς, ανέφερε επίσης ότι «η μονάδα βρίσκεται στη φάση του commissioning όπου γίνεται δοκιμή σε όλα τα συστήματα της μονάδος σχετικά με την μεταφορά λιγνίτη, την καύση του καθώς και λειτουργία by pass της στροβυλογεννήτριας καθώς και σε όλο το κύκλωμα των λεβητοστασίων ώστε να γίνει τελικώς ο συγχρονισμός της μονάδας στο δίκτυο, διαδικασία που βάσει προγραμματισμού προβλέπεται να γίνει το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με την πρώτη έγχυση ενέργειας στο δίκτυο».
Αποσαφηνίσθηκε ακόμη ότι μετά την εμπορική λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας, θα υπάρξει και η ένταξη στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, με βάση τα ισχύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά και με την ρυπαντική νομοθεσία.
Ο κύριος Κεφαλάς χαρακτήρισε «αντιρρυπαντική» τη νέα μονάδα, κάνοντας λόγο για πολύ σύγχρονη τεχνολογία που δεν έχει καμία συσχέτιση με τις μέχρι πρότινος μονάδες . «Πράγματι είναι μια σύγχρονη μονάδα που πληροί όλους του κανονισμούς με σκοπό τον μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης με την λιγότερη καύση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η νέα μονάδα διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων τα οποία θα βγαίνουν σε μορφή γύψου, καθώς φέρει και επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, έχοντας εκπομπή 10Mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων όταν οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg διαθέτοντας επίσης σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου κάτι που δεν διέθεταν».
Σε ότι αφορά τους εργαζομένους, δήλωσε πως ήδη εκπαιδεύονται άτομα που βρίσκονται στη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για ένα αριθμό 200-250 μόνιμων εργαζομένων που θα στελεχώνουν την νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, στην μόνιμη της λειτουργία.