Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 10:48

Σε bear market η παγκόσμια αγορά ομολόγων για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 30 χρόνια

Ο εκρηκτικός πληθωρισμός και οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν θα μπορούσαν παρά να πληγώσουν βαθιά την αγορά ομολόγων. Η «αιμορραγία» είναι τέτοια που για πρώτη φορά εδώ και μία γενιά τα ομόλογα παγκοσμίως παγιδεύτηκαν σε bear market.

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο εκρηκτικός πληθωρισμός και οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν θα μπορούσαν παρά να πληγώσουν βαθιά την αγορά ομολόγων. Η «αιμορραγία» είναι τέτοια που για πρώτη φορά εδώ και μία γενιά τα ομόλογα παγκοσμίως παγιδεύτηκαν σε bear market. 

Ο Δείκτης Bloomberg Global Aggregate Total Return Index για κρατικά ομόλογα και ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας κινείται πλέον 20% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του από το 1990, όταν και δημιουργήθηκε. Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς Τζερόμ Πάουελ, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι επικεφαλής κεντρικών τραπεζών στέλνουν σήμα πως η τιθάσευση του πληθωρισμού είναι απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα είναι μεγάλες, οδηγώντας σε ραγδαία πτώση τις τιμές των ομολόγων και άλμα τις αποδόσεις τους. 

Η ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη προβλέπεται να προβεί στη δεύτερη για φέτος - και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 9,1% τον Αύγουστο. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων που ήδη έχουν επιδοθεί σε ράλι μετά το πρόσφατο "γερακίσιο" σήμα του Πάουελ στο Τζάκσον Χόουλ. Ο δείκτης ICE BoFa Treasuries για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοση όλων των εποχών, σύμφωνα με το Reuters. Όσο για τα ευρωπαϊκά ομόλογα έζησαν τον Αύγουστο τον χειρότερο μήνα εδώ και πολλές δεκαετίες. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, τα ομόλογα βρίσκονται ουσιαστικά σε μία bull market διαρκείας (με μικρά μόνο διαλείμματα) από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 περίπου.

Φέτος το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ευρωπαϊκά ομόλογα, αφού το κόστος ενέργειας στην ήπειρο βρίσκεται σε εφιαλτικά επίπεδα, υπερβαίνοντας και τα πιο ζοφερά σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει. Το μικρότερο πλήγμα από την άλλη έχει δεχθεί η αγορά ομολόγων της Ασίας, τα οποία επωφελούνται από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα. Η κινεζική κεντρική τράπεζεα κόντρα στο γενικό ρεύμα και βλέποντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να κατεβάζει απότομα ταχύτητα υπό το βάρος των lockdown, έχει προβεί σε δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων το τελευταίο διάστημα. Η χαλάρωση αυτή προσφέρει τα αναγκαία στηρίγματα στα κρατικά ομόλογα της περιοχής, αν και δεν συμβαίνει το ίδιο με τις μετοχές. Η Morgan Stanley μάλιστα προειδοποιεί μάλιστα πως οι κινεζικές μετοχές θα μπορούσαν να κάνουν «βουτιά» έως και 20% σε περίπτωση που οι πιέσεις στην ήδη δοκιμαζόμενη αγορά real estate της Κίνας ενταθούν. 

Ένα μεγάλο τεστ για τις αγορές διεθνώς θα είναι σήμερα και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούν πως η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 318.000 νέες θέσεις τον Αύγουστο, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει σε χαμηλά 50 ετών, στο 3,5%. Υπό κανονικές συνθήκες οι επενδυτές θα ενθουσιάζονταν να δουν την εκτίμηση αυτή να επιβεβαιώνεται. Στο σημερινό περιβάλλον όμως δεν αποκλείεται να τρομάξουν. Και τούτο, όπως εξηγούν αναλυτές της WSJ, γιατί μία εντυπωσιακή επίδοση της αγοράς εργασίας θα έδινε ακόμη περισσότερο θάρρος στη Federal Reserve να επιμείνει σε δραστική αύξηση του κόστους δανεισμού.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, WSJ, CNBC