Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022 22:07

Γιατί η Ινδία έκανε στροφή 180 μοιρών στις εμπορικές συμφωνίες

Μετά από μια δεκαετία σκεπτικισμού σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η Ινδία έχει υπογράψει μια σειρά από νέες συμφωνίες για τη μείωση των εμπορικών φραγμών, την εξάλειψη των δασμών και την απόκτηση προτιμησιακής πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές.

Μετά από μια δεκαετία σκεπτικισμού σχετικά με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, η Ινδία έχει υπογράψει μια σειρά από νέες συμφωνίες για τη μείωση των εμπορικών φραγμών, την εξάλειψη των δασμών και την απόκτηση προτιμησιακής πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές.

Νωρίτερα φέτος, η χώρα έθεσε σε ισχύ μια συνολική οικονομική συνεργασία με τα ΗΑΕ και υπέγραψε ένα φιλόδοξο εμπορικό σύμφωνο με την Αυστραλία, δεσμευόμενη να μειώσει τους δασμούς κατά 85%. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Αυτές οι συμφωνίες αναμένεται να καλύπτουν μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έως αλκοόλ, αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας και η προστασία δεδομένων.

Ινδοί και Βρετανοί αξιωματούχοι εργάζονται «εντατικά» για να ολοκληρώσουν «την πλειονότητα των συνομιλιών για μια συνολική και ισορροπημένη ΣΕΣ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022», ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΣΕΣ με την ΕΕ μετά από παρατεταμένη αναμονή αντικατοπτρίζει μια «νέα Ινδία που επιθυμεί να συνεργαστεί με τον ανεπτυγμένο κόσμο ως φίλος, από ισότιμη θέση», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εμπορίου της Ινδίας Piyush Goyal.

Αυτός ο ανανεωμένος ζήλος σηματοδοτεί μια απότομη απομάκρυνση από τον τρόμο της Ινδίας σχετικά με την απελευθέρωση του εμπορίου κατά το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Το 2019, η Ινδία αποχώρησε από την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο μεταξύ της Κίνας και 14 άλλων ασιατικών χωρών, αφού συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για επτά χρόνια.

Το Δελχί ανησυχούσε ότι η συμφωνία θα μείωνε τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά κατά 80-90% και θα διεύρυνε περαιτέρω τη μεγάλη εμπορική ανισορροπία της Ινδίας με την Κίνα, εκθέτοντας τους εγχώριους παραγωγούς σε μεγαλύτερο εξωτερικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το NITI Aayog, τη δεξαμενή σκέψης δημόσιας πολιτικής της Ινδίας, ενώ το διμερές εμπόριο με χώρες εταίρους όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η περιοχή ASEAN αυξήθηκαν μετά την υπογραφή εμπορικών συμφωνιών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν πιο απότομα από τις εξαγωγές, οδηγώντας τη χώρα σε μειονεκτική θέση έναντι των εταίρων της. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προσέγγιση της Ινδίας αυτή τη φορά είναι να επιτύχει μια «δίκαιη και ισορροπημένη» ΣΕΣ με συμπληρωματικές οικονομίες, εστιασμένη λιγότερο στον ανταγωνισμό και περισσότερο στη συνεργασία, σύμφωνα με τον κ. Goyal. Αλλά η επίτευξη αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Στο Akluj στην πολιτεία Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία, ο Fratelli, ένας από τους μεγαλύτερους οινοποιούς της Ινδίας, παράγει κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Gaurav Sekhri, ο οποίος συνίδρυσε την εταιρεία, λέει ότι η εταιρεία αναπτύσσεται κατά 30-40% τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι Ινδοί αρχίζουν να αγαπούν το κρασί.

Οι ειδικοί λένε ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί η προστασία των μικρών ινδικών επιχειρήσεων
Όμως, καθώς η Ινδία επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις ελεύθερων συναλλαγών με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ, ανησυχεί για μεγαλύτερο ανταγωνισμό από φθηνότερα, εισαγόμενα brands καθώς ο κλάδος βρίσκεται στο κατώφλι της ωρίμανσης.

Ο κ. Sekhri αναμένει ότι οι όροι των συμφωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα είναι παρόμοιοι με τη ΣΕΣ που υπογράφηκε με την Αυστραλία, όπου οι δασμοί σε κρασιά άνω των 5 $ έχουν μειωθεί από 150% σε 100%, με περαιτέρω σταδιακές μειώσεις την επόμενη δεκαετία.

Λέει ότι η βιομηχανία χρειάζεται κάποια προστασία, επειδή οι καταναλωτές θα είναι περισσότερο διατεθειμένοι να επιλέγουν μη ινδικά κρασιά του ίδιου κόστους, καθώς θεωρούνται καλύτερης ποιότητας.

"Επίσης, η ζωή των αμπελώνων μας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες. Και μόνο γι' αυτό το κόστος μας θα είναι υψηλότερο και η προστασία θα είναι απαραίτητη", προσθέτει ο κ. Sekhri.

Πηγή: BBC