Για δύο προβλήματα στην εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος στην χώρα μας που «σχετίζονται μεταξύ τους αλλά είναι ήδη αρκετά διακριτά, κάνει λόγο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, συγγραφέας Στάθης Καλύβας
Για δύο προβλήματα στην εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος στην χώρα μας που «σχετίζονται μεταξύ τους αλλά είναι ήδη αρκετά διακριτά, κάνει λόγο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, συγγραφέας Στάθης Καλύβας
Το ένα, έχει να κάνει με το θέμα του μαζικού τουρισμού ή υπερ-τουρισμού σε νησιά ιδιαίτερα και όχι μόνο, το δεύτερο η έκρηξη του vip τουρισμού.
Όπως διαπιστώθηκε φέτος και συζητείται αρκετά ήδη από εμπλεκόμενους στον τουρισμό και μη, έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών που δεν ανταποκρίνεται στις υποδομές της χώρας. Αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα, επισημαίνει συγκεκριμένα ο κ. Καλύβας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Το πρώτο είναι ότι καταστρέφεται η εμπειρία των ανθρώπων αυτών, άρα και το μέλλον του τουρισμού από την υπερεκμετάλλευση. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι καταστρέφεται το περιβάλλον. Αυτό έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση, αλλά δεν έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η αίσθηση του τι ακριβώς σημαίνει. Η λύση, ακούω, είναι να αυξήσουμε τις υποδομές, αυτό όμως έχει μια αντίφαση μέσα του. Φτιάχνοντας ένα μεγάλο αεροδρόμιο σε ένα νησί για να βελτιώσεις τις υποδομές υποδοχής, δημιουργείς τεράστια ζητήματα στις υπόλοιπες υποδομές, στον ηλεκτρισμό, το νερό, στην μετακίνηση, την ιατρική περίθαλψη» σημειώνει ο κ. Καλύβας.
Το πρόβλημα που ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει και φέτος έγινε σαφές, είναι του αποκαλούμενου vip τουρισμού, για τους πάρα πολύ πλούσιους, σύμφωνα με τον κ. Καλύβα.
«Πάντα υπήρχε μια συζήτηση στην Ελλάδα για το πώς έπρεπε να μετακινηθούμε από τον μαζικό τουρισμό σε έναν τουρισμό πολυτελείας. Αυτό φαίνεται να γίνεται φέτος εν μέρει, σε κάποια νησιά τουλάχιστον αλλά και αυτό έχει προβλήματα. Μειώνεται ο αριθμός των επισκεπτών γιατί το κόστος εκτοξεύεται, διότι όταν ένας τόπος γίνεται τόπος παραθερισμού για τους πάρα πολύ πλούσιους οι τιμές μετακινούνται ανάλογα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται μεν ο αριθμός, φεύγουμε ενδεχομένως από τον μαζικό τουρισμό, αλλά γίνεται συγχρόνως απαγορευτικός αυτός ο τόπος και για εμάς τους Έλληνες. Δηλαδή μια σειρά από πολύ δημοφιλείς και πολύ όμορφους προορισμούς, οι Κυκλάδες φερ’ ειπείν, πολύ σύντομα- φάνηκε αυτό ήδη φέτος-δεν θα είναι πια προσιτές σε σχεδόν κανέναν Έλληνα» προσέθεσε ο ίδιος.
Δεν είναι μόνο το κόστος της μετακίνησης, επισήμανε ο κ. Καλύβας, που κάνει απαγορευτικούς τους προορισμούς αυτούς για τον μέσο Έλληνα, ούτε ο πληθωρισμός. Είναι ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται για να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των πολύ πλούσιων επισκεπτών, είναι υπηρεσίες που δεν είναι προσιτές σχεδόν σε κανέναν άνθρωπο, όχι φτωχό, αλλά ούτε της μεσαίας τάξης. «Εκεί το ερώτημα είναι, πώς αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της χώρας μας να μην είναι πια προσιτό σε μας. Είναι κάτι που το θέλουμε και είμαστε διατεθειμένοι να το θυσιάσουμε; Και βέβαια και την αλλαγή του περιβάλλοντος, γιατί όταν οι περιοχές αυτές μεταμορφώνονται με αυτόν τον τρόπο, αυτό σημαίνει ότι αυτό που παραδίδουμε στις επόμενες γενιές είναι ένα αλλοιωμένο προϊόν και εκεί πρέπει να συζητήσουμε την δική μας ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται» συμπλήρωσε.