Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την γαλλική TotalEnergies εντόπισε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.
Η ιταλική εταιρία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με την γαλλική TotalEnergies εντόπισε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, στην περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eni, έγινε μια σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο φρεάτιο Cronos-1 που διανοίχτηκε στο Τεμάχιο 6, 160 χλμ. από τις ακτές της Κύπρου, σε 2.287 μέτρα βάθος νερού. Το συγκεκριμένο Block διαχειρίζεται η Eni Cyprus κατέχοντας ποσοστό 50%, με συνεργάτη την TotalEnergies.
«Στο φρεάτιο βρίσκεται μια σημαντική στήλη αερίου με αρκετά έως εξαιρετικές ιδιότητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν περίπου 2,5 TCF φυσικού αερίου, με σημαντική πρόσθετη άνοδο σε αυτή την τιμή, που θα διερευνηθεί με περαιτέρω εξερεύνηση στην περιοχή»
Η εταιρεία σημειώνει ότι η έντονη εκστρατεία απόκτησης δεδομένων έδειξε συνολική καθαρή ποσότητα άνω των 260 μέτρων, την ώρα που οι μελέτες για τις επιλογές γρήγορης ανάπτυξης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι το φρεάτιο Cronos-1 είναι η τέταρτη εξερευνητική δεξαμενή που διανοίγει η Eni Cyprus και η δεύτερη στο Block 6, μετά την ανακάλυψη αερίου στο Calypso-1 το 2018.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου του Cronos-1 μπορεί να "ξεκλειδώσει" πρόσθετες δυνατότητες στην περιοχή, ενώ αποτελεί μέρος της επιτυχημένης προσπάθειας της Eni να παράσχει περαιτέρω προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής εξερεύνησης της Eni, που στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της βαθιάς γνώσης των γεωλογικών δυνατοτήτων και της εφαρμογής προηγμένων γεωφυσικών τεχνολογιών.
Σημειώνεται ότι η Eni είναι παρούσα στην Κύπρο από το 2013 και διαχειρίζεται τα Blocks 2, 3, 6, 8, και 9. Επίσης, συμμετέχει στα Blocks 7 και 11 που διαχειρίζεται η TotalEnergies.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Υπογραμμίζει επίσης ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.
Μαρία Βε