Τα στοιχεία της τρέχουσας εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τον αγοραίο προβληματισμό σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει προηγηθεί δέσμευση για το μέγεθος.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Τα στοιχεία της τρέχουσας εβδομάδας θα αποτελέσουν βασικά συστατικά για τον αγοραίο προβληματισμό σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη. Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο και σηματοδότησε «περαιτέρω ομαλοποίηση» τον Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει προηγηθεί δέσμευση για το μέγεθος.
Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ απέχει λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση για τη νομισματική της πολιτική.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει αναδειχθεί ως το αδύναμο σημείο της περιοχής, η υπερμεγέθης βιομηχανική της βάση υποφέρει δυσανάλογα από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και την επίμονη έλλειψη προμηθειών. Μια ενημέρωση για τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου της Γερμανίας την Πέμπτη θα αποκαλύψει εάν η αμελητέα συρρίκνωση που αναφέρθηκε αρχικά, θα αναθεωρηθεί σε μεγαλύτερη.
Οι δείκτες των υπευθύνων αγορών ΡΜΙ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη, πιθανότατα θα δείξουν συρρίκνωση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα για δεύτερο μήνα, ενισχύοντας τα σημάδια ότι μια ύφεση στη ζώνη του ευρώ των 19 εθνών είναι πλέον πιο πιθανή παρά όχι. Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν αυτήν την κατεύθυνση.
Η χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και αναγκάζει τους πολιτικούς να εξετάσουν επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ατομικής ενέργειας. Η Γερμανία μπορεί να καταφύγει στην πυρηνική ενέργεια για να καλύψει μέρος του κενού που δημιουργείται από την έλλειψη ρωσικού εφοδιασμού με φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα. Περίπου το 60% των Γερμανών είναι υπέρ της παράτασης της διάρκειας ζωής των υπόλοιπων πυρηνικών σταθμών στη χώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Allensbach για την FAZ. Οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας EON και RWE δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές να συζητήσουν την επιλογή με τους νομοθέτες, αλλά τόνισαν την ανάγκη για μια ταχεία απόφαση.
Σημαντικές πληροφορίες μπορεί να προσφέρει η παρουσία των μισών από τους 25 ρυθμιστές των επιτοκίων της ΕΚΤ στο Jackson Hole. Ανάμεσά τους το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Isabel Schnabel και ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel. Εκεί θα μοιραστούν τις απόψεις τους στο Ετήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής της Fed στο Jackson Hole. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παραστεί. Όμως, τα σχόλιά της μετά την απόφαση του Ιουλίου, υποδηλώνουν ότι κλίνει προς μια μεγαλύτερη κίνηση: «Πρέπει να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε. «Ήρθε η ώρα να εκπληρώσουμε αυτό το στόχο».
Στην Ανατολική Ευρώπη, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη πιθανότατα θα δείξουν ότι η ρωσική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη του πολέμου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς η παραγωγή ενέργειας μειώνεται εν μέσω αντιπαράθεσης με την υπόλοιπη ήπειρο.
Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 5,5%, διατηρώντας την μπροστά από τις ομοτίμους των ανεπτυγμένων χωρών στη σύσφιξη, καθώς η έκρηξη των ακινήτων εκεί συνεχίζει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των τιμών.
Η Τράπεζα του Ισραήλ πρόκειται να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλη μισή μονάδα, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασαν όλες τις προβλέψεις, με τα κέρδη των τιμών να επιταχύνονται με το μεγαλύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2008.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με άλλους ηγέτες της Δύσης που επιδιώκουν να αναβιώσουν μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ο Μπάιντεν μίλησε την Κυριακή με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Τα τέσσερα έθνη ήταν μεταξύ των υπογραφόντων της αρχικής συμφωνίας, η οποία περιλάμβανε επίσης τη Ρωσία και την Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Το Ιράν υπέβαλε την απάντησή του στις 15 Αυγούστου σε ένα πλαίσιο που κυκλοφόρησε από την ΕΕ για μια συμφωνία, την οποία η ΕΕ θεώρησε εποικοδομητική. Οι ΗΠΑ έχουν μείνει αμετάκλητες στη θέση τους.