Οι διαχειριστές αντιλαμβάνονται πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες φοβούνται λιγότερο την ύφεση, που δεν αποκλείουν, από την καταστροφή που θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση λόγω ατιθάσευτων πληθωριστικών πιέσεων. Αρκετοί αναλυτές παραδέχονται πως η κίνηση των χρηματιστηρίων από τα μέσα Ιουνίου ως το μέσο του Αυγούστου, ήταν ένα διάλειμμα που έγινε στην εξέλιξη μιας κατασταλαγμένης πτώσης για την προεξόφληση επερχόμενης ύφεσης. Πήρε τη μορφή ενθουσιώδους ράλι, αλλά πιθανά έλαβε τέλος όταν… χρειαζόταν περισσότερο εδώ.
Υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως άλλαξε, σχετικά με το μετοχικό ρίσκο, το φρόνημα των θεσμικών παγκόσμια.
Οι διαχειριστές αντιλαμβάνονται πως οι Κεντρικοί Τραπεζίτες φοβούνται λιγότερο την ύφεση, που δεν αποκλείουν, από την καταστροφή που θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση λόγω ατιθάσευτων πληθωριστικών πιέσεων. Αρκετοί αναλυτές παραδέχονται πως η κίνηση των χρηματιστηρίων από τα μέσα Ιουνίου ως το μέσο του Αυγούστου, ήταν ένα διάλειμμα που έγινε στην εξέλιξη μιας κατασταλαγμένης πτώσης για την προεξόφληση επερχόμενης ύφεσης. Πήρε τη μορφή ενθουσιώδους ράλι, αλλά πιθανά έλαβε τέλος όταν… χρειαζόταν περισσότερο εδώ.
Οι ξένες αγορές
Η τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου για το ΧΑ
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν στα 74 εκατ. ευρώ και των πακέτων 25 εκατ. τη μέρα. Η δε κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,998 δις ευρώ. Μια παράδοση που κατά την εκτίμησή μας βασανίζει την αγορά αφορά το φαινόμενο μια υπέρβαση των 65 δις ευρώ της συνολικής κεφαλαιοποίησης να προκαλεί σε μικρό χρονικό διάστημα διάθεση για πώληση θέσεων. Απομένει φέτος να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον να σπάσει αυτή η παράδοση.
Με ευχάριστες εξελίξεις σχετικά με την αναβάθμιση ελληνικών μετοχών στους δείκτες του FTSE Russell ξεκινά η εβδομάδα. Αφού περιέλαβε στον Large Cap των αναδυόμενων 11 ελληνικές μετοχές που ήταν στον Mid Cap. Ήτοι τις ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΟΠΑΠ ΜΟΗ ΕΛΠΕ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ. Παράλληλα ανεβαίνουν στον Mid Cap οι μετοχές που ήταν ως τώρα στον Small Cap. Ήτοι ΑΡΑΙΓ ΕΥΔΑΠ ΟΤΟΕΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΔΜΗΕ ΛΑΜΔΑ ΚΟΥΕΣ ΣΑΡ ΒΙΟ. Επίσης στον Micro Cap περιέλαβαν τις ΜΟΤΟ ΙΝΚΑΤ ΚΡΙ ΠΛΑΘ και αφαίρεσαν της ΑΤΤ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 19/9.
Οι κινήσεις του Αυγούστου έχουν ήδη τη σφραγίδα των αποφάσεων διαχειριστών ισχυρών, για την Αθηναϊκή αγορά, χαρτοφυλακίων. Τελικά οι ειδοποιήσεις των εγχώριων αναλυτών για τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων κύρια στο παρασκήνιο, με στόχο την ενίσχυση των κερδών και της παρουσίας τους στο τομέα που λειτουργούν είχαν βάση. Το τοπίο ωστόσο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και αυτό λειτουργεί υπέρ της διέγερσης της διάθεσης για ρίσκο. Από τα χαμηλά του Ιουλίου ως τα ψηλά της Παρασκευής είχαμε πορεία που μείωσε τις απώλειες σε αρκετά από τα καθοδικά στο 2022 blue chip αλλά άφησε λιγοστά με μεγάλες απώλειες. Παράλληλα οι περισσότεροι τίτλοι – νικητές του έτους συνέχισαν να προσελκύουν τη ζήτηση. Το καθοδικό momentum δύσκολα θα αλλάξει ως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου ενώ το ανοδικό που απόκτησαν οι περισσότερες μετοχές του 25αρη μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να αμφισβητηθεί.
Μια αποτύπωση των συναλλαγών στις αποτιμήσεις των blue chip υπογραμμίζει την καταλυτική επίδρασή του συνήθως άτονου διαστήματος του κατακαλόκαιρου. Αλλά φέτος ενώ μετεωρολογικά είχε καύσωνες ενισχυτικές της ραστώνης, πυροδότησε τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά. Ώρα για μια περισσότερο λεπτομερή αναφορά στα, κατά τη γνώμη μας, μηνύματα της στατιστικής. Γιατί ακόμα το ταμπλό δεν έστειλε το σήμα της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης, αλλά εκείνο πως οι πιθανότητες να συμβεί είναι μεγάλες, αν… συντρέξουν και κάποιες επιπλέον αλλαγές. Σχετικές κύρια με τη μείωση των κινδύνων που προκαλούν γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Η θέση μας είναι πως για να σταθεροποιηθεί μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα απαιτηθεί ο ΓΔ να περάσει πάνω από τις 904,3 μονάδες και να μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το χάσμα μεταξύ των 932 και 937,5 μονάδων για να βρεθεί ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα. Ο ΔΤΡ που τράβηξε την αγορά ψηλότερα τον Αύγουστο. Κλείνοντας στις 595,10 μονάδες με μέγιστο τριμήνου τις 598,13 την Παρασκευή, έχει δρόμο για να πλησιάσει τις 627 μονάδες που εμφάνισε τον Μάιο ώστε να ειδοποιήσει αξιόπιστα για αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Στροφή διαθέσεων
Οι αισιόδοξοι αναλυτές των χρηματιστηρίων ακόμα αναρωτούνται αν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος της ύφεσης. Κρίνοντας μάλιστα από την πορεία του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη, μάλλον αυτό πίστευαν από την αρχή της περιπετειώδους περασμένης εβδομάδας. Διότι ο S&P 500 υποχώρησε -23,6% από το ρεκόρ υψηλών βίου του που σημείωσε στις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιουνίου. Την πτώση προκάλεσε ο φόβος ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Fed, που πυροδοτήθηκε όταν ο πληθωρισμός αποδείχθηκε επίμονος και όχι παροδικός, θα κατέληγε σε ύφεση. Αλλά ο S&P 500 από τις 16 Ιουνίου έως το κλείσιμο της Παρασκευής 12/8, ενισχύονταν κατά +16,7%.
Αυτό για όσους έχουν την οπτική του μισογεμάτου ποτηριού, σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται πλέον την έλευση μιας ύφεσης άμεσα. Αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επανέλθουν αργότερα φέτος ή, στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτή είναι η ειδοποίηση που έστειλαν οι αγορές σε όλους, επενδυτές, οικονομολόγους και πολιτικά αρμόδιους στο τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα. Οι μετοχές υποχώρησαν με μια αποφασιστική στροφή που διέρρηξε την μεγαλύτερη αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων από τον Νοέμβριο. Διότι επανεμφανίστηκαν δυναμικά οι κερδοσκόποι μέσω στοιχημάτων short και οι επενδυτές συμμαζεύτηκαν ως προς τις προσδοκίες τους. Ειδικά όταν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve με σειρά δηλώσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή προετοίμαζαν τις αγορές για τα μηνύματα που θα έστελνε το παραδοσιακό συμπόσιο των Κεντρικών Τραπεζιτών του πλανήτη στο Jackson Hole.
Οι μετοχές υποχώρησαν και ο δείκτης φόβου σημείωσε άνοδο την Παρασκευή, αν και θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποχρεώνει τους επενδυτές είτε να ανατρέψουν υπάρχουσες θέσεις είτε να ξεκινήσουν νέες. Αυτή η διαδικασία έθεσε το έδαφος για μια ασταθή συνεδρίαση. Γιατί η αποτυχία να σπάσει ένα βασικό όριο για τον S&P 500 γύρω στις 4.300 μονάδες, φάνηκε να ανοίγει την πόρτα σε θέσεις πώλησης. Σε ένα πλαίσιο φόβου και αστάθειας, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Τα ομόλογα υποχώρησαν, με την απόδοση του διετούς ομολόγου, την πιο ευαίσθητη στις αλλαγές πολιτικής, σημειώνοντας άλμα 4 μονάδων βάσης. Συνεπώς επιστροφή στο φόβο και ψαλίδισμα στην απληστία υπήρξε, αλλά αν θα είναι στροφή 45, 90 ή 120 ακόμα και 180 μοιρών στην πορεία των δεικτών, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
Η κατάλληλη φόρμουλα
Την Πέμπτη, δύο μέλη της FOMC της Fed με δικαίωμα ψήφου ο Τζέιμς Μπούλαρντ του Σεντ Λούις και η Έστερ Τζορτζ του Κάνσας Σίτι υποστήριξαν σταθερά στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, αν και διέφεραν ως προς το μέγεθος της κίνησης του Σεπτεμβρίου. Ο Τόμας Μπάρκιν του Ρίτσμοντ τόνισε αυτήν την αποφασιστικότητα την Παρασκευή, αναφέροντας επίσης τον κίνδυνο αυτές οι προσπάθειες να προκαλέσουν ύφεση.
Μια μερίδα επαγγελματιών προσεγγίζει την κατάσταση με… αυτοκριτική και ο οικονομολόγος της Interactive Brokers Jose Torres δήλωσε στο Bloomberg: «Αν δεν πηγαίνατε κόντρα στη Fed ενώ συμμετείχε σε ποσοτική χαλάρωση που αύξησε τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, γιατί θα πορευθείτε τώρα αντίθετα από τη Fed, επειδή αυτή δραστηριοποιείται στο αντίθετο. Με τον ίδιο τρόπο που πραγματοποιήσαμε ένα πραγματικά βίαιο καλοκαιρινό ράλι μέσα σε ένα bear market, μπορείτε να ενισχύσετε αυτές τις κινήσεις αντίστροφα, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες ρευστότητας γίνονται αυστηρότερες. Η καταπολέμηση της τάσης που προκαλεί η Fed δεν είναι καλή πολιτική σε αυτή τη συγκυρία».
Οι πρόδρομοι δείκτες άλλωστε ειδοποιούν. Τα κακά νέα είναι ότι ο Index of Leading Economic Indicators (LEI), τον παρακολουθούμε επί 20 περίπου έτη, κορυφώθηκε σε ρεκόρ υψηλών τον Φεβρουάριο και υποχώρησε -1,9%, με τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις έως τον Ιούνιο. Αυτή η αδυναμία του LEI ήταν ένα αρκετά αξιόπιστο σήμα έγκαιρης προειδοποίησης μιας ύφεσης, με μέσο χρόνο εμφάνισης 14 μήνες πριν από τις τελευταίες επτά αιχμές του οικονομικού κύκλου, εξαιρουμένης της αιχμής ακριβώς πριν από την ύφεση του lockdown του 2020. Αυτό υποδηλώνει ότι η επόμενη ύφεση μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη, αλλά θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους. Οι ρευστοποιήσεις συνεπώς της Παρασκευής και η εικόνα των εβδομαδιαίων μεταβολών των βασικών δεικτών που παρακολουθούμε, με 3 στους 18 να εμφανίζουν άνοδο, ίσως είναι η αρχή μια διόρθωσης. Σε ένα ράλι που άλλαξε την συνήθως ράθυμη εικόνα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς το φετινό και πολλαπλά ιδιαίτερο καλοκαίρι, με την επίδρασή του να φθάνει ως την Αθήνα.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, άνοδο εμφάνισαν 3 από τους 18 βασικούς δείκτες. Ο S&P500 υποχώρησε κατά -1,21%, ενώ στο 2022 χάνει -11,28%. Ο Dow έπεσε κατά -0,16%, με επίδοση -7,24% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -1,41%, με απώλειες στο 2022 -9,29%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -2,94%, στο 2022 χάνει -12,82%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -2,62%, στο 2022 υποχωρεί κατά -18,79%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +0,66% στη βδομάδα, και στο έτος κερδίζει +2,25%. Ο DAX με απώλειες -1,82%, στο 2022 υποχωρεί -14,73%, ο CAC με μεταβολή -0,89%, στο 2022 χάνει -9,19%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -0,74% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 εμφανίζει επίδοση -4,31%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση -1,90%, με ετήσια απόδοση -17,60%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση κατά -0,80%, ενώ στο έτος χάνει -10,34%. Στην ευρωζώνη η εβδομάδα αναίρεσε τα κέρδη της προηγούμενής της με ακρίβεια.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε -1,12% χαμηλότερα, με επίδοση στο 2022 +6,37%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -0,80%, αποδίδει στο 2022 -9,03%. Ο χρυσός με υποχώρηση -3,22%, βρέθηκε στα 1760,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -3,84%. Υποχώρησε κατά -2,10%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 89,95 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +19,22%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,34%, είχε απόδοση +0,48% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -1,39%, και στο 2022 υποχωρεί -16,29%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε κατά +0,31%, με επίδοση έτους +2,39%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε -2,00%, στο 2022 χάνει -15,49%. Με πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή -0,57% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -10,49%.
Συμπερασματικά: Τα πρακτικά της Fed που ανακοινώθηκαν στη περασμένη εβδομάδα πιθανότατα μαρτυρούν τα μηνύματα από το Jackson Hole στην τρέχουσα. Γιατί δεν άλλαξαν σημαντικά τα σήματα πολιτικής, αλλά στους αναλυτές της Barclays ο τόνος φάνηκε πιο επιθετικός. Ένα βασικό στοιχείο, κατά την άποψή τους, είναι ότι οι συμμετέχοντες στη FOMC ανησυχούσαν για την αδυναμία στα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας, περισσότερο από ότι αποτυπώθηκε στη δήλωση και στη συνέντευξη Τύπου, όπου παραμερίστηκαν τα σήματα που έδειχναν ισχυρή αγορά εργασίας και ισχυρό πληθωρισμό. Προέκυψε έτσι μια πιο λεπτή αιτιολόγηση της Fed για τη «διαχείριση κινδύνου» από τη συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων. Καθώς βλέπουν ότι μπορεί να φθάσουν σε περιοριστικό για την ανάπτυξη έδαφος, παρά τους κινδύνους για αρνητικές μεταβολές τριμήνου στο ΑΕΠ. Άρα εξακολουθούν να βλέπουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης εξελίξεων που συνεπάγονται διαρκή υψηλό πληθωρισμό.
ΧΑ
Ξεχωριστός ο φετινός Αύγουστος άλλαξε την εικόνα της Αγοράς
Μια αποτύπωση των συναλλαγών στις αποτιμήσεις των blue chip υπογραμμίζει την καταλυτική επίδρασή του συνήθως άτονου διαστήματος του κατακαλόκαιρου. Αλλά φέτος ενώ μετεωρολογικά είχε καύσωνες ενισχυτικούς της ραστώνης, πυροδότησε τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά.
Θα φαινόταν παράλογο, πριν από μερικές εβδομάδες, αν κυριαρχούσε μεταξύ των εγχώριων επενδυτών η προσδοκία πως στη βδομάδα του δεκαπενταύγουστου η Αθήνα θα είχε τον Γενικό της Δείκτη μια ανάσα πριν τις 900 μονάδες. Δηλαδή στο ανώτερο του τριμήνου με αφετηρία τις 778,84, το χαμηλό του από τις 5 Ιουλίου και αυτό θα συνέβαινε με μόλις 8 συνεδριάσεις πτωτικές στις 32 ως την Παρασκευή 19 Αυγούστου. Όταν ο ΓΔ, αφού έπιασε τις 902,37 έκλεισε στις 899,16 μονάδες με άνοδο +0,17%. Οι πιέσεις στο τέλος πυροδοτήθηκαν από την ατμόσφαιρα των διεθνών αγορών. Εκεί επικρατούσε διαρκώς ξεπούλημα θέσεων.
Έτσι στη Αθήνα η τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στον Γενικό Δείκτη άνοδο +2,32%, που ξεχώρισε σε παγκόσμια κλίμακα. Η απόδοσή του στον μήνα διαμορφώθηκε στο +5,65%, ενώ στο 2022 αποδίδει +0,65%. Στον FTSE25 προκάλεσε κέρδη +2,64% και στον μήνα +6,1% με ετήσια απόδοση +1,31%. Προσέθεσε στον FTSEΜ +0,47%, στο μήνα +2,57%, ενώ ετησίως υποχωρεί -6,27%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +3,95%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση όγδοου μήνα +14,19%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +3,51%.
Η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί, αν συνεχιστεί η ρευστοποίηση θέσεων στα διεθνή, να προκαλέσει την εμφάνιση της διάθεσης για ενθυλάκωση κερδών. Καθώς οι επιδόσεις των blue chip που καθοδήγησαν την πρόσφατη άνοδο αποτελούν πρόκληση διαρκείας για τους ξένους θεσμικούς, ειδικά αν επικρατήσουν πάλι οι φόβοι για ύφεση μέσα στο 2022. Για αυτό η αποτύπωση της μηνιαίας και της ετήσιας απόδοσής τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στη χάραξη της κατάλληλης, ανά διαχειριστή, επενδυτικής τακτικής.
Πρωταθλητές του Αυγούστου με απόδοση άνω του μέσου όρου είναι 10: οι ΠΕΙΡ +28,13% και (-12,02% στο έτος), ΑΛΦΑ +14,64% και (-7,93% στο έτος), ΕΤΕ +13,19% και (+17,67% στο έτος), ΤΙΤC +12,32% και (-5,98% στο έτος), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +11,17% και (+36,41% στο έτος), ΕΥΡΩΒ +10,76% και (+11,06% στο έτος), ΒΙΟ +9,96% και (-16,99% στο έτος), ΛΑΜΔΑ +7,41% και (-9,78% στο έτος), ΜΥΤΙΛ +6,98% και (+6,41% στο έτος), ΜΟΗ +6,51% και (+30,91% στο έτος). Η σύγκριση των δύο επιδόσεων αποκαλύπτει τον ρόλο του Αυγούστου.
Μια ομάδα 5 τίτλων με κέρδη άνω του +3% αλλά μικρότερα του +5% ακολουθεί οι ΕΛΧΑ +4,85% και (-20,54% στο έτος), ΑΔΜΗΕ +4,67% και (-20,25% στο έτος), ΕΛΠΕ +4,45% και (+5,63% στο έτος), ΕΕΕ +3,98% και (-18,04% στο έτος), ΔΕΗ +3,21% και (-36,70% στο έτος).
Το πλήθος των κερδισμένων blue chip αλλά με άνοδο κάτω του +2,5% είναι 8 ήτοι ΑΡΑΙΓ +2,32% και (+10,30%), ΟΛΠ +2,08% και (-8,94%), ΤΕΝΕΡΓ +2,00% και (+31,44%), ΟΤΕ +1,61% και (+5,14%), ΟΠΑΠ +1,48% και (+10,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,45% και (+2,73%), ΚΟΥΕΣ +0,91% και (-29,04%), ΜΠΕΛΑ +0,59% και (+20,95%).
Απέμειναν μόλις δύο τα πτωτικά στον Αύγουστο και είναι η ΕΥΔΑΠ -1,25% και (+1,15% στο 2022) και η ΣΑΡ -1,01% και (-23,26% στο έτος).
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Παράγωγα: Από τις Τράπεζες η τάση στη συνέχεια
Μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου αρχίζει η κυριαρχία των σειρών Σεπτεμβρίου που θα έχει και μια ενδιαφέρουσα εκπνοή. Καθώς εκπνέουν όλα τα παράγωγα προϊόντα την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη εναλλάξ σε αρνητικό αρχικά και, στο δεύτερο μέρος, σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2166,76 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 7,98 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,30 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:43 και ήταν οι 2163,05 μονάδες (-0,54%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:37 και ήταν οι 2186,71 μονάδες (+0,55%). Το κλείσιμο στις 2177,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,11% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,772 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 19/8/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1179 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2178,00 μονάδες, κατώτερο τις 2161,00 και τιμή κλεισίματος τις 2180,50 μονάδες και στη σειρά αφέθηκαν ως το τέλος 1192 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 1303 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 2176,00 και κατώτερο τις 2153,25 με κλείσιμο στις 2170,50 από 2156,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3874 ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και ανταλλαγή για 62 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 51.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 12 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκων 5 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 200 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 28 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 18/8 έκλεισε στις 594,26 με μεταβολή +1,36%. Την Παρασκευή 19/8 κινούμενος μεταξύ 587,52 μονάδων (-1,13%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 587,74 μονάδες (-1,10%), και ανώτερο τις 598,12 (+0,65%), έκλεισε στις 595,10 με μεταβολή +0,14%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ορίστηκε στα 24,334 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,02% απασχόλησε 10,425 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -0,20% 2,876 εκατ., η ΠΕΙΡ +1,89% απασχόλησε 3,086 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ 0,00% απασχόλησε 3,359 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 605,50 από 604,75 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση όγδοου μήνα +14,19%, έτσι στο 2022 κερδίζει πλέον +3,51%. Η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα, μπορεί, αν συνεχιστεί η ρευστοποίηση θέσεων στα διεθνή, να προκαλέσει την εμφάνιση της διάθεσης για ενθυλάκωση κερδών. Καθώς οι επιδόσεις των blue chip που καθοδήγησαν την πρόσφατη άνοδο αποτελούν πρόκληση διαρκείας για τους ξένους θεσμικούς, ειδικά αν επικρατήσουν πάλι οι φόβοι για ύφεση μέσα στο 2022. Για αυτό η αποτύπωση της μηνιαίας και της ετήσιας απόδοσής τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στη χάραξη της κατάλληλης, ανά διαχειριστή, επενδυτικής τακτικής.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου ακόμα και των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 7446 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,00 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 83.207 από 87.525.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1098 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,40 ευρώ και έγιναν 15.894 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 2189 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,988 ευρώ και έγιναν 22.382 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8231 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,14 ευρώ και έγιναν 42.366 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1006 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 180 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Σεπτεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 6.300 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 1100 για ΕΛΧΑ, τα 600 για ΤΙΤC, τα 300 για ΜΠΕΛΑ, τα 108 για ΕΤΕ και τα 4 για ΕΕΕ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 22/8 και το δολάριο επέκτεινε την άνοδό του εν μέσω αγωνίας για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ μια μέτρια χαλάρωση από την Κίνα κατάφερε μόνο να τονίσει τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων της.
Εξαίρεση στην τάση σύσφιξης αποτέλεσε η Κίνα, όπου η κεντρική τράπεζα μείωσε ορισμένα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ 5 και 15 μονάδων βάσης τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει μια επιβραδυνόμενη οικονομία. Η ανησυχία για την οικονομία της Κίνας έριξε το γιουάν σε χαμηλό 23 μηνών, ενώ πίεσε τις μετοχές σε ολόκληρη την περιοχή
Δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους προέβλεψε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.
Στις 8:25 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,46%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε απώλειες -0,89%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -1,18% χαμηλότερα
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -0,05%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή +0,52%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,69% και ήταν στις 519,94 μονάδες