Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2008 14:38

Βραχυπρόθεσμες δράσεις για τους ασθενέστερους προτείνει η Κομισιόν

Βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προτείνει στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας που προτείνει στα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Επίτροπο Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, μετά από τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσης.

Η Επιτροπή προτείνει συντονισμένη αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας προτεραιότητα στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης στην απασχόληση, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το τελικό σχέδιο της Επιτροπής θα παρουσιαστεί στις 26 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή προτείνει βραχυπρόθεσμες δράσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές αφορούν την ενίσχυση των νοικοκυριών, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, οικονομική στήριξη για τα οικονομικά κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μείωση της φορολογίας σε ορισμένα αγαθά με στόχο την αύξηση της ζήτησης και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, η Επιτροπή προτείνει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Ακόμη, αναζητούνται τρόποι για την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αλμούνια ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει το διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας την οποία θα παράσχει στα κράτη - μέλη που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, όπως π.χ. η Ουγγαρία.

Ευρωπαϊκή ρύθμιση του 2002 ορίζει στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ τη συνολική βοήθεια που μπορεί να χορηγήσει η ΕΕ σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ισοζυγίου πληρωμών.

«Αποστείλαμε προτάσεις στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο για να αυξηθεί αυτό το όριο στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η χώρα του οποίου προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ, πρότεινε χθες, Τρίτη, την αύξηση του ορίου από 12 σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, o κ. Αλμούνια συνέστησε στα κράτη-μέλη «να επωφεληθούν από την ευελιξία που προτείνει το Σύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τις "κόκκινες γραμμές"». «Το περιθώριο ελιγμού είναι διαφορετικό για την κάθε χώρα» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται ισχυρές και αξιόπιστες αρχές για τον προϋπολογισμό από το κάθε κράτος μέλος.