Σε αντίθεση με τις τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένον σε υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να δούμε αποκλιμάκωση στο επόμενο διάστημα.
Σε αντίθεση με τις τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένον σε υψηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να δούμε αποκλιμάκωση στο επόμενο διάστημα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι κρίσιμος παράγοντας στην ενεργειακή κρίση. «Αν υπήρχε κάποιο είδος ειρηνευτικής συμφωνίας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αλλάξουν εν μία νυκτί. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτό θα συμβεί όταν το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό. Αν ο Πούτιν χάσει τον πόλεμο, έχει τελειώσει ο ίδιος», σχολιάζει ο ειδικός στην ενέργεια Άντι Ιμσίροβιτς.
Η Ευρώπη ούσα εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία είναι σε θέση να εκβιάζεται από το Κρεμλίνο που περιορίζει την προσφορά, δημιουργώντας ανασφάλεια για την ενεργειακή επάρκεια σε μια περίοδο που οι χώρες της ΕΕ προετοιμάζονται για τον χειμώνα γεμίζοντας τις εγκαστάσεις τους.
Στο τελευταίο επεισόδιο του «τσακωμού» Ευρώπης- Ρωσίας, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60%.
Η Ευρώπη δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο, όμως πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που επηρεάζει άμεσα τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου- είτε μέσω των κυρώσεων είτε μέσω της προσπάθειας της Μόσχας να ασκήσει πίεση- ποιοι άλλοι παράγοντες θα επηρεάσουν την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου; Το Conversation καλεί τον Ιμσίροβιτς να απαντήσει:
Παράλληλα ο Ιμσίροβιτς διαπιστώνει ότι υπάρχουν άνεμοι που φυσάνε προς δύο κατευθύνσεις, με το φυσικό αέριο να είναι πιο ανθεκτικό στην ύφεση. Ενώ το πετρέλαιο είναι πολύ ευαίσθητο στην οικονομική ανάπτυξη, αυτό ισχύει λιγότερο για το φυσικό αέριο επειδή μια μεγάλη ποσότητα χρησιμοποιείται για οικιακή θέρμανση και ηλεκτρισμό, εξηγεί. «Ναι, η ζήτηση για φυσικό αέριο μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, αλλά είναι δύσκολο να αντικατασταθεί στο εσωτερικό μέτωπο», λέει χαρακτηριστικά.
Δεδομένης αυτής της ανθεκτικότητας στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ο Ιμσίροβιτς καταλήγει και πάλι στον Πούτιν. «Για αυτόν το κλειδί ήταν να αποφύγει ένα εμπάργκο πετρελαίου, αλλά αυτό θα συμβεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι τις αρχές του 2023. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για αυτόν να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. Είδαμε πώς έχει αποκόψει χώρες στην ανατολική Ευρώπη και παίζει παιχνίδια με τις προμήθεια της Γερμανίας. Είναι πολύ πιθανό να δούμε περισσότερα από αυτά και η αβεβαιότητα κάνει τις αγορές πιο ασταθείς», εκτιμάει, καταλήγοντας: «Όσο ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές απλώς και μόνο επειδή θα φροντίσει για αυτό».
naftemporiki.gr