«Καυτός» αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο Αύγουστος για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα (και όχι μόνο…), καθώς οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διατηρούνται σε επίπεδα-ρεκόρ 215-220 ευρώ/MWh.
Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
«Καυτός» αποδεικνύεται μέχρι στιγμής ο Αύγουστος για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα (και όχι μόνο…), καθώς οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διατηρούνται σε επίπεδα-ρεκόρ 215-220 ευρώ/MWh. Στην Ευρώπη οι τιμές ρεύματος έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο και κινούνται 6 φορές υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Εικόνα που παρατηρείται όχι μόνο στη spot αγορά, αλλά και στα προθεσμιακά συμβόλαια μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 και αποτυπώνει τις ανησυχίες των συναλλασσόμενων για το ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας ανέρχεται για σήμερα στα 397,33 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση σχεδόν 5%, με την Ελλάδα να εμφανίζεται σε σχετικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Από τις αρχές Αυγούστου -κι ενώ βρισκόμαστε πλέον στα μισά του μήνα- η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 376,32 ευρώ/MWh. Με άλλα λόγια, διατηρείται η έντονα αυξητική τάση σε σχέση με τον Ιούλιο, οπότε η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς είχε ανέλθει στα 338,14 ευρώ/MWh (από 240,49 ευρώ/MWh τον Ιούνιο), καταγράφοντας μηνιαίο άλμα 41% και σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 300 ευρώ/MWh.
Σταθερή η πίεση
Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου προκαλεί εύλογα αγωνία για τις ονομαστικές τιμές κιλοβατώρας που θα ανακοινώσουν για τον Σεπτέμβριο τις επόμενες ημέρες οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς όλα δείχνουν ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές του Αυγούστου, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ανεβάσει και άλλο τον «πήχη» για τη μηνιαία επιδότηση (που έφτασε το ύψος-ρεκόρ του 1,136 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, τα 300 εκατ. εκ των οποίων προήλθαν από τον προϋπολογισμό), προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της για κόστος κιλοβατώρας 0,16-0,18 λεπτά για τα νοικοκυριά, σε πείσμα της ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών. Αυτό σημαίνει σταθερή πίεση στα έσοδα του προϋπολογισμού, που θα κληθούν να συνεισφέρουν στις αυξημένες επιδοτήσεις λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα αξιοποιήσει μεγάλο μέρος από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο από τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από τον τουρισμό (για τα οποία καλύτερη εικόνα θα υπάρχει τον Σεπτέμβριο) για τη συνεχιζόμενη στήριξη της οικονομίας έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.
Σημειώνεται ότι το ΤΕΜ έλαβε προ ημερών «ένεση» 300 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και ενισχύεται από τον Ιούλιο με τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών που ανακτώνται «στην πηγή» μέσω του Μηχανισμού με τα πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά, από τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για τον Αύγουστο περί τα 330 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί η ΡΑΕ και αφορούν την περίοδο 1-13 Αυγούστου). Σταθερή πηγή του ΤΕΜ είναι τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων (που αυξάνονται όσο αυξάνεται το ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό μίγμα- σήμερα π.χ. αγγίζει το 17%), ενώ αναμένεται και η εφάπαξ ενίσχυση από τα «παλιά» υπερέσοδα της περιόδου Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022.