Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 13:00

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 15ετίας το οικονομικό κλίμα

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993 «βυθίστηκε» το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 80,4 μονάδες από τις 87,5 μονάδες του Σεπτεμβρίου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1993 «βυθίστηκε» το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, καταγράφοντας κάμψη ρεκόρ σε μηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 80,4 μονάδες από τις 87,5 μονάδες – βάσει αναθεωρημένων στοιχείων – του Σεπτεμβρίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωσή του στις 86 μονάδες.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο υποχωρεί ο εν λόγω δείκτης από τον Ιούλιο του 1993, όταν είχε βρεθεί στις 73 μονάδες.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2008 και προειδοποιούν πως η οικονομία της ενδεχομένως να συρρικνωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει εισχωρήσει στην πραγματική οικονομία.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -24 μονάδες από -19 μονάδες, με τους αναλυτές να τον αναμένουν στις -20 μονάδες. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρέθηκε σε χαμηλά επταετίας, διαμορφούμενος στις -1,34 μονάδες από -0,82 μονάδες που ήταν τον Σεπτέμβριο.