Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 15:57

Προειδοποίηση ΕΒΕΑ για κλείσιμο επιχειρήσεων - ανεργία

Την ανάγκη διαμόρφωσης και άμεσης υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, με εξειδικευμένα μέτρα για χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Προειδοποίησε μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Την ανάγκη διαμόρφωσης και άμεσης υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, με εξειδικευμένα μέτρα για χαμηλόμισθους και μικρομεσαίους υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Προειδοποίησε μάλιστα πως σε διαφορετική περίπτωση θα προκληθεί κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Σχολιάζοντας τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία της χώρας μας ανέφερε ότι παρατηρείται πτώση της ζήτησης στην αγορά και αυτό σημαίνει ότι για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως πέντε εργαζόμενους, ήδη, οι δύο τελούν υπό απόλυση ήδη ενώ και οι αυτοαπασχολούμενοι που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υπερδανεισμό μπορεί να μην τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

Τόνισε ακόμη πως «οι υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να μας ενδιαφέρουν» ενώ σχολίασε ότι «ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι και σε λαϊκές εξεγέρσεις αν δεν αλλάξει το οικονομικό συστημα. Οι δουλειές του αέρα πρέπει να τελειώσουν και πρέπει να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για την κρίση της διεθνούς οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ύψους 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το χαρακτήρισε αναγκαίο και επιβεβλημένο, επισημαίνοντας όμως πως χρειάζεται επειγόντως και ένα σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, συγκεκριμένα:

-Να διασφαλισθεί ότι ένα σημαντικό μέρος από τα ομόλογα του δημοσίου, ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα δοθούν στις τράπεζες στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την ενίσχυση τους, θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ανταγωνιστικούς όρους.

-Να αυξηθούν περισσότερο οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διατίθενται για την εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

-Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ.

-Να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα της ΕΤΕπ, για τους Έλληνες μικρομεσαίους, δια των γραμμών πίστωσης που έχει ανοίξει μέσω διάφορων εμπορικών τραπεζών, ώστε να ξεπεράσει η ευνοϊκή χρηματοδότηση το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2010. Τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχουν χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με ομοειδή τραπεζικά προϊόντα, ενώ ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με την εισφορά του ν.128 (0,6%). Ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί και η πρωτοβουλία «jeremie» ύψους 100 εκατ ευρώ η οποία αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους.

-Να τριπλασιαστούν τα κεφάλαια που δίνονται στο ΤΕΜΠΜΕ και να αυξηθεί η επιδότηση επιτοκίου για δανειοδότηση σε όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι και πιθανώς, αν υπάρχει πρόβλημα, σχέδιο στήριξης του κλάδου.

-Να ελαστικοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας».

Παράλληλα ζήτησε να αναληφθούν και δράσεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της λειτουργίας των κεφαλαιογορών και συγκεκριμένα:

-Να επεκταθεί η απαγόρευση του short selling σε όλες τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και μετά την 31/10/2008, για τουλάχιστον μια διετία.

-Να εισαχθούν συγκεκριμένοι κανόνες ως προς το αντιστάθμισμα (Hedging), ώστε να καλύπτεται όσο το δυνατό περισσότερο το κεφάλαιο των επιχειρήσεων που επενδύουν σε παράγωγα και ταυτόχρονα να αποτρέπονται οι κερδοσκοπικές κινήσεις.

-Να αυξηθεί το περιθώριο μόχλευσης (Margin) δανεισμού για αγορά μετοχών και εμπορευμάτων.

-Να δημιουργηθεί Αγορά Εμπορευμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εισαγωγή σε αυτή συγκεκριμένων προϊόντων, σημαντικών για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, το ΕΒΕΑ απευθύνει έκκληση στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας να παρέμβει προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια γενναία και άμεση μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου. Μάλιστα, ο κ. Μίχαλος υποστηρίζει πως πρέπει το επιτόκιο να καταστεί έως και μηδενικό παρότι θα πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες, όπως ανέφερε, μπορούμε να τις ελέγξουμε ευκολότερα.

Επίσης, ζητά από την Τραπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα σε σύσταση προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες, τόσο για τη μείωση του Spread των επιτοκίων προς τις ΜΜΕ όσο και στη χορήγηση διετούς περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των κεφαλαίων των επιχειρηματικών δανείων.

Σχετικά με την πορεία των τιμών εκτιμά ότι η κρίση θα τις επηρεάσει πτωτικά ενώ σημείωσε ότι το 60-70% του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων πραγματοποιείται το τελευταίο τρίμηνο του έτους. «Και θα πρέπει να σκεφτείτε ότι πέρυσι υπήρχε το πρόβλημα με την απεργία στα λιμάνια, φέτος είναι η κρίση, βγάλτε τα συμπεράσματά σας» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ