Η αυξανόμενη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή- καθώς οι μονάδες αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια- θα ενισχύσει την κατανάλωση αργού για το υπόλοιπο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αυξάνοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση παρά τα σημάδια ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης.
Η αυξανόμενη χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή- καθώς οι μονάδες αναζητούν εναλλακτικές πηγές καυσίμου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια- θα ενισχύσει την κατανάλωση αργού για το υπόλοιπο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αυξάνοντας τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση παρά τα σημάδια ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης.
Ο IEA αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τη ζήτηση πετρελαίου το 2022 κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι ευρωπαϊκές τιμές-ρεκόρ για το φυσικό αέριο ωθούν τη «σημαντική» προτίμηση για πετρέλαιο έναντι του φυσικού αερίου. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρα για τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες», δήλωσε ο IEA. «Με αρκετές περιοχές να αντιμετωπίζουν έντονους καύσωνες, τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».
Ειδικότερα, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 2%, ενισχυμένη κατά 380.000 ημερησίως από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η επιπλέον ζήτηση που οδήγησε στην αναθεώρηση είναι «συντριπτικά συγκεντρωμένη» στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
«Αυτά τα ασυνήθιστα κέρδη, που συγκεντρώνονται συντριπτικά στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, συγκαλύπτουν τη σχετική αδυναμία σε άλλους τομείς, αλλά θα ωθήσουν τη ζήτηση υψηλότερα κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, συνολικά στα 99,7 εκατομμύρια το 2022 και κατά επιπλέον 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, συνολικά στα 101,8 εκατομμύρια το 2023», ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.
Στο μεταξύ, η δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 θα αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά περίπου 300.000 βαρέλια για τα επόμενα έξι τρίμηνα, αναφέρει.
Ωστόσο, παρά την επιτάχυνση της κατανάλωσης, ο ΙΕΑ αμφιβάλλει ότι οι αγορές πετρελαίου θα αντιμετωπίσουν κρίση προσφοράς, με τα αποθέματα να αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 900.000 βαρελιών την ημέρα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας έχει αποδειχθεί άλλωστε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο ενόψει των διεθνών κυρώσεων, ενώ οι προμήθειες συμπληρώνονται με την αποδέσμευση βαρελιών από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης των κυβερνήσεων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.
Από την άλλη τα περιθώρια στην προσφορά ενδέχεται να στενέψουν καθώς η ρωσική παραγωγή ενδέχεται να μειωθεί ξανά τους επόμενους μήνες- όταν θα τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο- ενώ παράλληλα αναμένεται μικρή βοήθεια από τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος προσέφερε «συμβολική» αύξηση της παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα για τον Σεπτέμβριο στην τελευταία του σύνοδο. Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αλλάξει πορεία ανακοινώνοντας περαιτέρω σημαντικές αυξήσεις τους επόμενους μήνες επειδή η πλεονάζουσα χωρητικότητά της είναι περιορισμένη, ανέφερε ο ΙEA.
Μετά τις ανακοινώσεις του ΙΕΑ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο. Το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,9%, στα 98,29 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 0,9% για να διαπραγματευτεί στα 92, 75 δολάρια το βαρέλι.
Το αργό τον τελευταίο καιρό έχει παραμείνει κοντά στο χαμηλό έξι μηνών. Η σύντομη διακοπή των ρωσικών ροών σε ορισμένα μέρη της κεντιρκής Ευρώπης και τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ώθησαν τις τιμές υψηλότερα. Ωστόσο, η επακόλουθη επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών, καθώς και οι νέες προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, έχουν παρηγορήσει την αγορά.
Βραχυπρόθεσμα πάντως οι τιμές του πετρελαίου θα «υπαγορεύονται από τη μακροοικονομία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και το τι συμβαίνει με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν», σχολίασε ο Helge Andre Martinsen, αναλυτής στην DNB Bank. Περαιτέρω, «φαίνεται ότι οι ανησυχίες για τη ζήτηση μπορεί να είναι λίγο υπερβολικές και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα υποστηρίξουν τη ζήτηση πετρελαίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη μετάβαση από φυσικό αέριο στο πετρέλαιο».
naftemporiki.gr