Ένα μεγάλο βήμα για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της πραγματοποίησε ο όμιλος ΔΕΗ, με την προκήρυξη από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) του διαγωνισμού για φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW.
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Ένα μεγάλο βήμα για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της πραγματοποίησε ο όμιλος ΔΕΗ, με την προκήρυξη από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) του διαγωνισμού για φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW.
Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός αφορά την εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τα έργα σύνδεσης αυτού με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά projects όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς η ολοκλήρωσή του συνιστά ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Το έργο έχει προϋπολογισμό 216 εκατ. ευρώ και έως τις 30 Σεπτεμβρίου -οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών- αναμένεται να δώσουν το «παρών» οι μεγάλοι του κατασκευαστικού κλάδου.
Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή της είναι οι 48 μήνες. Ο διαγωνισμός για το megaφωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας ακολουθεί την προκήρυξη του διαγωνισμού για άλλους τέσσερις σταθμούς ισχύος 94 MW στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά και τη συμφωνία για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra, συνολικής ισχύος 112 MW. Βήματα δηλαδή που σηματοδοτούν την επιτάχυνση του βηματισμού του ομίλου της ΔΕΗ για την ενίσχυση της παρουσίας του στις ΑΠΕ.
Όπως επισήμανε πρόσφατα η διοίκηση της εισηγμένης, την περίοδο αυτή βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 355 MW, εκ των οποίων τα 290 MW θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, υπερδιπλασιάζοντας την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου που ανέρχεται σήμερα στα 250 MW.
Η ΔΕΗ διαθέτει μια «δεξαμενή» έργων ΑΠΕ υψηλής ωριμότητας, καθώς 4 GW βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει να ξεπεράσει εντός του 2022 τα 500 MW, να φτάσει το 1,5 GW μέχρι το 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αναμένονται κι άλλες κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών -με την ανακοίνωση των σχεδίων για σύμπραξη στον εν λόγω κλάδο με ξένο στρατηγικό εταίρο το αμέσως επόμενο διάστημα-, αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα έως το τέλος του έτους.