Έντονη «ξηρασία» χαρακτηρίζει τις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους της Ευρώπης, αλλά και των αρχικών δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ, κατάσταση που αποτυπώνει το γενικότερο δυσμενές επενδυτικό κλίμα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ευρώπη η αγορά εταιρικών ομολόγων βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη «ξηρασία» σε διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ετών.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Έντονη «ξηρασία» χαρακτηρίζει τις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους της Ευρώπης, αλλά και των αρχικών δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ, κατάσταση που αποτυπώνει το γενικότερο δυσμενές επενδυτικό κλίμα εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην Ευρώπη η αγορά εταιρικών ομολόγων βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη «ξηρασία» σε διάρκεια τουλάχιστον οκτώ ετών. Για 32 ολόκληρες ημέρες στη διάρκεια του τρέχοντος έτους δεν υπήρξε καμία έκδοση χρέους ούτε από κυβερνήσεις ούτε από επιχειρήσεις. Η εν λόγω «ξηρασία» ξεπερνά ακόμη και την αντίστοιχη του 2008 - πρόκειται για τη χειρότερη ετήσια επίδοση από
το 2014, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με το Bloomberg. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναμένεται να επιδεινωθεί εφόσον η δραστηριότητα είθισται να επιβραδύνεται αξιοσημείωτα στη διάρκεια του Αυγούστου.
Αυτή η απότομη πτώση του δανεισμού αντανακλά την έντονη αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, ο πληθωρισμός κλιμακώνεται με αμείωτο ρυθμό και παραμένει ανοικτό το σενάριο μίας ολοκληρωτικής διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Η προοπτική αυτή καθιστά τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην έκδοση νέου χρέους και κάνει τους επενδυτές να αποσυρθούν από τα ομολογιακά αμοιβαία, καθώς οι αγορές ομολόγων γνώρισαν τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2008, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, που παρακολουθεί το ευρωπαϊκό εταιρικό χρέος. Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στην πρωτογενή αγορά της Ευρώπης συμφωνίες αξίας μόλις 2,6 δισ. ευρώ - πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους έως σήμερα, με τον όγκο των συμφωνιών να είναι μειωμένος 22% από τα επίπεδα του 2021, σύμφωνα με το Bloomberg. Στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, η δραστηριότητα είναι ακόμη πιο μειωμένη, καθότι φέτος πέρασαν 79 ημέρες χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα.
Αρνητικό το τοπίο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς το εκρηκτικό μίγμα της απότομης πτώσης των μετοχών, της οικονομικής αβεβαιότητας και της έντονης μεταβλητότητας οδήγησε σε πτώση 95% τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί φέτος από τις παραδοσιακές αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν αντλήσει φέτος μόλις 5 δισ. δολάρια από IPOs στις αμερικανικές αγορές, σύμφωνα με την Dealogic, συγκριτικά με τα 105 δισ. δολάρια που άντλησαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.