Πρωτοφανής η κρίση, αλλά και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Ανίκανη η κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση. Ο λαός έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Μαζί έχει εξαντληθεί και η υπομονή του».
«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση, την ύφεση την ανεργία. Ο λαός έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Μαζί έχει εξαντληθεί και η υπομονή του», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική κρίση .
Πρωτοφανής η κρίση, αλλά και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία είναι αθωράκιστη από τις άδικες φοροεπιδρομές της κυβέρνησης και την απουσία δημόσιων επενδύσεων.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική οικογένεια είναι εξαντλημένη από την απαξίωση της δημόσιας υγείας παιδείας και πρόνοιας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πρόσθεσε, δυσκολεύονται να επιβιώσουν, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της φοροεπιδρομής. Θέλετε να κρύψετε τις αδυναμίες σας πίσω από την κρίση, τόνισε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.
«Η κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο»
Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, αυτό της νεοδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επεσήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.
Τα τελευταία 15 χρόνια, είπε, πίσω από το ιδεολόγημα της ελευθερίας της αγοράς κρύφτηκαν συμφέροντα καρτέλ, η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας, υπονομεύθηκαν οι θεσμοί και το κράτος, οι τύχες του πλανήτη αποφασίζονται με αδιαφάνεια. Παραδόθηκαν θα πάντα στα μεγάλα συμφέροντα, εκποιήθηκε δημόσιος πλούτος.
Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έφεραν την κρίση, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις θα φέρουν τη λύση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σημειώνοντας ότι επιβεβαίωση αποτελεί η υιοθέτηση των προτάσεων Μπράουν (του πρωθυπουργού της Βρετανίας) από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μίλησε για τη δημιουργία ενός κατεστημένου με τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια ολίγων και χαρακτήρισε «όχημα απίθανης κερδοσκοπίας» τις offshore εταιρείες και τα δομημένα ομόλογα τα οποία, όπως σημείωσε, έφερε στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.
Τι θα είχε συμβεί σήμερα αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε βάλει φρένο στα δομημένα ομόλογα στα οποία είχαν επενδυθεί τα χρήματα των ασφαλισμένων, ρώτησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Πρωτοπόροι εισαγωγείς στη χώρας μας των τοξικών ομολόγων ήσαστε εσείς, με ένα οργανωμένο σχέδιο για τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων. Τότε μας κατηγορήσατε για λαϊκισμό και σκανδαλολογία. Χωρίς τη δικιά μας επιμονή θα είχαν καταρρεύσει τα ταμεία. Το μοντέλο σας χρεοκόπησε. Αντι να μας κατηγορείτε για λαϊκισμό, σήμερα θα έπρεπε να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό ... Θα είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπρότεινε τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους που θα εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής, θα είναι κοντά στον πολίτη και θα χαρακτηρίζεται από λογοδοσία και διαφάνεια. «Εσείς όμως, παραμένετε αμετανόητοι ... Αποδυναμώσατε τη χώρα από σημαντικότατα εργαλεία εθνικού σχεδιασμού (ΟΤΕ ΕτΕ Αγροτική Ασφαλιστική) ... Δεν ακούτε κανέναν δεν θέλετε και δεν μπορείτε να φτιάξετε δημοκρατικό κράτος», παρατηρησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Τα 28 δισ.€ είναι χρήματα του ελληνικού λαού
Ειδικά όσον αφορά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τα 28 δισ.€ που έδωσε η κυβέρηση -χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς εγγύηση ότι θα φθάσουν στον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον παραγωγό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- είναι χρήματα του ελληνικού λαού.
Ακολουθείτε την ίδια πολιτική που οδήγησε στη σημερινή κρίση, παρατήρησε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πει «όχι» στο ν/σ της ΝΔ. «Δεν αφήσουμε την κρίση να την πληρώσει η ελληνική οικογένεια και η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ενίσχυση των ασθενέστερων, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την επαναφορά του αφορολογήτου των ελευθέρων επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας και κατ' επέκταση την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2009.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε στήριξη με ξεκάθαρους κανόνες, μόνο στις τράπεζες που έχουν ανάγκη και μόνο αν οι μέτοχοι προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «ώστε να βάλουν και αυτοί το χέρι στην τσέπη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και τέλος την ενεργό παρουσία του δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια.
«Όπου το Δημόσιο συμμετέχει, ζητάμε την ενεργό παρουσία εκπροσώπων του στα Διοικητικά Συμβούλια, με ρόλο και λόγο στις αποφάσεις, για να εγγυηθούν ότι οι αποφάσεις αυτές βοηθούν την πραγματική οικονομία. Να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα με τον όρο ευνοϊκών δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τέσσερις δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των ασθενέστερων με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης και ΕΚΑΣ σε επιπλέον
300.000 συνταξιούχους. Η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εισαγωγή ενός νέου παραγωγικού προτύπου, και η τρίτη την αντιμετωπιση της ανεργίας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσμπιση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας για τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας κ.α. Τέλος, η τετάρτη δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει μέτρα υπέρ των καταναλωτών και των δανειοληπτών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξάλλου, την κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) και την επαναφορά του φρόυ μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση»
Η κυβέρνηση έχει διχάσει με τις πολιτικές της, έχει υπονομεύσει τους θεσμούς. Εικόνα διάλυσης, βλέπει ο λαός μια κυβέρνηση που παράγει κακοδιαχείριση του δημόσιου πλούτου, παράγει τη διαφθορά, αλαζονεία, εικόνα ζούγκλας, εικόνα παράλυσης, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ συμπλήρωσε: Ρωτήστε τον κόσμο ποια ήταν η Ελλάδα του 2004 και ποια είναι η Ελλάδα του 2008; Χρειάζεται μια κυβέρνηση που έχει ικανότητα θάρρος, εμπειρία να διαπραγματευθεί και αυτή είναι μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...
Μη χρησιμοποιείτε την κρίση για να καλύψετε την ανικανότητά σας. Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ύφεση την ανεργία. Ο λαός έχει εξαντληθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Μαζί έχει εξαντληθεί και η υπομονή του, κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.