Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο ΔΣ των τραπεζών για να ζητήσει την εκ νέου κατάρτιση του κώδικα δανεισμού σε επιχειρήσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο ΔΣ των τραπεζών για να ζητήσει την εκ νέου κατάρτιση του κώδικα δανεισμού σε επιχειρήσεις. Οι υπουργοί ζητούν ρητά από τις τράπεζες να εξετάσουν κάθε άλλη δυνατή λύση προτού επιβάλουν επαχθείς όρους στα επιχειρηματικά δάνεια.
Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, ο κώδικας που εφαρμόζουν σήμερα εθελοντικά οι τράπεζες και ο οποίος συντάχθηκε το Μάρτιο από την Ένωση Βρετανών Τραπεζιτών είναι επιγραμματικός και στερείται εκβάθυνσης.
Αυτή είναι η πιο πρόσφατη ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει δρομολογήσει με σκοπό το μετριασμό των επιπτώσεων από την πιστωτική συρρίκνωση στους κατόχους κατοικιών και επιχειρήσεων.
Ο Γκόρντον Μπράουν και ο ¶λιστερ Ντάρλινγκ ήταν αυτοί που έδωσαν το σήμα για τη ανάληψη της εν λόγω δράσης όταν δήλωσαν αγανακτισμένοι με την απροθυμία των τραπεζών να αναλάβουν ρόλο στην εξομάλυνση της πιστωτικής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξετάζεται η λήψη φορολογικών μέτρων. «Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε πιο ενεργό ρόλο για να βοηθήσουμε όσους πλήττονται από το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα», δήλωσε.
Έντονη είναι η φημολογία για την ανακοίνωση φοροαπαλλαγών εκ μέρους της κυβέρνησης σε εισηγητική έκθεσή της για τον προϋπολογισμό, καθώς οι υπουργοί επιμένουν στη θέση τους για αύξηση της κατανάλωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση.
Ο Μπράουν υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση για την εκπόνηση του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών τον προηγούμενο μήνα ήταν η συνέχιση του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων στα περσινά επίπεδα.
Ο Ντάρλινγκ δήλωσε στην προσπάθειά του να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες: «Εμείς, εκ μέρους των φορολογουμένων, χορηγήσαμε πολλά χρήματα στο τραπεζικό σύστημα γιατί αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητά του.
Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν και αυτές από την πλευρά τους πόσο σπουδαίο είναι όχι μόνο για το κράτος αλλά και για τις τράπεζες να διασφαλιστεί η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο βαθμό που τη χρειάζονται».