Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 10:54

Η νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά χρέους

Μία από τις πιο ήρεμες αγορές χρέους στον κόσμο, η ευρωπαϊκή, έχει «ξυπνήσει» για τα καλά, ανατρέποντας τα δεδομένα για traders, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Bloomberg φέτος η μεταβλητότητα στα ευρωπαίκά κρατικά ομόλογα έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς οι επενδυτές έχουν να αντιμετωπίσουν δύο αντίρροπες δυνάμεις. 

Από τη μία η ΕΚΤ αύξησε τον Ιούλιο τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011 και ετοιμάζει νέες επιθετικές αυξήσεις προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό - παράγοντας που πιέζει τις τιμες των ομολόγων προς τα κάτω και τις αποδόσεις τους προς τα επάνω. Από την άλλη όμως ο κίνδυνος της ύφεσης γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Και σε περιόδους ύφεσης τα κρατικά ομόλογα αποτελούν ασφαλές καταφύγιο. 

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση της αστάθειας, η απόδοση του γερμανικού κρατικού ομολόγου 10ετους διάρκειας έχει καταγράψει κίνηση τουλάχιστον 10 μονάδων βάσης (άνοδο ή πτώση) σε σχεδόν 80 συνεδριάσεις φέτος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη μόνο μία φορά το 2021. Υπό τις συνθήκες αυτές το κόστος για hedging έχει εκτιναχθεί στα ύψη. 

Πρόκειται για μία αλλαγή καθεστώτος για τους traders, σημειώνει το Bloomberg. Επί χρόνια η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, το άφθονο, φθηνό χρήμα, διατηρούσε την αγορά σε «λήθαργο». Σήμερα οι traders βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αλλεπάλληλες ανατροπές, αφού οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διεμήνυσαν πως δεν θα δίνουν πλέον κατεύθυνση για τις επικείμενες πολιτικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή έχει αφήσει την αγορά στο έλεος των μακροοικονομικών δεδομένων, αλλά και γεωπολιτικών εξελίξεων, για την έκβαση των οποίων δεν είναι κανείς βέβαιος. Καθοριστικές είναι βεβαίως οι κινήσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό μέτωπο. 

Βεβαίως δεν επηρεάζονται μόνο οι ευρωπαϊκές αγορές, αφού μιλάμε για μία νέα παγκόσμια κρίση. Ωστόσο σε άλλες γωνιές τουπ πλανήτη η τόσο έντονη μεταβλητότητα είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα λειτουργούσαν πάντα ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής και αυτό είναι που σήμερα αλλάζει, δημιουργώντας μία νέα τάξη πραγμάτων και στην αγορά χρέους. 

Από τον Απρίλιο μόνο τα γερμανικά κρατικά ομόλογα διετούς διάρκειας είδαν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 20 μονάδες βάσης σε τρεις συνεδριάσεις και να αυξάνονται κατά 20 μονάδες ακόμη μία φορά. Τέτοιας κλίμακας κινήσεις στις αποδόσεις των Bunds είχαμε να δούμε από το 2011 κατά το απόγειο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. 

Σημειώνεται  ότι αυτή την εβδομάδα θα έχουμε εκδόσεις ύψους 9 δισ. ευρώ από  τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ σε εκδόσεις κρατικών ομολόγων θα προχωρήσει και η Βρετανία με στόχο να αντλήσει 1,75 δισ. στερλίνες.