Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 15:50

Βρετανικές επικρίσεις για τον ρόλο του Γκρίνσπαν στην κρίση

Η παραδοχή του ¶λαν Γκρίνσπαν ότι η πίστη του στην απελευθέρωση των αγορών δεν τέθηκε στη σωστή βάση αντιμετωπίστηκε ως ένα ακόμη δείγμα μεταμέλειας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται, επισημαίνει σήμερα ο Guardian.

Η παραδοχή του ¶λαν Γκρίνσπαν ότι η πίστη του στην απελευθέρωση των αγορών δεν τέθηκε στη σωστή βάση αντιμετωπίστηκε ως ένα ακόμη δείγμα μεταμέλειας για τις δύσκολες μέρες που έρχονται, επισημαίνει σήμερα ο Guardian, διερωτώμενος κατά πόσο είναι γνωστό ότι τα λάθη του πρώην διοικητή της Fed τού έχουν αποφέρει οικονομικά οφέλη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, τον Ιανουάριο, ο «σοφός» διοικητής και σύμβουλος πολλών προέδρων των ΗΠΑ, από τον Ρήγκαν έως τον Κλίντον, ήταν το πολυπόθητο στέλεχος που κάθε χρηματοοικονομική εταιρεία θα ήθελε στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

Εκείνος αποφάσισε να εισχωρήσει στο ΔΣ του αντισταθμιστικού κεφαλαίου Paulson & Co, σε μια εποχή που βρισκόταν στην κορυφή της πυραμίδας της επιτυχίας. Διατηρώντας χαμηλούς τόνους, συνεχίζει ο Guardian, ο Γκρίνσπαν έδρεπε τους καρπούς από τα στοιχήματα της εταιρείας υπέρ της χρεοκοπίας εταιρειών που εμπλέκονταν σε δάνεια μειωμένων εξασφαλίσεων, όπως η Countrywide και η Washington Mutual, παρατηρεί ο Guardian.

Έως το τέλος του περασμένου έτους, ο πολυεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του hedge fund, Τζον Πόλσον, έβλεπε εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες να εισρέουν στα ταμεία της επιχείρησής του και τον ίδιο να τιμάται επανειλημμένως με βραβεία για τον κλάδο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκρίνσπαν ομολόγησε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε μια «αδυναμία» στην ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς, την οποία κατηύθυνε ο ίδιος για 18 συναπτά έτη από το στρατηγείο της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Δεν γνωρίζω πόσο σημαντική ή μόνιμη είναι, αλλά η διαπίστωση αυτή με έχει συγκλονίσει», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με τον Guardian, αυτό που συγκλονίζει πολλούς, όμως, σήμερα είναι ότι ο πρώην διοικητής της Fed κερδίζει χρήματα από την επιθετική εκμετάλλευση των αδυναμιών του συστήματος.

«Με εξοργίζει τρομερά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι όσοι ευθύνονται για την κρίση θα βγουν από αυτήν πλουσιότεροι σε σχέση με το 99% του πληθυσμού της χώρας», δήλωσε ο Ντιν Μπέικερ, συν-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας της Βρετανίας, πολύχρονος και δεινός επικριτής του Γκρίνσπαν, με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα.