Στην παρουσίαση 11 προτάσεων για την αναθεώρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος θα προχωρήσει η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στην παρουσίαση 11 προτάσεων για την αναθεώρηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος θα προχωρήσει η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις αυτές, εφόσον υιοθετηθούν «27», θα αποτελέσουν τη διαπραγματευτική βάση, με την οποία η ΕΕ θα εμφανιστεί στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου, για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε γενικές γραμμές, η θέση της ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον θα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Δηλαδή, για να αποφευχθούν στο μέλλον οι «επιπτώσεις ντόμινο» που έφερε η σημερινή κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: αφενός να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικοί και συνεκτικοί διεθνείς κανόνες (νέα λογιστικά πρότυπα, κώδικας συμπεριφοράς, διαχείριση κινδύνου, απόδοση ευθυνών κ.ά.), οι οποίοι θα διέπουν ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και, αφετέρου, να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι εποπτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν τη διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και το κατά πόσο εφαρμόζουν τους διεθνείς κανόνες ή όχι.
Οι προτάσεις της Γαλλικής Προεδρίας συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
1. Να αυξηθεί η διαφάνεια στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών.
2. Να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία.
3. Να δημιουργηθεί κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο αποζημιώσεων.
4. Να αναθεωρηθούν τα παγκόσμια λογιστικά πρότυπα, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και έτσι να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και να αντιμετωπίζονται οι προ-κυκλικές επιπτώσεις.
5. Να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας.
6. Να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών.
7. Να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών, κυρίως δε όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων.
8. Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, κυρίως δε στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών.
9. Να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων.
10. Να προωθηθεί μια διεθνής και συντονισμένη απάντηση στις μακροοικονομικές προκλήσεις που έρχονται.
11. Να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.