Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008 18:43

Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων: Ευθύνες στις τράπεζες για την πιστωτική ασφυξία

Την ανάγκη για άνετη και φθηνή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν πλούτο υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Παράλληλα καλεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μετατραπεί από «μονοπωλιακή μηχανή δημιουργίας υπερκερδών σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών σε υπεύθυνο αναπτυξιακό φορέα».

Την ανάγκη για άνετη και φθηνή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν πλούτο υπογραμμίζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το ρόλο των τραπεζών στην παρούσα συγκυρία βάλλει κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων επισημαίνοντας πως «το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν μέχρι τώρα υπερβολικό, χάρις και στο άτυπο καρτέλ που φαίνεται ότι λειτουργεί στον κλάδο».

Πιο αναλυτικά, η Ενωση υποστηρίζει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέχρι τώρα, φέρει σημαντική ευθύνη για την πιστωτική ασφυξία εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, γι' αυτό και οφείλει να αλλάξει στάση και πολιτική «και να μετατραπεί, από μονοπωλιακή μηχανή δημιουργίας υπερκερδών σε βάρος της οικονομίας και των καταναλωτών, σε υπεύθυνο αναπτυξιακό φορέα σε αποτελεσματική ασπίδα εναντίον της απειλής της ύφεσης σε δημιουργικό συμπαραστάτη του καινοτόμου επιχειρηματία και νέου επενδυτή, σε υπεύθυνο σύμμαχο του καταναλωτή που προσπαθεί να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο με καθημερινές μάχες εναντίον της κάθε μορφής, κερδοσκοπίας, και απληστίας».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτης υπενθυμίζει στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ότι «είναι καιρός ο υγιής ανταγωνισμός να ενταθεί και στο χώρο αυτό, ώστε, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες διοικητικές αναδιαρθρώσεις και την εκλογίκευση των αμοιβών των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών να φθάσουμε αμέσως σε ουσιαστικές μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού και, μάλιστα, μεγαλύτερες αναλογικά εκείνων που η εξέλιξη των διεθνών επιτοκίων, επιβάλλουν».

Καταλήγοντας σημειώνει πως οι διοικήσεις των τραπεζών μας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, ότι η κερδοφορία τους, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την δραστηριοποίηση της παραγωγικής μας μηχανής και ότι μια γενικότερη κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεάσει αρνητικά και τις δικές τους εργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ