Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο σημειώσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, μετά την «ένεση» της ρωσικής Rosatom σε τουρκική θυγατρική εταιρεία.
Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο σημειώσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, μετά την «ένεση» της ρωσικής Rosatom σε τουρκική θυγατρική εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική Rosatom βρισκόταν στη διαδικασία μεταφοράς 15 δισ. δολαρίων σε θυγατρική εταιρεία με έδρα την Τουρκία που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu αξίας 20 δισ. δολαρίων. Οποιαδήποτε τουρκική τράπεζα λάβει τα μετρητά θα μπορούσε να δανείσει αυτά τα δολάρια στην κεντρική τράπεζα μέσω swaps ή μέρος στη νομισματική αρχή στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού αποθέματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνολικά ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δισ. δολάρια μέχρι την περασμένη εβδομάδα, με τον χρυσό να αντιπροσωπεύει 1,6 δισ. δολάρια της αύξησης και το συνάλλαγμα το υπόλοιπο. Τα μεικτά συναλλαγματικά αποθεματικά ανήλθαν σε 61,1 δισ. δολάρια και ο χρυσός στα 40,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα αποθεματικά αυξάνονται χάρη στις σημαντικές μεταφορές από άλλη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια αναφέρεται. Δήλωσε επίσης ότι τα αποθεματικά θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες με τις ξένες μεταφορές.
Πάντως η πολιτική του υπογραμμίζει πως η Τουρκία παλεύει με ανταγωνιστικές οικονομικές προτεραιότητες. Ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τα αποθεματικά σε μια περίοδο διευρυνόμενου χάσματος στο εξωτερικό εμπόριο, την ίδια ώρα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λίρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, «καίγοντας» τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα.
Η εβδομαδιαία ανάλυση της κεντρικής τράπεζας για τις ροές κεφαλαίων δείχνει ότι η τουρκική νομισματική αρχή δανείστηκε 2 δισ. δολάρια από εμπορικές τράπεζες. Έλαβε επίσης περίπου 1,8 δισ. δολάρια είτε από άλλες κεντρικές τράπεζες, είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Τα ξένα αποθεματικά της Τουρκίας δέχθηκαν πιέσεις από τότε που ξεκίνησε παρασκηνιακές παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας το 2019. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις αρχές του περασμένου έτους οι παρεμβάσεις αυτές ανέρχονταν σε περίπου 165 δισ. δολάρια. Επίσης, το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η χώρα παρενέβη κατά 66 δισ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος μέχρι στιγμής φέτος για να στηρίξει τη λίρα.
naftemporiki.gr