Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2008 19:28

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας με Αλουμίνιον

Την παράταση της προθεσμίας καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον ΑΕ αποφάσισε η ΔΕΗ μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου στο οποίο έχει προσφύγει η Αλουμίνιον. «Η ΔΕΗ δεν θα δεχθεί την καθιέρωση μιας αναιτιολόγητης προνομιακής μεταχείρισης υπέρ μιας και μόνον επιχείρησης», υπογραμμίζεται.

Την παράταση της προθεσμίας καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Αλουμίνιον ΑΕ αποφάσισε η ΔΕΗ Α.Ε. μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου, στο οποίο έχει προσφύγει η Αλουμίνιον με σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που δικάζεται στις 14.1.2009.

Στη σχετική ανακοίνωση της Επιχείρησης σημειώνεται ότι έχει ήδη απορριφθεί δικαστικά, στις 22.10.2008, αίτημα της Αλουμίνιον κατά της ΔΕΗ για χορήγηση Προσωρινής Διαταγής.

Σε ό,τι αφορά στην επίμαχη αύξηση κατά 10% των τιμολογίων Υψηλής Τάσης από τη ΔΕΗ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

• Όπως έχει δικαστικώς κριθεί, η ανώτατη τιμή πωλήσεως προϊόντος όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας οργανωμένης επιχειρήσεως στον οικείο κλάδο παραγωγής ή εμπορίας, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και ένα εύλογο προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση αντίκειται και αντιβαίνει προς το ισχύον Σύνταγμα. Αυτό ισχύει, πολύ περισσότερο, προκειμένου περί δημοσίων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, οι οποίες καλούνται να διαχειρίζονται χρήματα του ελληνικού λαού.

• Ήδη, όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί προς την Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ, το τιμολόγιο Α-150 της μεταξύ τους σύμβασης υπολείπεται κατά πολύ του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει πέραν κάθε αμφισβητήσεως από τους επίσημους, λογιστικά διαχωρισμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

• Η επίμαχη αύξηση του 10% επί του τιμολογίου Α-150 έγινε αποδεκτή από όλους τους πελάτες Υψηλής Τάσης εκτός της Αλουμίνιον.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Αλουμίνιον ότι η επίμαχη αύξηση 10% επιβλήθηκε μονομερώς, από τη ΔΕΗ διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Στη μεταξύ των δύο εταιρειών σύμβαση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφενός τηρείται η Υπουργική Απόφαση του Νοεμβρίου 2007 για αύξηση των τιμολογίων και αφετέρου ότι η ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τις τιμές χρέωσης όταν μεταβάλλεται το κόστος λειτουργίας και το κόστος των εγκαταστάσεων.

• Η αναγκαιότητα για την αύξηση κατά 10% τεκμηριώθηκε πλήρως και ανακοινώθηκε σε σχετική παρουσίαση που έγινε στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στις 18/6/2008, μετά από συνεννόηση με τον εκπρόσωπο της Αλουμίνιον στο ΣΕΒ, κ. Σ. Γιαννακόπουλο, Γενικό Γραμματέα Διοίκησης του Ομίλου Μυτιληναίου, ο οποίος μάλιστα φρόντισε και για την πρόσκληση όλων των πελατών Υψηλής Τάσης στην εν λόγω παρουσίαση, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Αλουμίνιον κ. Σ. Κασδάς.

• Έκτοτε και μέχρι την ημερομηνία παραλαβής του από 6/8/2008 εξωδίκου της Αλουμίνιον δεν υπήρξε καμία αντίδραση από αυτήν ως προς το εύλογο της αύξησης, ούτε και εκδήλωση οποιασδήποτε πρόθεσης για διαπραγμάτευση. Για πρώτη φορά η Αλουμίνιον με το εξώδικο αυτό έθεσε θέμα όχι μόνο διαπραγμάτευσης αλλά και μάλιστα διαπραγμάτευσης για μείωση του προ της 1.7.08 Τιμολογίου.

Καταλήγοντας, η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι «δεν θα δεχθεί την καθιέρωση μιας αναιτιολόγητης προνομιακής μεταχείρισης υπέρ μιας και μόνον επιχείρησης, πολύ περισσότερο όταν μια τέτοια "διάκριση" αντίκειται προς την σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία».