Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2008 10:16

Τράπεζα Κύπρου: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 80% της Uniastrum Bank

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, η εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ρωσικής Uniastrum Bank, έναντι συνολικού ποσού 576 εκατ. δολαρίων (447 εκατ. ευρώ).

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, η εξαγορά του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ρωσικής Uniastrum Bank, έναντι συνολικού ποσού 576 εκατ. δολαρίων (447 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η εξαγορά ολοκληρώθηκε αφού λήφθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις κεντρικές τράπεζες Κύπρου και Ρωσίας καθώς και από τη ρωσική ομοσπονδιακή αντιμονοπωλιακή υπηρεσία (Russian Federal Antimonopoly Service).

Η εξαγορά χρηματοδοτείται από τα υφιστάμενα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου. «Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 11%», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η συναλλαγή αναμένεται ότι θα έχει αυξητικά κέρδη από το πρώτο έτος επένδυσης (2009) και η απόδοση της επένδυσης (return on investment) θα ξεπεράσει το 10% σε δύο χρόνια (2010).

Οι δυο ιδρυτικοί μέτοχοι - Georgy Piskov και Gagik Zakarian - θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή και Πρόεδρου, αντίστοιχα, και θα διατηρήσουν ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου έκαστος. Ο έλεγχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα περιέλθει στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Uniastrum Bank ιδρύθηκε το 1994, εδρεύει στη Μόσχα και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καταστημάτων στη Ρωσία με περισσότερα από 220 καταστήματα. Τον Ιούνιο του 2008, καταλάμβανε τη 36η θέση στα καταναλωτικά δάνεια ενώ, η εξαιρετική δυναμική της στην προσέλκυση καταθέσεων την κατατάσσει στη 15η θέση όσον αφορά καταθέσεις ιδιωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς συνοδεύεται με αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. δολαρίων, «η οποία θα ενδυναμώσει περαιτέρω την κεφαλαιουχική επάρκεια της Uniastrum Bank», που στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 ανερχόταν σε 12,5%.