Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2008 15:55

Δάνεια στις ΜμΕ με εγγύηση του Δημοσίου

Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση του συνόλου των τόκων για τρία χρόνια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας. Αμεσα η σχετική προκήρυξη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όσες τράπεζες επιθυμούν. Στις 12/11 λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση του συνόλου των τόκων για τρία χρόνια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ,) ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Το ΤΕΜΠΜΕ θα κάνει άμεσα τη σχετική προκήρυξη προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα όσες τράπεζες επιθυμούν. Η προθεσμία για εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 12 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ως εξής:

-Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % δανείων ύψους μέχρι 350.000 ευρώ.

-Για το υπόλοιπο 20 % του δανείου για το οποίο δεν θα εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ, η τράπεζα δεν θα ζητά περαιτέρω εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες.

-Η προμήθεια που θα εισπράττει το ΤΕΜΠΜΕ θα είναι 1 % επί της εγγύησης, εφάπαξ.

-Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τρία χρόνια.

-Το επιτόκιο των δανείων θα είναι Euribor μηνός+ 2,1 μονάδες.

-Το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου αυτού για τρία χρόνια. Δηλαδή το δάνειο στο διάστημα αυτό θα είναι άτοκο.

-Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερναίνει το 30 % του μέσου κύκλοι εργασιών της εταιρίας την προηγούμενη τριετία.

-Οι επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να είναι κερδοφόρες (προ αποσβέσεων) τα τελευταία τρία χρόνια.

-Το νέο πρόγραμμα αφορά και υφιστάμενες εγκρίσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης, εφόσον αρθούν οι προσημειώσεις για το ύψος του ποσού που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.

-Τέλος, το Ταμείο παραιτείται από την ένσταση δίζησης, που σημαίνει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους ,η τράπεζα δεν θα στρέφεται κατά του οφειλέτη για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ., αλλά θα απευθύνεται άμεσα στο ΤΕΜΠΜΕ.

Ήδη το Ταμείο χορηγεί εγγυήσεις δανείων και επιδότηση του επιτοκίου κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες αλλά για δάνεια αγοράς πάγιου εξοπλισμού και όχι για κεφάλαιο κίνησης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Φώλιας, οι νέες δράσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της σημερινής δύσκολης διεθνούς συγκυρίας.