Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 14:00

Στην Επ.Αντ. και πάλι το θέμα των ξενόγλωσσων βιβλίων

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιστρέφει η υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων, με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να εξετάζουν στις 15 Ιανουαρίου 2008 νέα εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιστρέφει η υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων, με τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής να εξετάζουν στις 15 Ιανουαρίου 2008 νέα εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Η δεύτερη εισήγηση φορά προϊόν αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης, από την οποία προέκυψαν στοιχεία παράβασης του νόμου περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού για τέσσερις βρετανικούς εκδοτικούς οίκους και τρεις ελληνικούς.

Η έρευνα για την αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου άρχισε με αφορμή καταγγελία των βιβλιοπωλείων Φλωράς, σε βάρος της Απόλλων Α.Ε. Έκδοσης και Διακίνησης Εκπαιδευτικού Υλικού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, υπόθεση η οποία έφθασε στην Ολομέλεια και για την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού διέταξε προδικαστική έρευνα που αφορούσε στον κλάδο συνολικά, καθότι υπήρξαν ενδείξεις για σοβαρότερες παραβάσεις.

Δεύτερη έρευνα

Από τη δεύτερη έρευνα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού κατέληξε σε διαπιστώσεις περί παράτυπων συμπεριφορών που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και εμπλέκουν συνολικά επτά εκδοτικές εταιρείες, τέσσερις εκ των οποίων έχουν τις έδρες τους στη Μεγάλη Βρετανία.

Με τη νέα εισήγηση η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού επικεντρώθηκε στις συμβάσεις αποκλειστικών διανομών που έχουν συνάψει οι εταιρείες Απόλλων Α.Ε. Έκδοσης και Διακίνησης Εκπαιδευτικού Υλικού και Ευσταθιάδης Group ΑΕ με βρετανικές εκδοτικές εταιρείες, καθώς και με μια ελληνική.

Κατά πληροφορίες, και οι επτά εταιρείες κατηγορούνται για τη μη γνωστοποίηση συμβάσεων που αφορούσαν στη σύσταση συμπράξεων, ενώ οι Απόλλων και Ευσταθιάδης κατηγορούνται και για την υπογραφή συμβάσεων αποκλειστικής διανομής που εμπεριείχαν ρήτρες καθορισμού τιμών, απαγόρευσης εξαγωγών και απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών.

Για το λόγο αυτό η Γενική Διεύθυνση πρότεινε την επιβολή προστίμου στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ζητώντας παράλληλα να παραλείψουν τις παραβάσεις αυτές στο μέλλον.

Επίσης, πρότεινε να αρθούν για το μέλλον ορισμένες αποκλειστικότητες διανομής που διέθεταν έως και το έτος 2007 οι Απόλλων και Ευσταθιάδης, εφόσον οι εν λόγω εταιρείες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «δεν αποδείξουν σε σχέση με την εκάστοτε συγκεκριμένη σχέση ότι συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις ατομικής απαλλαγής βάσει του 81 παρ.3 ΣυνθΕΚ για τις αποκλειστικότητες που διαθέτουν».

Με άλλα λόγια, εφόσον οι δύο εταιρείες δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι δεν δρουν εναρμονισμένα οι συμβάσεις αποκλειστικότητας που υπέγραψαν η κάθε μια χωριστά με κάθε έναν από τους πέντε εκδοτικούς οίκους, θα υποχρεωθούν να προβούν σε ακυρώσεις συμβάσεων. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ζητεί ουσιαστικά από την Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής να λάβει ένα μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αγορά ξενόγλωσσου βιβλίου.

Λήγει η θητεία

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχει και ο χρόνος εξέτασης της υπόθεσης από την Ολομέλεια, δεδομένου ότι 15 ημέρες μετά την προσδιορισθείσα ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Επιτροπής λήγει η θητεία του οργάνου και εφόσον δεν υπάρξει απόφαση περί τρίμηνης παράτασης αυτής, η υπόθεση των ξενόγλωσσων βιβλίων θα πρέπει να επανεξεταστεί από την επόμενη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Βέβαια, ανάλογο ζήτημα θα τεθεί και για άλλες υποθέσεις τις οποίες θα εξετάζει το ίδιο διάστημα η Επιτροπή, με σημαντικότερη ίσως αυτή της ακτοπλοΐας.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ