Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 19:39

Γ. Αλογοσκούφης: Οι τράπεζες θα χρειαστούν το σχέδιο των 28 δισ.€

Στην εκτίμηση πως οι τράπεζες θα χρειαστούν το σχέδιο της κρατικής χρημοδότησης, το οποίο χαρακτήρισε απαραίτητο για την οικονομία, προέβη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αρνηθούν τη ένταξη σημείωσε πως «το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβάει τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία».

Στην εκτίμηση πως οι τράπεζες θα χρειαστούν το σχέδιο της κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο χαρακτήρισε απαραίτητο για την οικονομία, προέβη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αρνηθούν τη ένταξη σημείωσε πως «το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τραβάει τη βαλβίδα ασφαλείας στην οικονομία». Προειδοποίησε μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει τρόπους να κατευθύνει τις τράπεζες προς μια συμπεριφορά που είναι υπεύθυνη.

Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι έχει ήδη στα χέρια του εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή το οποίο, όπως είπε, είναι ασφαλιστική δικλείδα για να μην υπάρξει πιστωτική ασφυξία το επόμενο διάστημα στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν σημείωσε ότι θα αφορούν το κόστος των εγγυήσεων της χρηματοδότησης αυτής που θα καταβάλουν οι τράπεζες. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με το εποπτικό συμβούλιο των τραπεζών καθώς και με το πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών και την κατάρτηση των μπόνους.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν κάποιοι που αυτή την περίοδο της κρίσης κάνουν συστηματική καμπάνια για να καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα με σκοπό να εξυπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το επιτρέψουμε.

Σχετικά με την εκλογή του Ομπάμα στη θέση του Αμερικανού προέδρου ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποτελεί εκλογή ορόσημο και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα οδηγήσει τα πράγματα προς το καλύτερο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία η οποία, όπως είπε, οφείλεται σε λάθη του παρελθόντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ