Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2008 17:31

Σύνοδος ΕΕ την Παρασκευή για τη διεθνή κρίση

Με θέμα το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης συνέρχονται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Με θέμα το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης συνέρχονται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στόχος της Συνόδου, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν στις 2:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), είναι να καθοριστεί η διαπραγματευτική βάση, με την οποία θα εμφανιστεί η ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη που θα γίνει στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές, η θέση της ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη της Ουάσιγκτον είναι ότι η παγκόσμια οικονομία απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον οι αλυσιδωτές επιπτώσεις που έφερε η σημερινή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Γαλλική Προεδρία προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνεια στις χρηματαγορές και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, για τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών και εποπτικών μηχανισμών. Προτείνεται ακόμη να καταγραφούν επισήμως όλες οι εταιρείες αξιολόγησης, ώστε να έχουν καλύτερη εποπτεία και να δημιουργηθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς, ώστε να μειωθούν τα κίνητρα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο αποζημιώσεων.

Εισηγείται επίσης την αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων, κατά τρόπο ώστε να είναι συνεκτικά μεταξύ τους και να διευκολυνθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Υποστηρίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα πρότυπα κεφαλαιακής επάρκειας και να προωθηθούν οι κατάλληλοι τρόποι διαχείρισης των κινδύνων που συνεπάγεται η τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών και των νομοθετικών αρχών όσον αφορά στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία των αγορών.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για τη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και να προωθηθεί μια συνεκτική προσέγγιση για τους πολυεθνικούς ομίλους επιχειρήσεων. Τέλος, η γαλλική προεδρία εισηγείται στους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις ώστε να προωθηθεί μια διεθνή και συντονισμένη απάντηση στις μακροοικονομικές προκλήσεις που έρχονται και να αναζητηθούν λύσεις για τη βελτίωση της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ