Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 12:35

Οι Ευρωπαίοι γίνονται μελαγχολικοί και τους Βρετανούς περιμένει άγριος χειμώνας

Η καταναλωτική δυστοκία και η οικονομική δυστυχία είναι τα θέματα που κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη καθώς τα σημάδια ύφεσης αυξάνονται και οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας συμπιέζουν σχεδόν τα πάντα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η καταναλωτική δυστοκία και η οικονομική δυστυχία είναι τα θέματα που κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη καθώς τα σημάδια ύφεσης αυξάνονται και οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας συμπιέζουν σχεδόν τα πάντα.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Γερμανίας Gfk για τον Αύγουστο ήταν χειρότερος από το αναμενόμενο. Κάτι  ανάλογο επιμετρήθηκε επίσης στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου οι δείκτες ευεξίας των νοικοκυριών μειώθηκαν.

Η Ευρώπη μπορεί να συρρικνώνεται ήδη, σύμφωνα με την Goldman. Η ύφεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους λόγω μιας σειράς γεγονότων που είναι: ο πόλεμος, οι διακοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό, το τέλος της ανάκαμψης στις υπηρεσίες μετά την πανδημία, οι πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία και τα παγκόσμια δεινά γενικότερα.

Δεν υπάρχει ανακούφιση στο ενεργειακό πεδίο. Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας χθες επέκτειναν ένα καυτό ράλι καθώς η Ρωσία έσφιξε τις στρόφιγγες στην τροφοδοσία της ΕΕ. Το φυσικό αέριο, παρά τη σημερινή μικρή αποκλιμάκωση,  εκτινάχθηκε, ακρωτηριάζοντας τη βιομηχανική παραγωγή, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και ωθώντας ακόμα ψηλότερα τον πληθωρισμό. Οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας κινδυνεύουν να αναβιώσουν παλιούς διαχωρισμούς μεταξύ τμημάτων της ΕΕ. Τα νότια έθνη εμφανίστηκαν συγκρατημένα στην ιδέα των βόρειων δυνάμεων όπως η Γερμανία που απαιτούν αλληλεγγύη σε όλο το μπλοκ για να μετριάσουν το πλήγμα.

Όσο για τους Βρετανούς, πρέπει να ετοιμαστούν για το χειρότερο. Οι μέσοι λογαριασμοί ρεύματος αναμένεται να αυξηθούν σε λίγο πάνω από 500 £ ανά καταναλωτή τον Ιανουάριο, περισσότερο από τρεις φορές το επίπεδο του περασμένου έτους.

Από τα οικονομικά νέα της χθεσινής ημέρας, αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες στις ΗΠΑ για διαρκή αγαθά, με ώθηση από το άλμα στις παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών.

Οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι τη 16η Ιουνίου μπορεί να σημειώθηκε το χαμηλό της αγοράς στον S&P 500 στις 3666,77 μονάδες αισθάνθηκαν δικαιωμένοι. Ενισχύθηκε κατά 2,6% χθες στις 4023,61, σημειώνοντας άνοδο 9,7% από το χαμηλό του περασμένου μήνα. Η χθεσινή δυναμική ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Αντί να επικεντρωθεί η αγορά στην επιθετικότητα του προέδρου της Fed Jerome Powell σχετικά με τον πληθωρισμό στη συνέντευξη Τύπου του, οι επενδυτές πιθανώς εκτίμησαν σαν σημαντικότερο τον ισχυρισμό του ότι η Fed είναι σε θέση να υποτάξει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ανώμαλη προσγείωση στην ανάπτυξη. Η αγορά κινούνταν ανοδικά ακόμη και πριν από την ανακοίνωση και τη συνέντευξη τύπου. Οι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν το πρωί έδειξαν ότι ενώ η οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται, αλλά δεν πέφτει σε ύφεση.

 

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν σε υψηλό επτά εβδομάδων σήμερα, καθώς μειώθηκαν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο μέλλον, ενώ μια δέσμη ισχυρών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένου τριμηνιαίου κέρδους για τη Shell, ενίσχυσε τις αγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5%. Οι επενδυτές φέτος έχουν κατακλυστεί από ανησυχίες ότι οι επιθετικές προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Μιλάνου έκανε άλμα 1,0% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανέβηκε 3,7%, ενώ η κατασκευάστρια τσιπ STMicroelectronics αυξήθηκε κατά 2,7% αυξάνοντας τις προβλέψεις επί των εσόδων της.

Η μεγαλύτερη ώθηση στον ευρύτερο STOXX 600 προήλθε από τη Schneider Electric, η οποία σημείωσε άνοδο 4,6% με αισιόδοξες προοπτικές, ενώ η μεγάλη πετρελαϊκή Shell κέρδισε 0,9% άνοδο μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων κερδών που έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ της.

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της ευρωζώνης η τράπεζα Santander έπεσε λόγω των μειώσεων στις εκτιμήσεις για τα κέρδη της.