Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 09:35

Market Beat: H κίνηση της Fed επιτρέπει άνοδο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Σήμερα αναμένεται να έχει συνέχεια η άνοδος στις αγορές. 

  • Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

 

  • Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων.

 

  • Οι αναλυτές περιμένουν πλέον αύξηση 100 μονάδων βάσης μέσα στο 2022 αλλά μειώσεις επιτοκίων το 2023 και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell εμφανίστηκε πιο σίγουρος για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου του.

 

  • «Η Fed δεν αισθάνεται πλέον πίσω από την καμπύλη και μπορεί τώρα να αξιολογήσει την καταλληλότητα της πολιτικής «συνεδρίαση με συνεδρίαση». Σύμφωνα με δήλωση του Έλιοτ Κλαρκ, επικεφαλής οικονομολόγου στη Westpac και αυτή είναι η ουσία για τους επενδυτές που συμμετείχαν χθες αναλαμβάνοντας ρίσκο. Σήμερα τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street, έχουν αρνητικές μεταβολές στις ασιατικές συναλλαγές.

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 εμφανίζουν απώλειες -0,22% στις 08:05 δική μας ώρα στο Τόκιο. Ο S&P 500 εκτινάχθηκε χθες +2,62%.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq 100 υποχωρούν 0,44%. Ο Nasdaq 100 χθες κέρδισε +4,06%.
  • Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ σήμερα εν μέσω νέων εντάσεων για την Ταϊβάν. Ο Λευκός Οίκος εξετάζει επίσης εάν θα άρει ορισμένους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

 

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνουν προς ανοδικό άνοιγμα πανευρωπαϊκά μετά από ήπια άνοδο χθες.

 

  • Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει μετατραπεί σε σοβαρή κρίση που προκαλεί άνοδο του κόστους ζωής σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης. Υπάρχει ήδη μια μέση πιθανότητα 40% να συμβεί ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το επόμενο έτος.

 

  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν συγκρατημένα κέρδη σήμερα, καθώς οι επενδυτές διαισθάνονται μια πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και συγκρατώντας το δολάριο.

 

Ώρα να θυμηθούμε την προτροπή των εγχώριων αναλυτών για επιλογές με βάση τα δεδομένα για τους επιμέρους τίτλους, αδιαφορώντας για την δυναμική των δεικτών. Αλλά στα δεδομένα, για αυτού του είδους τις κινήσεις, θα άξιζε να προστεθεί  και ο έλεγχος στο πλήθος των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς και πιέζονται ανά συνεδρίαση. Γιατί η εξισορρόπηση των απωλειών στους δείκτες μετράει επίσης. Τα χθεσινά σχόλια των εγχώριων αναλυτών έγιναν προ της γνωστοποίησης της απόφασης της Fed. Από την Piraeus Securities τόνισαν: “Περιμένουμε πως η αύξηση της τιμής του Φυσικού Αερίου θα επηρεάσει τις Αγορές. Θα εκμεταλλευόμασταν τις χαμηλότερες τιμές, για να αυξήσουμε θέσεις στη Motor Oil, καθώς τα περιθώρια Διύλισης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, παρά την πρόσφατη υποχώρηση”. Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Για τον ΓΔΧΑ, μεσοπρόθεσμα η τάση παραμένει πτωτική, με πιθανό ανοδικό όριο την περιοχή των 860 μονάδων. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις ανακοινώσεις της FED, όπου αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75μβ. Σημειώνουμε ότι οι εκτιμήσεις, στην παρούσα φάση, συγκλίνουν ότι το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φτάσει την περιοχή του 3,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν περιμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση”.

 

Μπορεί την Τρίτη τα ευρωπαϊκά να υποχωρούσαν και η Αθήνα να συσσώρευε ανοδικά εντέλει, αλλά και χθες που τα ευρωπαϊκά ανέβαιναν συντονισμένα με εξαίρεση το Παρίσι, στο ταμπλό της Αθήνας ξεδιπλωνόταν η συνέχεια της προηγούμενης μέρας με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά.  Στην πρώτη ώρα η άνοδος του ΔΤΡ που ήταν κοντά στο +1% είχε κρατήσει την αγορά ψηλότερα από τις 832 μονάδες και χαμηλότερα από τις 833,7. Στις 12:00 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ, τα ανοδικά blue chip ήταν 11 με 12 πτωτικά και 2 αμετάβλητα με τη σχέση ανοδικών προς πτωτικές συνολικά στο 37/39.

 

Η μεταβολή του μέσου όρου (στις 831,67 μονάδες) ήταν +0,30%. Στις τρεις πρώτες θέσεις στα ανοδικά blue chip αυτά βρισκόντουσαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΡΑΙΓ και ΤΕΝΕΡΓ Οι δυο πρώτες ήταν στις τρεις πιο κερδισμένες μετοχές την Τρίτη. Αυτό λέγεται rotation για ορισμένους. Για τη στήλη είναι ένδειξη πενίας τακτικών από τους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων, ως την ώρα που θα υπάρξουν ειδήσεις ειδικού ενδιαφέροντος για την αγορά μας. Αναφερόμαστε στα εταιρικά αποτελέσματα των συστημικών Τραπεζών που δεν αργούν και πολύ πλέον. Πολύ νωρίτερα, στις 13:15, με τον Τραπεζικό δείκτη με κέρδη +3% η αγορά είχε περάσει και τις 835 μονάδες. Τα αναφέρουμε για να δείξουμε το μέγεθος της μόχλευσης που προκαλούσαν τα κέρδη των Τραπεζών στους βασικούς δείκτες με τη βοήθεια της ΕΕΕ και του ΟΤΕ.

 

Σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εγκλωβισμένος μεταξύ των τεχνικών ορίων 820 - 845 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά εποχικά επίπεδα, μη μπορώντας να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, στον εν εξελίξει ανοδικό κυματισμό. Μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, παραμένει η ζώνη 840 - 845 μονάδων. Σε αυτή την περιοχή εντοπίζεται η καθοδική γραμμή τάσης, τα προηγούμενα ψηλά της Αγοράς και ο ΕΚΜΟ 55 ημερών, καθιστώντας την μία αντίσταση ιδιαίτερης σημασίας. Ισχυρό τεχνικό “ανάχωμα” εντοπίζουμε στις 820 μονάδες, ενώ πριν την κύρια στήριξη των 790 - 780 μονάδων, υπάρχει το ανοδικό “gap” των 806 μονάδων.

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

 

Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων.

 

Ο S&P 500 κέρδισε 2,6% και έκλεισε στις 4023,61 μονάδες ενώ ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 1,4%. Ο αντιπροσωπευτικός των εταιριών τεχνολογίας Nasdaq Composite σημείωσε ράλι 4,1% για να εμφανίσει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του από τον Απρίλιο του 2020. Η Τετάρτη σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο του Nasdaq σε μέρα της απόφασης της Federal Reserve από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν κέρδισε 5,4% αφότου η Fed μείωσε τα επιτόκια στο μηδέν.

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε στο 2,731% από 2,786% την Τρίτη, ενώ το 2ετές σημείωσε πτώση στο 2,968% από 3,041% την Τρίτη.

 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, αναπάντεχη άνοδο κατέγραψαν τον Ιούνιο οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά, με ώθηση από το άλμα στις παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών.

 

Οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 8,6% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών. Η μέτρηση είναι πολύ χειρότερη από την πτώση 1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 οι πωλήσεις υποχώρησαν 20%.

 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο βούτηξε 0,8% έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,095 δολ./ευρώ.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και στην απόφαση για τα επιτόκια της Fed. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο +0,47%, με τις μετοχές του τομέα αναψυχής και ταξιδιών να ενισχύονται 3%.

 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε +0,53% στις 13.166,38 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πραγματοποίησε άνοδο +0,57% στις 7.348,23 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC κινήθηκε +0,75% υψηλότερα στις 6.257,94 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX κέρδισε +0,68% στις 8.142,40 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ σημείωσε κέρδη +1,52% στις 21.480,70 μονάδες.

 

ΧΑ

Με μικρά βήματα το καλύτερο κλείσιμο του Ιουλίου μέσω Τραπεζών ΟΤΕ και ΕΕΕ

 

Οι επενδυτές με έναν ακόμα χαμηλό τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 834,85 από 829,26 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,67% ή 5,59 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,661 από 34,534 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,771 από 1,152 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 3,112 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ 417.500 ευρώ.

 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 49 από 46 την Τρίτη 26/7 και 46 από 40 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,240 από 60,730 δις ευρώ.

 

Σήμερα παρά την επικράτηση της ζήτησης πανευρωπαϊκά στην Αθήνα μετά την δεδηλωμένη άρνηση της υποχώρησης χαμηλότερα των  831,5 μονάδων και ειδικά μετά τις 12:25 η ζήτησης ήταν διαρκώς μεγαλύτερη της προσφοράς ως τις 13:15 που είχαμε κορύφωση των ΔΤΡ ΓΔ και 25άρη.

 

Οι απώλειες σε (13) blue chip με 4 να υποχωρούν πάνω από -1,80% ήτοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,81%, ΑΔΜΗΕ -2,58%, ΛΑΜΔΑ -2,16%, και ΑΡΑΙΓ -1,87% με ένα την ΒΙΟ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 11. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΑΛΦΑ +4,27%, ΕΕΕ +2,59%, ΠΕΙΡ +2,55%, ΕΥΡΩΒ +2,40% και ΜΠΕΛΑ +1,75%, και τονίζουν την επικράτηση της διάθεσης για αγορές στις Τράπεζες,  και εστίαση των πιέσεων σε μετοχές που οδήγησαν στις ανοδικές την προηγούμενη μέρα. Εμφανίστηκε διάθεση υπέρ τοποθετήσεων σε μετοχές που το βάρος τους στο σχηματισμό των τιμών των βασικών δεικτών αντιστάθμιζε την πίεση από τις καθοδικές, όπως η EEE ο ΟΤΕ και οι Τράπεζες. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο αλλά με 10 μετοχές ανοδικές στον FTSEM και 7 πτωτικές ενώ 3 έκλεισαν αμετάβλητες.

 

Ξεχώρισε σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ότι η δυναμική των συναλλαγών έδωσε στην αγορά  σταθεροποιητική πορεία πλάγια αφού πρώτα την κράτησε στα επίπεδα άνω των 833 μονάδων αφού κορύφωσε στις 836 περίπου στο τέλος του πρώτου μέρους. Στα τελευταία 30  λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης υπήρξε ισχυροποίηση στην ζήτηση.  Έτσι  στις 17:00 κατέληξε στις 834,26 μονάδες. Οι σημαντικές  και στοχευόμενες εντολές αγοράς στις δημοπρασίες, τον έκλεισαν ακριβώς, στις 834,85 μονάδες.

 

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,985% την προηγούμενη πέρασε στο 3,016% έχοντας φθάσει στο 3,102% ενδοσυνεδριακά.

 

Γνωρίζοντας την σημασία, για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, του να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από το επίπεδο των 830 μονάδων, ειδοποιούμε ότι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοικτό το δρόμο για τις 840 μονάδες αφού εμφανίστηκαν οι 835,65. 

 

Ο FTSE25 έκλεισε κατά +1,01% ψηλότερα στις 2010,33 από 1990,27 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 20,06 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης 26/7, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,28%.

 

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Αλλαγές προσδοκιών παγκοσμίως θα επιφέρει η παρέμβαση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

 

Οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν υψηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων.

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών δείχνουν προς ανοδικό άνοιγμα πανευρωπαϊκά μετά από ήπια άνοδο χθες.

 

Στην  τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη πλάγια και ανοδικά σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο χωρίς πέρασμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 1999,50 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,23 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 20,06 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 13:15 και ήταν οι 2010,88 μονάδες (+1,04%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:45 και ήταν οι 1996,67 μονάδες (+0,32%). Το κλείσιμο στις 2010,33 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,01% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 3,492 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/7/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 79 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2004,25 μονάδες, κατώτερο τις 1994,00, και τιμή κλεισίματος τις 1994,25 από 1974,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3257 από 3228 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 38 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 1999,00 και κατώτερο τις 1988,00 με κλείσιμο στις 1992,25 από 1978,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 373 από 364 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά στη βδομάδα.

 

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης 26/7 έκλεισε στις 494,81 μονάδες με κέρδη +0,03%. Χθες, κινούμενος μεταξύ 495,01 μονάδων (+0,04%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 495,01 (+0,04%), και ανώτερο τις 509,92 (+3,05%), έκλεισε στις 508,05 με άνοδο +2,68%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 12,217 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +4,27% απασχόλησε 5,284 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ+1,41% 2,558 εκατ., η ΠΕΙΡ +2,55% απασχόλησε 1,455 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +2,40% απασχόλησε 2,506 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Ο δείκτης Τραπεζών επιχειρεί την υπέρβαση των 500 μονάδων, όπου τέμνεται από τους ΚΜΟ 30 ημερών, ενισχύοντας έτσι την σημαντικότητα της αντίστασης. Μόνο με την πειστική κατοχύρωση των 500 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης θα ξεφύγει τον κίνδυνο, προσεγγίζοντας σε πρώτη φάση τις 525 μονάδες και τον ΕΚΜΟ 55 ημερών. Νέα ένδειξη αδυναμίας θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στις 480, 460 και τέλος στο πρόσφατο χαμηλό των 445 μονάδων”.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 511,00 μονάδες και κατώτερο τις 507,50 ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 517,00 από 503,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7 από 7.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8637 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,854 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 99.118 από 100.737.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2226 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,03 ευρώ και έγιναν 13.953 από 12.692 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 838 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,850 ευρώ και έγιναν 25.071 από 25.006 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1554 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,842 ευρώ και έγιναν 34.269 από 33.757 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 629 συμβόλαια για την ΜΙΓ, τα 434 της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 182 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 139 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 70.000 συμβόλαια για ΜΙΓ, τα 8.500 για ΜΠΕΛΑ, τα 4000 για ΟΠΑΠ τα 2500 για ΛΑΜΔΑ καιι τα 1500 για ΕΕΕ.

 

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

 

Εβδομάδα σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην ανακοίνωση επιτοκίων από την Fed. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, με μια αύξηση 100 μονάδων βάσης να είναι ιδιαίτερα πιθανή. Σήμερα ανακοινώνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ενώ την Παρασκευή θα γνωστοποιηθούν το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, όπως και ο δείκτης PCE Price Index που επίσης μετρά των πληθωρισμό των ΗΠΑ.

 

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας εγκλωβισμένος μεταξύ των τεχνικών ορίων 820 - 845 μονάδων. Οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά εποχικά επίπεδα, μη μπορώντας να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, στον εν εξελίξει ανοδικό κυματισμό. Μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, παραμένει η ζώνη 840 - 845 μονάδων.

 

Σε αυτή την περιοχή εντοπίζεται η καθοδική γραμμή τάσης, τα προηγούμενα ψηλά της Αγοράς και ο ΕΚΜΟ 55 ημερών, καθιστώντας την μία αντίσταση ιδιαίτερης σημασίας. Ισχυρό τεχνικό “ανάχωμα” εντοπίζουμε στις 820 μονάδες, ενώ πριν την κύρια στήριξη των 790 - 780 μονάδων, υπάρχει το ανοδικό “gap” των 806 μονάδων.

 

Ο δείκτης Τραπεζών επιχειρεί την υπέρβαση των 500 μονάδων, όπου τέμνεται από τους ΚΜΟ 30 ημερών, ενισχύοντας έτσι την σημαντικότητα της αντίστασης. Μόνο με την πειστική κατοχύρωση των 500 μονάδων, ο κλαδικός δείκτης θα ξεφύγει τον κίνδυνο, προσεγγίζοντας σε πρώτη φάση τις 525 μονάδες και τον ΕΚΜΟ 55 ημερών. Νέα ένδειξη αδυναμίας θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στις 480, 460 και τέλος στο πρόσφατο χαμηλό των 445 μονάδων.

 

Την τάση για τις επόμενες συνεδριάσεις θα διαμορφώσει η σημερινή απόφαση της Fed σε διεθνές, αλλά και εγχώριο επίπεδο. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει και η ομιλία του J. Powell, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και της Αμερικανικής Οικονομίας, στο ιδιαίτερο μακροοικονομικό περιβάλλον που διανύουμε.

 

Σήμερα

 

Οι περισσότερες αγορές μετοχών στην Ασία εμφάνισαν ανοδική εικόνα σήμερα Πέμπτη 28/7 εν μέσω πιέσεων των μετοχών μόνο στο Χονγκ Κονγκ, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της έντασης στις αγορές παγκόσμια μετά από μια αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, ακουγόταν αρκετά βέβαιος για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί ή ακόμη και ότι έρχεται μια παύση, αλλά οι κίνδυνοι φαίνονται σαν να μεταβαίνουν από την ανοδική προς την κάτω πλευρά». Σημείωσε ο Έλιοτ Κλαρκ της Westpac. Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί των επιτοκίων εξακολουθεί να έχει 100 μονάδες βάσης περαιτέρω σύσφιξης με τιμές έως το τέλος του έτους, αλλά συνεπάγεται επίσης περίπου 50 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων το 2023.

 

Στις 8:10 δική μας ώρα:

 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,26%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,96%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +0,73%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με απώλειες -0,31%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε ανοδική μεταβολή +0,58%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε άνοδο +0,62% και ήταν στις 523,90 μονάδες.