Στην παγκόσμια οικονομία φυσάνε άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.
Στην παγκόσμια οικονομία φυσάνε άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σχολιάζοντας τις αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.
Αυτή η κατάσταση στην οικονομία οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία- στην εισβολή, στον πόλεμο, στις κυρώσεις, αλλά και στην εξάρτηση που έχει η Ευρώπη από την Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ενεργειακό γίγαντα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Στουρνάρα, η ενεργειακή κρίση είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα» αυτή τη στιγμή.
«Νομίζω ότι υποτιμήθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου αυτού, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία είναι μεγάλος, καθαρός εισαγωγέας ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας «έχει μια πολύ μεγάλη τύχη φέτος». Εξηγώντας τι εννοεί, ανέφερε ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πάνε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει μια πρόβλεψη για το εθνικό προϊόν φέτος, την έχει στο 3,2%, όμως όταν την έκανε την πρόβλεψη, η υπόθεση ήταν ότι η οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν το 80% του 2019. Απ’ ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά, το 100%. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί ν’ αναθεωρήσουμε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει πώς θα είναι ο χειμώνας, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για δύσκολο χειμώνα για όλη την Ευρώπη. «Όταν έχεις τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία χρησιμοποιεί, είναι εμφανές από τις τελευταίες μέρες ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο πια ως όπλο, ναι, θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε.
Τα 2/3 του πληθρισμού οφείλονται στην ενέργεια
Ειδικότερα, αναφερόμενους στους δύο σημαντικούς κλυδωνισμούς που δέχθηκε η παγκόσμια οικονομία από την πλευρά της προσφοράς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο πρώτος κλυδωνισμός ήταν η πανδημία που άφησε αποτύπωμα, και ο δεύτερος κλυδωνισμός είναι ο πόλεμος και η σημασία που έχει για τον κόσμο η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, είπε ότι έχουμε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού- μέσα σ’ ένα χρόνο αυξήθηκε 11 μονάδες-, μεγάλο μέρος της οποίες αποδίδεται στην ενέργεια. «Τα 2/3 οφείλονται στην ενέργεια. Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης οφείλεται στα τρόφιμα που και αυτές οι αυξήσεις, προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το 80% λοιπόν του πληθωρισμού στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι εξωγενής πληθωρισμός και οφείλεται στην ενέργεια, οφείλονται στις τιμές των τροφίμων που είναι απότοκα του πολέμου στην Ουκρανία», εξήγησε.
«Το υπόλοιπο είναι αυτό το πέρασμα των τιμών, των υψηλών ενεργειακών τιμών και τιμών των τροφίμων στην υπόλοιπη οικονομία. Άρα λοιπόν πράγματι, εάν σταματήσει ο πόλεμος, έχει μεγάλη αλήθεια η διαπίστωση ότι θ’ αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Εκτιμώντας τι θα γίνει αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο περαιτέρω ως όπλο και κόψει στο μηδέν τις εξαγωγές, είπε ότι φοβάται ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε και υψηλότερο πληθωρισμό και μεγάλη επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη. «Έχουμε κάνει σενάρια με μηδενικές εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν πέφτουμε σε ύφεση, αλλά πλησιάζουμε πολύ κοντά στο μηδέν του χρόνου, αν γίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η εκτίμηση για τα επιτόκια
Όσον αφορά τα επιτόκια, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι δεν θα ανέβουν πολύ και μάλιστα από το τέλος τους 2023 ή και μέσα στο 2023 θα αρχίσουν να πέφτουν.«Τα επιτόκια ξέρετε, διαμορφώνονται, ξεχάστε τις Κεντρικές Τράπεζες, πέστε ότι δεν υπήρχαν Κεντρικές Τράπεζες. Το επιτόκιο είναι μια τιμή, είναι η τιμή της προσφοράς και ζήτησης κεφαλαίων, να το πω έτσι απλά. Όπως εξελίσσεται η παγκόσμια οικονομία σήμερα, τα επιτόκια, αυτό που λέμε το επιτόκιο ισορροπίας, το ''φυσικό επιτόκιο'', να χρησιμοποιήσω μια έννοια από τον Οικονομολόγο του 19ου αιώνα, τον Σουηδό Πιξέλ, το φυσικό επιτόκιο εν πολλοίς είναι αρνητικό», είπε, προσθέτοντας ότι μπορεί τα ονομαστικά επιτόκια να ανεβαίνουν, τα πραγματικά επιτόκια όμως, δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός, είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.
Πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνιο
Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος για τις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνιο γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια και μία αρκετά σημαντική πιστωτική επέκταση. «Άρα οι τράπεζες έχουν αρχίσει και δανείζουν πια τις επιχειρήσεις. Η πιστωτική επέκταση πλέον έχει φτάσει το 10%, η καθαρή πιστωτική επέκταση. Είναι μια σημαντική εξέλιξη αυτή», υποστήριξε.
Επίσης, επιχειρώντας να εξηγήσει πού οφείλεται η αύξηση των καταθέσεων, το απέδωσε στην υψηλή οικονομική ανάπτυξη, λόγω τουρισμού και των επιδοτήσεων.
Επίσης, ο κ. Σουρνάρας χαρακτήρισε εφικτό στόχο την επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά σταθεροί. «Αν το πετύχουμε, θα εισρεύσουν στην Ελλάδα υβριδικά κεφάλαια», είπε.
Η ελληνική οικονομία
Μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. «Νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Άρα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα, δε λέω αύριο, να επιστρέψουμε σε μια δημοσιονομική ισορροπία και δημοσιονομική ισορροπία σημαίνει ότι θα πρέπει τουλάχιστον να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους του δημοσίου χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε, προσθέτοντας: «Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι αυξήθηκαν στα spread».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ιταλία, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το δίδαγμα είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις, δεν ευδοκιμούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών, ή κυβερνήσεις με τεχνοκράτες Πρωθυπουργούς. «Θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές κυβερνήσεις με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για να μπορούν να παίρνουν μέτρα. Επίσης, ξέρετε ότι το φαινόμενο των τεχνοκρατών Πρωθυπουργών, είναι θα έλεγα φαινόμενο μάλλον για συστήματα πολιτικά, πιο αδύναμα», δήλωσε.
naftemporiki.gr