Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές προοπτικές «ζοφερές και πιο αβέβαιες».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την Τρίτη τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 και το 2023, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές προοπτικές «ζοφερές και πιο αβέβαιες».
Πλέον το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, ενώ για το 2023 προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, στο 2,9%. Οι νέες εκτιμήσεις σηματοδοτούν υποβάθμιση κατά 0,4 και 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα, από τις προβλέψεις του Απριλίου.
Σύμφωνα με τον ΔΝΤ, η αναθεωρημένη προοπτική δείχνει ότι οι κίνδυνοι που περιγράφονταν στην προηγούμενη έκθεσή του έχουν πλέον πραγματοποιηθεί. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι η ραγδαία άνοδος του παγκόσμιου πληθωρισμού, η χειρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην οικονομία της Κίνας και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Την αβέβαιη ανάκαμψη το 2021 ακολούθησαν οι όλο και πιο ζοφερές εξελίξεις το 2022», ανέφερε η έκθεση. «Διάφοροι κραδασμοί έπληξαν την παγκόσμια οικονομία που έχει ήδη αποδυναμωθεί από την πανδημία: υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός παγκοσμίως —ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες— πυροδοτώντας αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, μια χειρότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, που αντανακλά τα κρούσματα και τα lockdown του COVID19, και περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνει η έκθεση του ΔΝΤ.
Η αναμενόμενη επιβράδυνση θα σηματοδοτήσει την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ από το 2020. Ένα «εύλογο» αλλά λιγότερο πιθανό εναλλακτικό σενάριο θα μπορούσε να δει την παγκόσμια ανάπτυξη να πέσει σε περίπου 2,6% το 2022 και 2,0% το 2023, δήλωσε το ΔΝΤ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα τον περασμένο μήνα μείωσε επίσης τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2022 στο 2,9% από προηγούμενη εκτίμηση για 4,1%, επικαλούμενη παρόμοιες μακροοικονομικές πιέσεις.
Με την αύξηση των τιμών να πυροδοτεί μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα των αξιωματούχων.
«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα έχει αναπόφευκτα πραγματικό οικονομικό κόστος, αλλά η καθυστέρηση μόνο θα το επιδεινώσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των υψηλότερων τιμών ενέργειας και καυσίμων θα πρέπει να επικεντρωθούν στις πιο ευάλωτες ομάδες χωρίς να στρεβλώνουν τις συνολικές τιμές.
naftemporiki.gr