Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «οι καταγγελλόμενες από τους καταναλωτές μονομερείς τροποποιήσεις ελέγχονται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας».
Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι «οι καταγγελλόμενες από τους καταναλωτές μονομερείς τροποποιήσεις ελέγχονται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας», και απαιτεί τη συμμόρφωσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιεί ότι θα κινηθεί άμεσα για την επιβολή όλων των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, «από καταγγελίες καταναλωτών έγινε γνωστό ότι η Εθνική Τράπεζα γνωστοποιεί μονομερώς και εξατομικευμένα στους χρήστες πιστωτικών καρτών διάφορες αναπροσαρμογές στα τιμολόγιά της. Μάλιστα οι καταναλωτές τίθενται ενώπιον του διλλήματος της αποδοχής των αναπροσαρμογών ή της άμεσης πληρωμής όλων των ανεξόφλητων ποσών. Ανάλογες συμπεριφορές διερευνώνται και για άλλες τράπεζες».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «από ολόκληρο το θεσμικό πλέγμα που διέπει τη χρήση πιστωτικών καρτών προκύπτει με σαφήνεια ότι απαγορεύεται η μονομερής τροποποίηση όρων, και δη επιτοκίου, χωρίς να έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια».
«Η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών», συνέχισε ο κ. Φώλιας, και μάλιστα κάτω από τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας, είναι τουλάχιστον άστοχη. Αν κάποιες τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επάρκειά τους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να ενταχθούν. Σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως αυτό να γίνει κατά τρόπο καταχρηστικό και αδιαφανή σε βάρος των καταναλωτών».
Eν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Π. Κυριακόπουλος επισημαίνει πως στον τομέα της προστασίας καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων ο υπουργός Ανάπτυξης έχει τη γενική αρμοδιότητα να δράσει αυτοτελώς, σε περιπτώσεις καταχρηστικότητας Γενικών Όρων Συναλλαγών, χωρίς τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, προσθέτει, έχει αρμοδιότητα μόνο ως προς τη διαφάνεια των όρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του εντύπου της Εθνικής Τράπεζας την κάλεσε αμέσως να απόσχει από τη χρήση του εντύπου μέχρι να κριθούν τα σχετικά ζητήματα, καταλήγει.