Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 08:48

Market Beat: Νευρικότητα με φόντο τη Fed, τα εταιρικά κέρδη και τον τουρισμό

Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη και οι αγορές διαμορφώνουν αποτιμήσεις που ενσωματώνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με περίπου 9% πιθανότητα για αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

 

  • Η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη και οι αγορές διαμορφώνουν αποτιμήσεις που ενσωματώνουν μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, με περίπου 9% πιθανότητα για αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

 

  • Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,29% στα 136,485 γεν, ενώ το ευρώ διολίσθησε 0,24% στα 1,01875 δολάρια.

 

  • Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε μικρή μεταβολή στο 2,79% μετά τη διολίσθηση από το 3,083% των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

 

  • Οι επενδυτές είναι σε επιφυλακή αυτή την εβδομάδα καθώς προσπαθούν να εκτιμήσουν,  το πόσο θα βλάψει ένα ισχυρό δολάριο τα οικονομικά αποτελέσματα των γιγάντων στην τεχνολογία Apple και Microsoft, μεταξύ άλλων.

 

  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street έχουν αρνητικές μεταβολές της τάξης του -0,20% και πτώση εμφάνισαν επίσης τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές.

 

  • Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στο θαλάσσιο λιμάνι της Οδησσού με πυραύλους κρουζ το Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας για την απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, μια κίνηση που χαιρετίστηκε νωρίτερα ως ζωτικό βήμα προς την άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 4,6% πριν από τα κέρδη τη Δευτέρα. Οι τιμές ήδη υποχώρησαν σχεδόν 6% την Παρασκευή για να κλείσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εξακολουθούν να είναι κολλημένοι στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας που μπλόκαρε τα μεγάλα λιμάνια της, παρόλο που ένας μικρός όγκος έχει μεταφερθεί οδικώς και σιδηροδρομικώς.

 

  • Τα βασικά γεγονότα που αξίζουν προσοχής αυτήν την εβδομάδα:

 

 

  • Τα κέρδη των Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft, Meta θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα
  • Πρακτικά της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Τρίτη
  • Ενημέρωση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές του ΔΝΤ, Τρίτη
  • Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, Τρίτη
  • Απόφαση πολιτικής της Fed, ενημέρωση, Τετάρτη
  • ΔΤΚ Αυστραλίας, Τετάρτη
  • ΑΕΠ ΗΠΑ, Πέμπτη
  • ΔΤΚ της ευρωζώνης, Παρασκευή
  • Εισόδημα καταναλωτή στις ΗΠΑ, καταναλωτικό συναίσθημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Παρασκευή

 

  • Η τέταρτη  χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +4,45%, η απόδοσή του στον Ιούλιο  διαμορφώθηκε στο +2,41%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -7,09%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,12% και στον Ιούλιο +2,60% με ετήσια απόδοση -7,24%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +3,04% και στον Ιούλιο +5,21% ενώ στο έτος χάνει -10,01%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με εκτίναξη +10,82%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον έβδομο μήνα απόδοση -0,01%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -13,43%.

 

Στην περασμένη εβδομάδα δεν ήταν μόνο τα κέρδη των βασικών δεικτών λόγω της ανόδου των blue chip που έδειξαν τη διάθεση για απομάκρυνση από τα εντός του μήνα  εγγραφέντα χαμηλά έτους. Οι επαγγελματίες αναγνώρισαν έγκαιρα τη σημασία της υπέρβασης της τιμής του εκθετικού ΚΜΟ20 και ΚΜΟ30 ημερών από την τιμή του απλού, δηλώνοντας σταθερά πως η τάση της αγοράς όσο ο ΓΔ πορεύεται χαμηλότερα των ΚΜΟ200 ημερών είναι πτωτική.  

 

Οι συναλλασσόμενοι στην Αθηναϊκή αγορά με αφορμή τη στροφή της διάθεσης των επενδυτών στην παγκόσμια αγορά μετοχών υπέρ του ρίσκου προκάλεσαν αλλαγή στο πρόσημο της μεταβολής του πρώτου μήνα του τρίτου τριμήνου. Αυτό έγινε με βασικό στυλοβάτη την αντίδραση των Τραπεζών και των ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΜΥΤΙΛ.

 

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία το κυρίαρχο ερώτημα αφορά την συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης από τον πυθμένα στα μέσα Ιουνίου ή, την επιστροφή της καθοδικής δυναμικής που θεώρησαν αρκετοί μετά την πτώση στη Wall Street την Παρασκευή. Οι traders στα παράγωγα εδώ, ανέπτυξαν στοιχήματα long. Υπογραμμίζοντας την παρουσία επαγγελματιών με θετικές προσδοκίες.

 

Στην νομισματική πολιτική και την ώθηση που προσέφερε μέσω των Τραπεζών αναφέρθηκαν από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Η ‘ad hoc’ άσκηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, με την εφαρμογή του μηχανισμού προστασίας μετάδοσης (TPI), από κοινού με την αποφασιστική στάση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., ικανοποίησαν τις Αγορές. Υποβοηθείται ταυτόχρονα και ο Τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. συμβάλλοντας στην ανόρθωση της λειτουργικής κερδοφορίας του, επιτρέποντας στο ΓΔ να ‘οραματίζεται’ τη συνέχιση της ανοδικής του κίνησης”. Η Euroxx Sec. σημείωσε: “Μετά τη χθεσινή, μάλλον απροσδόκητη, αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να αναζητήσει κατεύθυνση από τις διεθνείς τάσεις”.

 

Με περίσκεψη τοποθετήθηκαν από την Eurobank Equities: “Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, επηρεάζουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου”. Tα αίτια μιας πιθανής διόρθωσης αφορούσαν οι παρατηρήσεις της Piraeus Securities. : “Αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχουν προηγηθεί και λόγω της υψηλής αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον, δεν μπορούν να αποκλειστούν κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”.  Ενώ και από την Beta Sec. ειδοποίησαν: “ Μετά από άνοδο που έχει προηγηθεί, μία μικρή διόρθωση είναι ένα πιθανό σενάριο, με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα και ειδησεογραφία”.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερμηνευθεί η κίνηση της αγοράς. Ανάλογα με τη σχολή σκέψης, διακρίνουμε μια πρώτη ομάδα, με τη θέση πως είναι η ατμόσφαιρα των διεθνών αγορών που διαμορφώνει την κατεύθυνση των αποτιμήσεων. Μια δεύτερη ομάδα προσεγγίζει τη δυναμική του ΧΑ με σχεδόν αποκλειστικό οδηγό την στατιστική εικόνα των επιμέρους τίτλων, όχι των βασικών δεικτών. Κυρίως των δημοφιλών blue chip, ειδοποιώντας πως η εξαγωγή συμπερασμάτων από την εικόνα των ΓΔ, 25άρη, FTSEM και ΔΤΡ θα προκαλούσε σύγχυση, έναντι εκείνων των ενδείξεων που δίνει η ανά μετοχή στατιστική εικόνα.  Μια ματιά στις επιδόσεις των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης αποκαλύπτει πως το 70% έχει μεγάλη απόκλιση από αυτές των δεικτών. Οι ΓΔ και FTSE25 χάνουν -7% περίπου το 2022. Ενώ 10 blue chip ως τώρα φέτος βουλιάζουν από -20% και πάνω. Ήτοι, εμφανίζουν τριπλάσια πτώση. Ενώ  στον αντίποδα, 7 κερδίζουν από +8% ως +32,4% και 5 εξ αυτών προσφέρουν απόδοση από +14% και πάνω! Μια τρίτη ομάδα επιλέγει την παρακολούθηση  όγκων και των συμπερασμάτων από τα βασικά εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, με κύρια εστίαση τους ΚΜΟ200 ημερών, που αφορούν τους ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ. Για αυτούς, η κυρίαρχη τάση είναι καθοδική όσο οι τιμές των δεικτών κινούνται κάτω από τον εκθετικό και τον απλό Κινητό Μέσο Όρο. Η Αθήνα δεν εμφανίζει για κανένα από αυτούς τους δείκτες επίπεδα ανώτερά των ΚΜΟ200. Συνεπώς όταν η αγορά ανεβαίνει, η στρατηγική τους ευνοεί τις ρευστοποιήσεις.

 

Η κάθε ομάδα στην τρέχουσα εβδομάδα θα αναζητήσει τα μηνύματα που θα τη δικαιώσουν. Αρκετοί περιμένουν διόρθωση ενώ άλλοι  τονίζουν πως η άνοδος θα δοκιμαστεί όταν ο ΓΔ περάσει στη ζώνη των 840 – 845 μονάδων, η ανατροπή της τρέχουσας καθοδικής τάσης μοιάζει να προσδιορίζεται αρκετά πιο μακριά από το τέλος του μήνα. Ο Ιούλιος με το +4,45% στη βδομάδα της ανόδου στην Ευρώπη κατά +3%, απόκτησε απόδοση κοντά στο +2,5%. Η ενθυλάκωση σημαντικών κερδών στο φινάλε ήταν αυτονόητη.   

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Οι αγορές σε φάση ποιοτικού ελέγχου της ανόδου

 

Ο S&P 500 ο βαρύτερος και πιο αντιπροσωπευτικός  μετοχικός δείκτης παγκόσμια για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες έπεσε, την Παρασκευή 22/7. Παρά την αναταραχή της τελευταίας μέρας, οι μετοχές είχαν την καλύτερη εβδομάδα τους μέσα σε ένα μήνα, μειώνοντας τη φετινή πτώση της αγοράς στο 17% περίπου.

Το τι μέλλει γενέσθαι για τα χρηματιστήρια εξαρτάται σημαντικά από τη σημασία του χαμηλού του S&P 500 στις 16 Ιουνίου, που ήταν τα επίπεδα των 3666 μονάδων στο τρέχον bear market. Αν αποδειχτεί ότι είναι ο σκληρός πυθμένας της τρέχουσας πτώσης, ενώ ο προηγούμενος για τον S&P 500 ήταν οι 666, τότε είτε μια ανοδική αγορά είτε μια ανοδικά πλαγίως εξελισσόμενη είναι ακριβώς μπροστά μας.

 

“Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι  η χρηματιστηριακή αγορά θα επικεντρωθεί τώρα στις πιθανές οικονομικές προοπτικές για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα δυσκολίες αλλά όχι περισσότερες από αυτές του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, ενώ οι προοπτικές για το 2023 είναι πιθανό να είναι καλύτερες”. Ανέφερε ο Dr Ed Yardeni.

 

Εναλλακτικά, ενδέχεται η άνοδος από τις 16 Ιουνίου που είναι της τάξης του +8%, να ήταν απλώς ένα βραχυπρόθεσμο ράλι εντός ενός bear market, που έφθασε σε απώλειες -23,6% από το υψηλό βίου στις 3 Ιανουαρίου. Πιθανά αναμένονται βαθύτερα χαμηλά, όπως υποδηλώνει η αντιστροφή του ρόλου των κλάδων που βρέθηκε για καιρό στην ηγετική θέση την περίοδο της καθόδου. Αφού αυτό το +8% σε ένα μήνα και κάτι μέρες, προέκυψε από τα κέρδη των εταιριών του κλάδου Υγείας, που στην πτώση της αγοράς εμφάνισαν απώλειες πάνω από -30%. Οι εταιρίες Προσωπικών Καταναλωτικών Αγαθών ακολουθούν ενώ είχαν ως τις 16 Ιουνίου απώλειες κλαδικά -36,4%  με τρίτο κλάδο σε ρόλο στυλοβάτη της τρέχουσας ανοδικής αντίδρασης τις εταιρίες Πληροφορικής και Τεχνολογίας, που επίσης στην πτώση έχασαν πάνω από -30%. Όσοι συνιστούν  επενδυτική επιφύλαξη υπογραμμίζουν, ότι είναι περισσότερο η υπερβολή των πιέσεων σε κάποιους κλάδους που έφερε το rebound του S&P και όχι η εκτίμηση πως η μείωση των προβλέψεων επί των εταιρικών κερδών έλαβε τέλος.

 

Αλλαγή κριτηρίων

 

“Η αγορά δεν είναι η οικονομία. Είναι φράση της οποίας η χρήση φαίνεται να σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με την απόδοση των μετοχών. Καθώς οι τιμές των μετοχών πέφτουν, η έκφραση χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Τους τελευταίους μήνες αναφέρθηκε από την Bank of America, την JPMorgan και πολλούς άλλους”. Σημείωναν στο Bloomberg οι Joe Weisenthal και Tracy Alloway. Tα κίνητρα έχουν σημασία, και καθώς το περιβάλλον της αγοράς αλλάζει, αλλάζει τις προτεραιότητες των επενδυτών με τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν τις πραγματικές οικονομικές αποφάσεις. Οι αγορές μπορούν να επηρεάσουν τις εταιρικές αποφάσεις που με τη σειρά τους επηρεάζουν την ευρύτερη οικονομία.

 

Μέχρι πρόσφατα, οι επενδυτές έδιναν προτεραιότητα στην ανάπτυξη (growth) έναντι των κερδών. Τώρα, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και οι τιμές των μετοχών μειώνονται, θέλουν να δουν το πραγματικό ύψος των εσόδων των εισηγμένων. Οι εταιρείες τεχνολογίας και οι νεοφυείς επιχειρήσεις απολύουν μέρος από το προσωπικό τους και αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Επειδή μετατοπίζονται, από τη φροντίδα για τη δυναμική της ανάπτυξης, στην εστίαση γύρω από τα κέρδη. Αλλά την αλλαγή δεν αισθάνονται μόνο οι εταιρείες τεχνολογίας.

 

Ο αντίκτυπος της βουτιάς των κρυπτονομισμάτων στην πραγματική οικονομία δεν τραβάει πολλή την προσοχή, αλλά υπάρχει αναμφισβήτητα ένας μηχανισμός αφομοίωσης διδαγμάτων που λειτουργεί, και μαζί με αυτόν, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν συμπεριφορά και εκεί. Αφήνοντας κατά μέρος το αν οι μεγάλοι επενδυτές γνώριζαν ή όχι τον πραγματικό βαθμό μόχλευσης σε ορισμένες πλατφόρμες κρυπτογράφησης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα ζητήσουν αυτές τις πληροφορίες στο μέλλον και πιθανότατα θα πιέσουν επίσης τις εταιρείες να μειώσουν τον δανεισμό τους. Ένας κόσμος κρυπτογράφησης όπου η μόχλευση είναι πολύ λιγότερο αποδεκτή σημαίνει πιο αργή ανάπτυξη, μικρότερο εργατικό δυναμικό και πιθανώς μικρότερες αποδόσεις για παίκτες στο χώρο της κρυπτογράφησης. Φαινόμενο που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μείωση του πλούτου.

 

Προσγείωση με εξάτμιση εκατοντάδων δις

 

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είδαν περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια δολάρια να εξαλείφονται από τις χρηματιστηριακές τους αξίες, μετά τα απογοητευτικά έσοδα από το Snap και μια ανιαρή αναφορά από το Twitter. Διότι δημιούργησαν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της διαδικτυακής διαφήμισης. Η μητρική Snapchat υποχώρησε κατά 39% στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Μάρτιο του 2020. Αλλά και οι μετοχές των Meta (τέως Facebook), Alphabet και Pinterest επίσης βυθίστηκαν. Η Verizon αγωνίζεται επίσης να ορθοποδήσει, εν μέσω έντονων εκπτώσεων και πληθωρισμού. Ο Νο. 1 πάροχος κινητής τηλεφωνίας εμφάνισε τη μεγαλύτερη απώλειά του από το 2008, αφού μείωσε ξανά την πρόβλεψή του.

 

Σίγουρα το πιο πολυσυζητημένο θέμα για τους traders παραμένει η κατάσταση των εταιρικών κερδών, για την οποία η επικρατούσα αβεβαιότητα προκαλεί φρενίτιδα στις τιμές των μετοχών όλο το χρόνο. Τελικά, τα νέα αυτή την εβδομάδα ήταν άσχημα, με τις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά κέρδη να γίνονται αθόρυβα καθώς οι εταιρείες αποκαλύπτουν αποτελέσματα. Το κλίμα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναφοράς κερδών. Οι αναλυτές αφού διατήρησαν τις ρόδινες προοπτικές τους, ενώ οι μετοχές έπεφταν σε bear market το πρώτο εξάμηνο, σπεύδουν τώρα να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2023 έχουν μειωθεί επί πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά  όχι πολύ. Η επανεκτίμηση των προσδοκιών για τα κέρδη είναι στην πραγματικότητα καλή, διότι υποδηλώνει μια επιτυχή διαδικασία αφομοίωσης της πραγματικότητας που για τους αναλυτές της JPMorgan, μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να αναζητήσουν ένα σημείο καμπής στην αγορά.

 

Η μεγάλη εικόνα παγκόσμια του μακροοικονομικού πεδίου περιλαμβάνει: Τα καινούργια εργαλεία της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει παλαιά προβλήματα της ευρωζώνης. Την νομισματική σύσφιξη σχεδόν παντού την ώρα που κατεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη παγκοσμίως, που είναι ο πυρήνας του επενδυτικού σκεπτικισμού. Η ΕΚΤ εξέπληξε με άνοδο των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (bp), που η Barclays χαρακτήρισε σαν αντάλλαγμα για ένα νέο εργαλείο παρέμβασης, και η Fed αναμένεται να τα αυξήσει κατά 75 bp την επόμενη εβδομάδα. Οι προοπτικές της οικονομίας  της Κίνας παραμένουν μεικτές και οι PMI έπεσαν κάτω από το 50 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τιμές κάτω του 50 προεξοφλούν συνέχεια στη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

 

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

 

Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιουλίου, πτώση δεν εμφάνισε ούτε ένας από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 ενισχύθηκε κατά +2,55%, στο 2022 χάνει -16,88%. Ο Dow ακολούθησε με +1,95%, με επίδοση -12,22% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +4,04%, με απώλειες στο 2022 -15,67%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε κέρδη +3,58%, στο 2022 χάνει -19,53%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +3,33%, στο 2022 υποχωρεί κατά -24,36%.

 

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +1,64% στη βδομάδα και στο έτος χάνει -1,46%. Ο DAX  με άνοδο +3,02%, στο 2022 υποχωρεί -16,56%, ο CAC με μεταβολή +3,00%, στο 2022 χάνει -13,09%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +1,33% ψηλότερα, ενώ στο 2022 εμφανίζει επίδοση -7,60%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε κέρδη +1,33%, με ετήσια απόδοση -22,43%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία ενίσχυση κατά +2,88%, ενώ στο έτος χάνει -12,73%.

 

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +2,46% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 -5,63%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή +0,40%, αποδίδει στο 2022 -11,28%. Ο χρυσός με άνοδο +1,10%, βρέθηκε στα 1725,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -5,75%. Υποχώρησε κατά -2,54%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 95,09 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +26,03%.

 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,20%, είχε απόδοση -3,05% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +2,67%, και στο 2022 υποχωρεί -19,63%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε κατά +4,30% με επίδοση στο έτος -3,74%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κέρδισε +1,53%, στο 2022 χάνει -11,92%. Με ανοδική εβδομαδιαία μεταβολή +1,30% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -10,16%.

 

ΧΑ

 

Μεγάλη βελτίωση στην εικόνα της αγοράς

Οι συναλλασσόμενοι στην Αθηναϊκή αγορά, με αφορμή τη στροφή της διάθεσης των επενδυτών στην παγκόσμια αγορά μετοχών υπέρ του ρίσκου, προκάλεσαν αλλαγή στο πρόσημο της μεταβολής του πρώτου μήνα του τρίτου τριμήνου. Αυτό έγινε με βασικό στυλοβάτη την αντίδραση των Τραπεζών και των ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΜΥΤΙΛ.

 

Η τέταρτη  χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιουλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +4,45%, η απόδοσή του στον Ιούλιο  διαμορφώθηκε στο +2,41%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -7,09%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,12% και στον Ιούλιο +2,60% με ετήσια απόδοση -7,24%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +3,04% και στον Ιούλιο +5,21% ενώ στο έτος χάνει -10,01%. Ο κλάδος που συνέβαλλε σημαντικά στις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με εκτίναξη +10,82%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε στον έβδομο μήνα απόδοση -0,01%, έτσι στο 2022 χάνει πλέον -13,43%.

 

Η επίδοση με την τακτική “φασούλι το φασούλι” προέκυψε ως ακολούθως: Τη Δευτέρα με τον ΔΤΡ σε άνοδο +2,31% ο ΓΔ κέρδισε +1,21% ο FTSE25 ανέβηκε κατά +1,13% με τον FTSEM στο +1,82%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 29 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 0,4 εκατ. Την Τρίτη με τον ΔΤΡ μετά από ισχυρές πιέσεις αρχικά σε άνοδο +0,64%, ο ΓΔ κέρδισε +0,23% ο FTSE25 ανέβηκε κατά +0,24% με τον FTSEM στο -0,02%. Ο τζίρος ανήλθε στα 35,9 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 2 εκατ. Την Τετάρτη, με τον ΔΤΡ σε άνοδο +2,36%, ο ΓΔ κέρδισε +1,14% ο FTSE25 ανέβηκε κατά +1,38% με τον FTSEM στο -0,34%. Ο τζίρος ανήλθε στα 52,7 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 7,2 εκατ. Την Πέμπτη, με τον ΔΤΡ σε άνοδο +5,00%, ο ΓΔ κέρδισε +1,32% ο FTSE25 ανέβηκε κατά +1,87% με τον FTSEM στο +0,77%. Ο τζίρος ανήλθε στα 49,2 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 2,4 εκατ. Την Παρασκευή, με τον ΔΤΡ σε οριακή άνοδο +0,13% ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να κερδίζει 2%, ο ΓΔ κέρδισε +0,47% ο FTSE25 ανέβηκε κατά +0,41% με τον FTSEM στο +0,79%. Ο τζίρος ανήλθε στα 50,2 εκατ. ευρώ με τα πακέτα στα 2,4 εκατ. Έτσι μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 43,4 εκατ. ευρώ με τη μέση αξία των πακέτων στα 2,88 εκατ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,795 δις ευρώ.  Την ίδια μέρα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,572% την προηγούμενη, πέρασε στο 3,27% έχοντας φθάσει στο 3,59% ενδοσυνεδριακά.

 

Η εικόνα των blue chip

 

Ο καθρέπτης της αγοράς που κυριαρχείται από ξένους θεσμικούς είναι οι μετοχές του 25άρη σε αρκετές η εβδομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στατιστικής τους εικόνας. Ξεχώρισαν και αξίζουν αναφοράς ξεκινώντας από τις ανοδικές. Αναφέροντας πιο κάτω την ΕΤΕ με τη μεγαλύτερη άνοδο έχουμε  την ΕΥΡΩΒ με +11,42% στη βδομάδα, αλλά -1,68% στο μήνα και -7% επίδοση έτους, ακολουθούν ΔΕΗ με +11,20% στη βδομάδα, και +6,96% στο μήνα αλλά -40,32% επίδοση έτους, ΜΥΤΙΛ με +10,52% στη βδομάδα, και +3,57% στο μήνα αλλά -4,16% επίδοση έτους, ΠΕΙΡ με +10,21% στη βδομάδα, αλλά -12,93% στο μήνα και -36,74% επίδοση έτους. Σε αυτές επιχειρήθηκε ανάκαμψη από μεγάλη ετήσια πτώση.

 

Υπάρχουν ακόμα σε αυτή την ομάδα των κερδισμένων περισσότερο από τους δείκτες οι ΕΤΕ  με +13,26% στη βδομάδα, και +11,94% στο μήνα και +7,78% επίδοση έτους, ΑΡΑΙΓ με +9,24% στη βδομάδα, και +9,36% στο μήνα και +8,22% επίδοση έτους, ΓΕΚΤΕΡΝΑ με +7,88% στη βδομάδα, και +3,01% στο μήνα και +0,74% επίδοση έτους, ΑΛΦΑ με +7,87% στη βδομάδα, και -3,85% στο μήνα και -25,72% επίδοση έτους, ΑΔΜΗΕ με +7,27% στη βδομάδα, και +1,04% στο μήνα και -21,82% επίδοση έτους.

 

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι μετοχές με απώλειες σε ανοδική παγκόσμια εβδομάδα. Ήταν οι ΒΙΟ με -1,57% στη βδομάδα, και +2,99% στο μήνα και -24,84% επίδοση έτους, ΕΛΧΑ με -0,57% στη βδομάδα, (+6,21%) στο μήνα και (-24,22% στο 2022), αποτελεί εξαίρεση ως προς την ετήσια μεταβολή η παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με -0,23% στη βδομάδα, ( +0,12%) και (+32,41% στο 2022), ΚΟΥΕΣ με -0,11%, και +1,86% στο μήνα και (-29,84% ετήσια), ΛΑΜΔΑ με -0,11%, και +1,86% στο μήνα και (-29,84% στο 2022). Θα λέγαμε πως γενικά οι νικητές στο 2022 διατήρησαν τη γοητεία τους ενώ οι επιφυλάξεις διατηρήθηκαν για μετοχές που έχουν τριπλάσιες των δεικτών ετήσιες απώλειες.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Αύξηση της αισιοδοξίας με κλείσιμο των ΣΜΕ ψηλότερα από τον FTSE25

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη κυρίως πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο με ένα μικρό διάστημα σε αρνητικό πεδίο μόνο στο πρώτο ημίωρο. Το άνοιγμα στις 1989,59 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,44 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,09 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 15:16 και ήταν οι 2013,25 μονάδες (+1,42%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:40 και ήταν οι 1979,98 μονάδες (-0,26%). Το κλείσιμο στις 1993,24 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,41% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,435 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 22/7/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1041 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2011,25 μονάδες, κατώτερο τις 1981,00, και τιμή κλεισίματος τις 1996,25 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3171 από 2898 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 71 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 2008,75 και κατώτερο τις 1982,75 με κλείσιμο στις 1994,75 από 1978,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 328 από 307 ανοικτά ΣΜΕ. Υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με 2 ΣΜΕ όγκο και ένα ΣΜΕ ανοικτό.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον μεγάλωσε. Στα calls λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 51 από 10 συμβόλαια  την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Σεπτεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου άλλαξε χέρια 1 από 12 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Αλλά για την επόμενη ο όγκος ανήλθε στα 61 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες.

 

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 21/7 έκλεισε στις 497,08 μονάδες με κέρδη +5,00%. Την Παρασκευή 22/7, κινούμενος μεταξύ 492,11 μονάδων (-1,00%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 499,76 (+0,54%), και ανώτερο τις 508,14 (+2,22%), έκλεισε στις 497,74 μονάδες με κέρδη +0,13%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 16,124 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,62% απασχόλησε 6,280 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,94% 4,844 εκατ., η ΠΕΙΡ +0,52% απασχόλησε 1,143 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,84% απασχόλησε 3,450 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα. Όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να είναι μεικτή.

 

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 557,58 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και στο επίπεδο των 592,88 μονάδων για τον εκθετικό 200 εβδομάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση οι αισιόδοξοι μπορούν να στοιχηματίσουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 444, θα φέρει υποχώρηση προς την ζώνη στις 430 – 400 μονάδες.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 10 από 11 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 506,50 από 505,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 7 από 17.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών.  Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 10418 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,804 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 99.271 από 92.044.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6211 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,10 ευρώ και έγιναν 10.829 από 13.042 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΕΥΡΩΒ με 7580 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,830 ευρώ και έγιναν 25.533 από 31.231 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1875 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,812 ευρώ και έγιναν 33.576 από 32.540 οι ανοικτές θέσεις.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1349 της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 446 ΣΜΕ της ΕΕΕ και τα 381 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 4000 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  τα 4000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 3000 για ΟΠΑΠ και τα 3000 για ΕΕΕ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Economist / Corporate Advisor της Fast Finance ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

 

ΣΙΕΣΤΑ ΠΩΛΗΤΩΝ = ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

 

Η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης της ελληνικής αγοράς συνεχίστηκε με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σε μια προσπάθεια ανατροπής της μεσοπρόθεσμης αρνητικής τάσης, που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές καλοκαιριού. Η αρνητική εικόνα όμως δεν άλλαξε, αφού τα 4/5 των εισηγμένων εταιριών βρίσκονται χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών.

Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη εικόνα, τόσο σε εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την συνέχεια, αφού η γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού για τον επερχόμενο χειμώνα.

 

Οι αιτίες που έχουν οδηγήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στην σημερινή δύσκολη κατάσταση δεν έχουν αλλάξει και κανείς δεν εγγυάται πότε θα εξαλειφθούν αλλά και ότι δεν θα επιδεινωθούν τον επερχόμενο χειμώνα. Ως απόρροια των ανωτέρω η χθεσινή καθυστερημένη αύξηση επιτοκίων και 0,50% της ΕΚΤ τερματίζει μια 10-ετή πολιτική μηδενικών επιτοκίων. Είναι όμως η πρώτη σε μια αλυσίδα αυξήσεων που θα ακολουθήσουν, μέχρι να μπορέσει να τιθασευτεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός. Οι δηλώσεις της C. Lagarde αλλά και το νέο πρόγραμμα TPI, μέσω της δημιουργικής ασάφειας προσπαθεί να ελέγξει τις πιέσεις των spread στις υπερχρεωμένες οικονομίες του νότου και κυρίως της Ιταλίας. Όμως οι προϋποθέσεις που θέτει, σε συνδυασμό με το σε ποιο ύψος επιτοκίου θα ενεργοποιείτε, δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα τις ενδιαφερόμενες χώρες και τους αναλυτές.

 

Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία αλλά και η αδυναμία του E. Macron να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν προμηνύουν τίποτα καλό για την οικονομική συνοχή της Ένωσης, σε συνδυασμό με τις εθνικές προτεραιότητες που θέτει ο καθείς, προσπαθώντας να εξομαλύνει τις παρενέργειες από τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τις γεωπολιτικές πιέσεις. Απότοκο των ανωτέρω συνθηκών είναι η πίεση στην ισοτιμία του euro, που εκτιμούμε ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω, επιβαρύνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, βοηθά όμως την εξαγωγική και τουριστική βιομηχανία της.

 

Ως αναφορά την Ελληνική οικονομία ζει τον «καλοκαιρινό μύθο της» , μέσω της έξαρσης του φετινού τουριστικού ρεύματος, που φαίνεται να ξεπερνά το ιστορικό υψηλό του 2019, βοηθώντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ αλλά και τα κρατικά έσοδα, φθάνοντας όμως στο άνω εύρος των παραγωγικών δυνατοτήτων της. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σημαντική βελτίωση του δείκτη Χρέους/ΑΕΠ.

Όμως αρκετές άλλες μεταβλητές δεν αφήνουν περιθώρια για πανηγυρισμούς και διθυράμβους για την συνέχεια. Ο υψηλός πληθωρισμός που θα συνεχίζει να μεγεθύνεται, η γεωπολιτική και ενεργειακή αστάθεια που δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα, που με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, αυξάνει τον προεκλογικό χρόνο σημαντικά, αποτελούν εν δυνάμει σοβαρούς ανασχετικούς παράγοντες για την Ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών παρενεργειών είναι η σημαντική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός, των επιτοκίων δανεισμού στις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις εισηγμένων εταιριών.

 

Έτσι όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τον Εκθετικό Κινητό Μέσο όρο 200 ημερών (870) θα πρέπει να εκλαμβάνουμε οποιαδήποτε ανοδική κίνηση ως αντίδραση (bear market rally) και να αυξάνουμε την ρευστότητα των χαρτοφυλακίων μας σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους. Αντίστοιχα για τον δείκτη FTSE25 το επίπεδο αντίστασης προσδιορίζεται στις (2090) μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι επιμέρους μετοχές παρουσιάζουν διαφορετική τεχνική εικόνα, ενδείκνυται η εξέταση τους για καλύτερα αποτελέσματα. Ως αναφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, δεδομένης της αυξητικής τάσης των επιτοκίων, προτείνουμε την αποφυγή αγορών μέσω των δημόσιων εγγραφών, αφού η πιθανότητα πίεσης τιμών μετά την εισαγωγή τους μπορεί να δώσει καλύτερες αποδόσεις μέσω της δευτερογενούς αγοράς.

 

Συμπερασματικά εκτιμούμε ότι πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και όγκους συναλλαγών που μας επιτρέπουν απρόσκοπτη είσοδο & έξοδο. Οι βραχυχρόνιες κινήσεις  (trading) με αυστηρά stop loss θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.

Ειδικά για την Ελλάδα εκτιμούμε ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον μύθο του  Αισώπου με τον Μέρμηγκα και τον Τζίτζικα. Αν και ζούμε το όνειρο του Τζίτζικα (κυρίως λόγω τουρισμού), τελικά μόνο ο Μέρμηγκας θα επιβιώσει τον επερχόμενο χειμώνα. Υπάρχουν δε πολλοί λόγοι για να είναι ο χειμώνας βαρύς για καταναλωτές & επιχειρήσεις …  

 

Σήμερα

 

Με εξαίρεση την αγορά μετοχών της Κορέας τα ασιατικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν την εβδομάδα γλιστρώντας χαμηλότερα από τα υψηλά άνω των τριών εβδομάδων, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση μείωσαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων. Ταυτόχρονα, το δολάριο συνέχισε την ανάκαμψή του από το χαμηλό 2 1/2 εβδομάδων έναντι των μεγάλων αντιπάλων του, υποστηριζόμενο από τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα ως ασφαλές καταφύγιο.

 

Στις 8:15 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -0,76%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε οριακή πτώση -0,09%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,76% ψηλότερα  

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -0,80%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή -0,60%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,55% και ήταν στις 518,41 μονάδες