Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 08:17

Σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος Αυγούστου - «Φωτιά» παρά το πάγωμα της ρήτρας

Κοντά στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh (ή 0,5 ευρώ/κιλοβατώρα) θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, που θα ανακοινωθούν σήμερα. Δεν θα έχουν τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο-, αλλά θα ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη που προκύπτουν από το άλμα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]

Κοντά στα επίπεδα των 500 ευρώ/MWh (ή 0,5 ευρώ/κιλοβατώρα) θα διαμορφωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Αύγουστο, που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Τα οικιακά τιμολόγια δεν θα έχουν τη διαβόητη Ρήτρα Αναπροσαρμογής -που «παγώνει» για έναν χρόνο-, αλλά θα ενσωματώνουν τα υψηλά κόστη που προκύπτουν από το άλμα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF (που κυμαίνεται στα επίπεδα-φωτιά των 160 ευρώ/MWh από τώρα και έως και τον χειμώνα του 2023) και το ασφάλιστρο κινδύνου λόγω της «δαμοκλείου σπάθης» της πλήρους διακοπής ρωσικού αερίου που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ευρώπη, παρά την επαναλειτουργία του Nord Stream 1.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άμεσα -πιθανότατα και εντός της ημέρας- θα ανακοινωθούν και οι επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση για τον Αύγουστο, με στόχο -όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- να διαμορφωθεί η τελική τιμή καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, με την απορρόφηση 80%- 85% της αύξησης στα νοικοκυριά οριζόντια.

Για τις επιδοτήσεις θα ακολουθηθεί το μοντέλο του Ιουλίου, δηλαδή θα αφορούν ολόκληρη την κατανάλωση του μήνα (και όχι μόνο τις πρώτες κιλοβατώρες κατανάλωσης όπως ίσχυε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιουνίου, σύστημα που δημιούργησε αδικίες που επιχειρήθηκε να διορθωθούν μέσω του PowerPass) και όλα τα ρολόγια, όχι δηλαδή μόνο τις πρώτες κατοικίες.

Οι νέες επιδοτήσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το κόστος των επιδοτήσεων για τον μήνα Αύγουστο θα είναι ελαφρώς πάνω από 1 δισ. ευρώ, έναντι 722 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο η τιμή της μεγαβατώρας στη λιανική αγορά διαμορφώνεται στα επίπεδα των 400 ευρώ, με την επιδότηση των 200 ευρώ/MWh να «ρίχνει» την τελική τιμή για τον καταναλωτή στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh.

Το «πακέτο» Αυγούστου Με το διευρυμένο «πακέτο» του Αυγούστου, επιδιώκεται να διαμορφωθεί η τελική τιμή για τους οικιακούς καταναλωτές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η κυβέρνηση αντλεί πλέον πόρους από τρεις πηγές: Πρώτον, τα υπερέσοδα μπορεί να προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο, όπως εκτίμησε ο κ. Σκρέκας.

Δεύτερον, τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων και, τρίτον, από τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, που -όπως όλα δείχνουν- θα αυξηθεί σημαντικά από το ύψος των 800 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους που ήταν η αρχική εκτίμηση. Εκτίμηση που είχε γίνει με μέση τιμή φυσικού αερίου τα 100 ευρώ/MWh (ενώ τώρα και για τους επόμενους μήνες κινείται στα 160 ευρώ/MWh) και μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού κοντά στα 250 ευρώ/ MWh, ενώ ο Ιούλιος «τρέχει» με 327 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, όλοι οι προμηθευτές θα δηλώσουν σήμερα τις τιμές για τον Αύγουστο και από τον Αύγουστο -και για όσο ισχύει ο Μηχανισμός- θα δηλώνουν την προσφερόμενη τιμή κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα έως τις 20 του προηγούμενου, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα στο μέτρο του δυνατού.

Στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος και θα καθορίζει τις επιδοτήσεις επί των τιμών που ανακοινώνουν οι προμηθευτές. Σημείο αναφοράς της άσκησης αυτής είναι η ΔΕΗ, που είναι ο κυρίαρχος παίκτης στην προμήθεια και αναμένεται να ανακοινώσει τιμολόγια λίγο κάτω από τα 0,5 ευρώ/κιλοβατώρα, προς το 0,48- 0,49 ευρώ/κιλοβατώρα.

Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας 

Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα -λόγω του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών σε όλη την Ελλάδα- και η παράλληλη μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί νέο ιστορικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, που διαμορφώνεται για σήμερα στα 466 ευρώ/MWh (από 426 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ την Παρασκευή), με ημερήσιο άλμα 42,5%.

Στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 43,1%, ακολουθούν με 23% οι ΑΠΕ, με 13% ο λιγνίτης, με 9,5% τα υδροηλεκτρικά και 8% οι εισαγωγές. Οι εξαγωγές σήμερα είναι μόλις 7,5%, με το ποσοστό τους να έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες