Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 09:16

Market Beat: Απολογισμός μιας ανοδικής εβδομάδας με ανάμεικτη διάθεση στο φινάλε της

Οι ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης στις ΗΠΑ ψαλίδισαν την ισχύ της ανοδικής ορμής που επικράτησε στη βδομάδα και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν σήμερα το πρωί αρνητικές μεταβολές που είναι της τάξης του -0,4% για τον S&P500 και του Dow Jones στο -0,15%. Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών έχουν μεικτή εικόνα.

  • Οι ανησυχίες για την πορεία της ανάπτυξης στις ΗΠΑ ψαλίδισαν την ισχύ της ανοδικής ορμής που επικράτησε στη βδομάδα και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν σήμερα το πρωί αρνητικές μεταβολές που είναι της τάξης του -0,4% για τον S&P500 και του Dow Jones στο -0,15%. Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών έχουν μεικτή εικόνα.
  • Η συνοδευτική προειδοποίηση της Snap για τις επιπτώσεις μιας οικονομικής επιβράδυνσης στις εταιρείες του Διαδικτύου προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής σχεδόν 27% στις συναλλαγές μετά το ωράριο λειτουργίας. Η Twitter θα ανακοινώσει τα κέρδη της αργότερα σήμερα.
  • Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα Bitcoin υποχώρησε -0,48% στα 23.017,15 $ σήμερα το πρωί, αλλά σημειώνει άνοδο περισσότερο από 10% στην εβδομάδα, που θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα από τον Μάρτιο.
  • Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ βρίσκεται κάτω του 3% και αντανακλά την αγωνία οικονομική δραστηριότητα.
  • Οι μετοχές παγκόσμια βαδίζουν προς το τέλος της καλύτερης εκ των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εν μέσω ανάκαμψης του δολαρίου. Η πτώση του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες, που υποδήλωνε λιγότερο φόβο στις αγορές αξιών υψηλού ρίσκου, βοήθησε να τεθούν οι μετοχές παγκόσμια σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα τους μέσα σε ένα μήνα, μειώνοντας τη φετινή καταστροφή της αξίας των μετοχών.
  • Εν τω μεταξύ, το ευρώ επέστρεψε την άνοδο που προκλήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη αύξηση εδώ και 11 χρόνια.
  • Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο 0,1%. Το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,0196 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,3%. Το ιαπωνικό γεν ήταν στα 137,54 γιεν ανά δολάριο

Μάλλον ήταν ο νόμος του Μέρφι που όριζε ότι δεν ήταν αρκετό το ζόρι της ΕΚΤ από το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων. Έτσι, την μέρα που θα ανακοίνωνε την πρώτη αύξηση επιτοκίων στης ευρωζώνη, απλώθηκε η απειλή της κατάρρευσης της κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της που έγινε γεγονός επίσημα αργότερα. Φυσικό επακόλουθο ήταν η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα της περιφέρειας του ευρώ. Ήτοι  είχαμε εμφάνιση πιέσεων στα ελληνικά τα ιταλικά και τα πορτογαλικά ομόλογα αλλά και στα αντίστοιχα χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Αθηναϊκό. Στο ταμπλό του αποτυπώθηκε στην πρώτη ώρα σαφής υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς μετοχών. Υπήρξε υπερδιπλάσιο πλήθος ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών.

Αφήσαμε την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στις 4 Ιουλίου στα 58,923 δις και τον μέσο όρο στις 805,6 μονάδες, με ειδοποίηση πως οι 780 ήταν στο πρόγραμμα. Εμφανίστηκαν τις δυο επόμενες συνεδριάσεις και από τις 7 Ιουλίου ξεκίνησε η πορεία απομάκρυνσης από τα νέα χαμηλά έτους τις 778,84 μονάδες.

Οι χθεσινές συναλλαγές όρισαν άνοιγμα στις 817 και ανώτερο πρώτης ώρας τις 821,14. Ο δε ΓΔ μετά από 4 συνόδους με κέρδη βρισκόταν στις 817,5 με τις επιφυλάξεις των θεσμικών να μην επηρεάζουν τον τζίρο, που ήταν πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ, αλλά την μεταβολή του που περιορίστηκε στο +0,27% ενώ είχε φθάσει στο +0,71%. Την ίδια ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνιζαν συντονισμένη πτώση. Ο Stoxx Europe 600 έχανε -0,35%. Η ανεξαρτησία στο κλίμα της εγχώριας αγοράς δεν έμπαινε σε αμφισβήτηση.

Ο Γενικός Δείκτης μετά την πρόσκρουσή του στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στις 779 μονάδες στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οδηγήθηκε στις 806 και χθες πλησίασε τις 828,3 διαχέοντας ένα κύμα αισιοδοξίας που αναπτύχθηκε για το τρίτο δεκαήμερό του. Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα στατιστικά δεδομένα στην αρχή της εβδομάδας τονίζοντας: “Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει συμπεριφορά προς το θετικότερο, η προσπάθεια δημιουργίας βάσης τιμών στην περιοχή των 800 μονάδων μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο η απόσταση από τα πρόσφατα χαμηλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αποκτήσει κάποιο περιθώριο ασφαλείας. Οι 840 μονάδες παραμένουν ένα ρεαλιστικό πέρας της αντίδρασης από τα χαμηλά της 6ης Ιουλίου, με τους υφιστάμενους συναλλακτικούς όγκους.

Ακόμα πιο τεχνική ήταν η προσέγγιση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη: “H Αγορά φαίνεται να έχει στερέψει από πωλητές και περιμένει το έναυσμα για μία καλή αντίδραση. Ούτως ή άλλως τα ημερήσια ‘stops’ στα ‘short’ έχουν έρθει σε πολύ κοντινά επίπεδα. Τεχνικά, το “make or break” για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 806 μονάδες, που σε περίπτωση κατοχύρωσης μπορεί να δούμε μία κίνηση στην ζώνη του 840. Μην ξεχνάμε ότι όσο “ρηχή” είναι η Αγορά μας στην πτώση, άλλο τόσο “ρηχή” είναι και στην άνοδο, από την στιγμή που θα πάρει τάση. Η ΕΚΤ εκτός από τον νέο κύκλο αύξησης επιτοκίων, θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην προβληματιστεί η σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ στον Τουρισμό, γεγονός που θα την βοηθήσει να πάρει πίσω, μέρος της ζημιάς λόγω του πολέμου”. 

Συμπλήρωσε τις ειδοποιήσεις για τις δυνατότητες του μέσου όρου ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ: “Διστακτικά, ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών, ξεπερνώντας την “διακεκαυμένη ζώνη” των 805 μονάδων. Η επαναφορά του πάνω από αυτά τα επίπεδα ακυρώνει το σήμα πώλησης, όμως στις 820 μονάδες εντοπίζονται οι ΚΜΟ 30 ημερών, διατηρώντας την βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση. Μεσοπρόθεσμα, το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης της Αγοράς, εντοπίζεται στις 840 - 845 μονάδες. Σε αυτή τη ζώνη εντοπίζεται η καθοδική γραμμή τάσης, τα προηγούμενα ψηλά της Αγοράς και ο ΕΚΜΟ 55 ημερών, καθιστώντας την μία αντίσταση ιδιαίτερης σημασίας. Βραχυπρόθεσμη στήριξη αποτελούν πλέον οι 805 μονάδες, ενώ κύρια στήριξη της Αγοράς παραμένει η βάση των 790 - 780 μονάδων”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

O τομέας της τεχνολογίας συνέχισε το ράλι του χθες, λαμβάνοντας ώθηση από την εκτίναξη της Tesla που εκτοξεύτηκε κατά 10,1% αντισταθμίζοντας την πτώση των μετοχών ενέργειας και τηλεπικοινωνίας. H εταιρεία ανακοίνωσε άλμα 57% στα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο και 42% στα έσοδα.  Η πτώση της τιμής του αργού έπληξε τον ενεργειακό τομέα, ο οποίος βούτηξε 2,8%.

Ο Dow Jones έκλεισε ενισχυμένος κατά  +0,51% στις 32.036,90 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε 0,99% υψηλότερα στις 3.998,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,36% στις 12.059,61 μονάδες.

Από τα οικονομικά δεδομένα για χθες, κινήθηκαν ανοδικά οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για τρίτη εβδομάδα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, καθώς περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός στρέφονται στη συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα όπου οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Μετά την απόφαση της Fed την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, τα οποία ενδέχεται να δείξουν συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα, το οποίο θα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται τεχνικά σε ύφεση.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε 9 μονάδες βάσης, στο 2,95%.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα  μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,44%, με τις μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα να στηρίζουν αυτή την άνοδο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινήθηκε +0,09% υψηλότερα στις 7.270,51 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -0,27% στις 13.246,64 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη +0,27% στις 6.201 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε -0,71% στις 21.196,59 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 8.012,70 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με την ΕΚΤ που ενδυνάμωσε την τραπεζική στήριξη, το +1,32% του ΓΔ

Οι επενδυτές με χαμηλότερο της προηγούμενης τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 826,11 από 815,32 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,32% ή 10,79 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,5 από 52,7 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,367 εκατ. ευρώ, την ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν 1,083 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 971.419 ευρώ, και την ΑΛΦΑ 312.800 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 57 από 57 την Πέμπτη 21/7 και 34 από 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,445 δις ευρώ.

Οι απώλειες σε (8) blue chip με 2 να υποχωρούν πάνω από -1,30% ήτοι ΚΟΥΕΣ -1,56%, και ΜΟΗ -1,37% με ένα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα αμετάβλητα, υπογραμμίζουν πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 16. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΕΤΕ +6,02%, ΕΥΡΩΒ +5,82%,  ΔΕΗ +5,32% ΜΥΤΙΛ +3,74% και ΑΛΦΑ +3,74%, και τονίζουν την επικράτηση της διάθεσης για αγορές στις Τράπεζες παρασύροντας σε άνοδο και άλλες μετοχές. Εμφανίστηκε διάθεση υπέρ τοποθετήσεων σε μετοχές που το βάρος τους στο σχηματισμό των τιμών των βασικών δεικτών θα αντιστάθμιζε την ώθηση από τις καθοδικές. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο με 10 μετοχές ανοδικές στον FTSEM και 6 πτωτικές και 4 έκλεισαν αμετάβλητες.

Το κατώτερο μέρας στις 816,84 μονάδες ήταν 6 μονάδες πάνω από αυτό  της προηγούμενης συνόδου, ήρθε στις 11:32, αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,19%. Σημειώθηκε με τους θεσμικούς του δολαρίου θεωρητικά εκτός διαπραγμάτευσης. Στο ανώτερο μέρας, τις 828,22 μονάδες, η μεταβολή ήταν +1,58% με τους θεσμικούς του δολαρίου όμως πιθανά εντός των συναλλαγών, αφού εμφανίστηκε στις 16:08.

Η τάση δεν ήταν εισαγόμενη αφορούσε συγκεκριμένες εταιρίες (τράπεζες) μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη των ομολόγων των κρατών με υψηλό χρέος, η  τακτική ανά τίτλο επηρεάστηκε από αίτια που ισχύουν για συγκεκριμένα blue chip από την πλευρά ισχυρών θεσμικών όπως φαίνεται από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στον 25άρη.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,450% την προηγούμενη πέρασε στο 3,547% έχοντας φθάσει στο 3,640% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μια μέρα με τους επενδυτές διεθνώς να αντιδρούν επιφυλακτικά στην παγκόσμια άνοδο των τελευταίων ημερών και τη στροφή  στο μετοχικό ρίσκο. Επέβαλλαν όμως τελικά το κλίμα όσοι ήταν υπέρ της κυριαρχίας της προσφοράς έναντι της  ζήτησης σε Ευρώπη και στο ξεκίνημα της Αμερικής. Γνωρίζοντας την σημασία, για τους διαχειριστές μετοχικών θεσμικών χαρτοφυλακίων, του να περάσει ο ΓΔ ψηλότερα από το επίπεδο των 825 μονάδων, ειδοποιούμε ότι κατάφεραν να διατηρήσουν ανοικτό το δρόμο για τις 840 μονάδες αφού εμφανίστηκαν οι 828. 

Ο FTSE25 έκλεισε κατά +1,87% χαμηλότερα στις 1985,15 από 1948,74 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 36,41 μονάδες υψηλότερα  από το κλείσιμο της Τετάρτης 20/7, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,77%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μείωσαν την απόσταση των ΣΜΕ από το κλείσιμο του FTSE25

Με τους επαγγελματίες να αναφέρονται στην προσδοκία να ξεπεράσει ο ΔΤΡ τις 484 μονάδες, μετά το υψηλό της Τετάρτης στις 480, η κίνησή του χθες θα αποτελούσε τον φάρο για τις αποφάσεις των θεσμικών για το σύνολο σχεδόν των μετοχών που τους ενδιαφέρουν. Άλλωστε η άνοδός του στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις εξασφάλισε το ανοδικό σερί του μέσου όρου. Του έδωσαν τιμές  δύο φορές ως τις 14:00 οριακά άνω των 483 και μετά… ήρθε η απόφαση της ΕΚΤ και το transmission protection instrument. Στις 15:56, με Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου, ο ΔΤΡ έγραψε τιμή 484,11 και μετά τις 16:00 είχε ξεπεράσει τις 495 μονάδες και ο ΓΔ τις 828. Τότε τα πτωτικά blue chip περιορίστηκαν σε 5, καθώς ο φάρος έδωσε σήμα για την έλευση ούριου άνεμου.  Η αγορά είναι αναγνώσιμη στα μάτια των επαγγελματιών που σέβονται την στατιστική προϊστορία.

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο. Το άνοιγμα στις 1954,39 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,65 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,41 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:08 και ήταν οι 1992,15 μονάδες (+2,23%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1954,39 μονάδες (+0,29%). Το κλείσιμο στις 1985,15 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,87% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,080 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 21/7/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 846 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1991,00 μονάδες, κατώτερο τις 1950,00, και τιμή κλεισίματος τις 1982,00 μονάδες ενώ η σειρά απόκτησε 2898 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 8 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 1988,00 και κατώτερο τις 1949,50 με κλείσιμο στις 1978,00 μονάδες και η σειρά απόκτησε 307 ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Σεπτεμβρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 12 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2000 μονάδες  αλλά κανένα για την επόμενη.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τετάρτης 20/7 έκλεισε στις 473,41 μονάδες με άνοδο +2,36%. Χθες κινούμενος μεταξύ 475,24 μονάδων (+0,39%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 477,86 (+0,94%), και ανώτερο τις 499,97 (+5,61%), έκλεισε στις 497,08 μονάδες με κέρδη +5,00%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 17,365 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +3,74% απασχόλησε 7,039 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +6,02% 4,946 εκατ., η ΠΕΙΡ +2,79% απασχόλησε 1,666 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +5,82% απασχόλησε 3,402 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 505,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 17.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 8543 της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,808 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 92.044.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 9581 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,08 ευρώ και έγιναν 13.042 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 11362 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,828 ευρώ και έγιναν 31.231 οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4631 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,814 ευρώ και έγιναν 32.540 οι ανοικτές θέσεις.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1973 της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 611 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ, και τα 323 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 42000 συμβόλαια για  ΟΠΑΠ και τα 23482 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Στεριώτης ανώτατο στέλεχος της ΚΕΠΕΥ

“O Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει βραχυπρόθεσμα ‘ούριο’ άνεμο, καθώς το διαγραμματικό επίπεδο στήριξης το 790 - 790 μονάδων αποδείχθηκε ‘πολύ σκληρό για να πεθάνει. Εκτιμούμε ότι οι ανάσες που προσφέρει στις τελευταίες συνεδριάσεις η αντίδραση της Αγοράς, δεν αποτελούν ακόμη αντιστροφή της μακροχρόνιας καθοδικής τάσης, αλλά ένα καλό ξεκίνημα, με τον βασικό στόχο να παραμένει η κατοχύρωση των 800 μονάδων του ΓΔ σε επίπεδο μήνα (λήγει την επόμενη Παρασκευή).

Σε περίπτωση υπέρβασης των 840 - 845 μονάδων, που θα σημάνει και υψηλό ενάμιση μήνα, η αγοραστική διάθεση θα αποκτήσει επιβεβαιωμένο προβάδισμα.

Τα “bear markets” πάντα έχουν τον τρόπο να βγάζουν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα της Παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής, τα οποία πρωτύτερα δεν μονοπωλούσαν τα δημοσιογραφικά πρωτοσέλιδα.

Στο ερώτημα εάν οι Αγορές πέφτουν προτού βγουν οι “εξηγήσεις” της πτώσης, ή αν πρώτα χαλούν τα θεμελιώδη και μετά υποχωρούν οι τιμές, θα επιλέξουμε την πρώτη απάντηση.

Φυσικά και πέφτουν Κυβερνήσεις (Βρετανία, Ιταλία) και εντός “bull markets”, αλλά το “ντόμινο” συμπίπτει, ή και επιταχύνεται όταν οι οικονομικοί δείκτες “αγκομαχούν”.

Σε συνθήκες γενικευμένης επενδυτικής απαισιοδοξίας, ο φυσικός νόμος του “πιεσμένου ελατηρίου” όχι μόνο μπορεί να βρει “πεδίο δόξης λαμπρόν”, αλλά και να πλήξει τους “σορτάκηδες”, οι οποίοι εσχάτως βρίσκονταν στην σωστή πλευρά της Αγοράς.

Ουδείς γνωρίζει τι άλλες “εκπλήξεις” θα βγουν στο προσκήνιο, ή εάν θα είναι η πολεμική ανακωχή, ή οι “γενναιόδωρες” Κεντρικές Τράπεζες που θα σώσουν τελικά την “παρτίδα” των μετοχικών αποτιμήσεων.

Τα “short squeeze” είναι πάντα πιθανά υπό αυτές τις συνθήκες. Σε ότι αφορά το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, για το οποίο υπάρχουν καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, οι επενδυτές εξετάζουν δείκτες όπως ο αριθμός των “σορταρισμένων” μετοχών δια του μέσου ημερήσιου όγκου μίας μετοχής, το ημερήσιο χρηματοδοτικό κόστος της “overnight διακράτησης short θέσεων” κλπ.

Σε φάση αξιολόγησης των αποφάσεων της ΕΚΤ θα βρεθούν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και ενώ το Ευρώ προσπαθεί να παραμείνει “ακριβότερο”, στην άτυπη μάχη με το Δολάριο.

Η πρόσφατη ανοδική τάση του Δολαρίου λειτούργησε εν μέρει αντιπληθωριστικά, καθώς κράτησε “υπό έλεγχο” τις χρηματιστηριακά διαπραγματευόμενες τιμές των Αγροτικών και Ενεργειακών Εμπορευμάτων.

Έκπληξη προκαλεί η αδυναμία του Χρυσού σε χαμηλά 2 και πλέον ετών, καθώς αυτός θεωρητικά έπρεπε να ‘πετάει’, εν μέσω πληθωριστικής λαίλαπας. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν υπάρχει ανάγκη γραφής νέων ‘κεφαλαίων’, στα εγχειρίδια της επενδυτικής θεωρίας”.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια βρίσκονται σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και μήνες και το δολάριο διατήρησε τα πρόσφατα υψηλά σε επίπεδα ρεκόρ, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και τα στοιχήματα για το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ χαλάρωσαν.

Το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,019 δολάρια και βρισκόταν σε πορεία για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έναντι του δολαρίου από τα τέλη Μαΐου, αφού είχε πέσει κάτω από την ισοτιμία την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης περισσότερο από το αναμενόμενο στην πρώτη της αύξηση σε 11 χρόνια τερματίζοντας μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων που είχε εφαρμοστεί από το 2014.

Στις 8:35 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,39%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,03%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -0,55%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με κέρδη +0,17%
  • Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε πτωτική μεταβολή -0,16%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε πτώση -0,19% και ήταν στις 520,23 μονάδες.